›› Kristillisen kirjallisuuden ja musiikin verkkokauppa.

nettikirjakauppa-2015

MAINOS

Search

Santalan, Kiponniemen ja Tornion kohtalot kiinnostivat

Vuosikokousedustajia muistutettiin siitäkin, että syyskokouksessa 18. marraskuuta valitaan paitsi uusi kirkkokunnanjohtaja, myös Vapaakirkon hallituksen puheenjohtaja kautensa täyteen palvelleen Jaakko Pihlajamäen tilalle.Kuva: Pia Korhonen
Vapaakirkon vuosikokouksessa riitti puhetta kiinteistöistä.

Hotelli Annan lisäksi muutkin kiinteistöasiat puhuttivat Vapaakirkon vuosikokouksessa. Hangon Santalan maat, joilla Vapaakirkon työntekijöitä aiemmin koulutettiin, olisi tarkoitus saada myydyksi tämän kesän aikana, kertoi talous- ja hallintojohtaja Kimmo Kaartama. Varmaa se ei kuitenkaan ole.

Santalan maita on myyty vuodesta 2016 asti lähes miljoonan euron edestä. Kaupasta kirkkokunnan omistukseen jää Kaartaman sanoin ”hautausmaa ja paljon muistoja”. Myöskään Santalan kauppasummaa ei paljastettu.

Kauppaa pitkittää Kaartaman mukaan se, että Santala on yhdistelmä metsää, rakennuskantaa ja tonttivarantoa. Usean eri omaisuuserän yhdistelmä on hankala myydä.

– Yleensä löytyy toimija, joka on kiinnostunut yhdestä tai kahdesta, muttei kolmesta, hän totesi.

Rakennukset ovat vaikein palanen.

Kiponniemestä halutaan pitää kiinni

Toimintakeskus Kiponniemen tilanteesta kannettiin huolta. Tilinpäätöksen esittelyssä se ja kesäjuhlat nostettiin tappiollisina poimintoina esiin. Kurssitoiminta — eli käytännössä Kiponniemi — jäi miinukselle noin 220 000 euroa. Toiminnanjohtaja Juhani Ilkka taustoitti, että Kiponniemellä on takanaan karut koronavuodet, kustannukset ovat nousseet ja inflaatio jyllää. Silti paikka on ”rukouksella perustettu” ja tärkeä. Rukousta tarvittaneen jatkossakin, sillä kauan suunnitteilla ollutta Herätys-rakennusta aletaan rakentaa elokuussa. Se kustantaa 790 000 euroa ja kalusteet päälle, nyt lahjoituksia on kertynyt 660 000 euroa.

Puheenvuoroissa kuulsi toimintakeskuksen merkitys, kyseltiin Kiponniemen käyttöasteesta ja muistutettiin tukirenkaasta tapana tukea paikkaa. Toisaalta tukirenkaasta kaivattiin parempaa viestintää ja markkinointia.

Kai Almgren Kauhavan vapaaseurakunnasta tarjosi lähetystyön näkökulmaa liiketoiminnan oheen, sillä toimintakeskuksessa kulkee vuosittain valtava määrä ihmisiä evankeliumin vaikutuspiirissä. Kannatetaanhan lähetystyötäkin, miksei sitten Kiponniemeä?

Tornio päätyy vapaakirkollisiin käsiin

Kiinteistöasiaa riitti. Tornion vapaaseurakunta lakkautettiin keväällä 2022, ja kiinteistö jäi Vapaakirkon hoiviin. Noin vuoden se ehti olla myynnissä kiinteistönvälitysfirman listoilla, kunnes vuodenvaihteessa tupsahti neljä tarjousta hintahaitarilla 8 000–10 000 euroa. Yksi ostajaehdokas oli vapaakirkollinen pariskunta, Marika ja Janne Hakola. Hallitus hyväksyi kymppitonnin kaupan eikä vuosikokouksellakaan ollut vastaansanomista, päinvastoin kuultiin parikin kiittelevää puheenvuoroa.

Kauppasumma ei sinänsä rikastuta Vapaakirkkoa, Kimmo Kaartama muistutti, sillä kiinteistöstä on tänä aikana ehtinyt tulla niin ylläpito- kuin välityskulujakin.

Vapaakirkon vuosikokous pidettiin 9. kesäkuuta Teopoliksessa Tampereella, ja paikalla oli 135 äänivaltaista edustajaa.

Teksti: Pia Korhonen
JAA ARTIKKELI:

Aiheeseen liittyvää