Helsingin vapaaseurakunnan yhteydessä olevalle hotelli Annalle on löytynyt ostaja. Aiemmin tulonlähteenä toiminut hotelli sai siipeensä koronavuosina, minkä lisäksi se tarvitsisi kallista remonttia. Hotellin kohtaloa puntaroitiin jo vuosikokouksessa 2021, ja viime vuonna samaisessa kokouksessa hyväksyttiin hallituksen ehdotus siitä, että hotelli voitaisiin myydä.
Tuolloin asiasta käytiin vuolasta keskustelua, ja Helsingin vapaaseurakunnan edustajien puheenvuoroissa toivottiin päätöksen lykkäystä. Äänestyksissä kuitenkin päätettiin ensinnäkin olla lykkäämättä päätöstä ja toisekseen valtuuttaa hallituksen myymään hotelli.
Odottelu ei paranna ”tuotetta”
Myyntitunnusteluja käytiin viime syksynä ja tänä keväänä Vapaakirkon talous- ja hallintojohtaja Kimmo Kaartaman mukaan paljon, kaikkiaan 15–20 eri toimijan kanssa. Näistä yksi antoi tavoitteiden mukaisen tarjouksen. Summaa ei paljastettu vuosikokouksessa.
Hallitus hyväksyi tarjouksen hotellista toukokuussa taloustoimikunnan suosituksesta. Päätöstä palloteltiin ensin: myydäkö nyt vai odottaako vuosi tai kaksi parempaa markkinatilannetta?
– Varmaan menee aikansa ennen kuin siinä päästään parempaan uomaan, ja hotellissa on jo ollut pieniä vesivahinkoja. Jos odotellaan, että aika muuttuu paremmaksi, se ei paranna myytävää tuotetta, Kaartama valaisi päätöstä edeltäneitä keskusteluja.
Hotellitoiminta jatkuu
Hotelli Annan ostaja on ”vakavarainen, tunnettu suomalainen liikemies”. Kaartaman mukaan ostajan yhtiö aikoo jatkaa hotellitoimintaa sellaisenaan ja henkilökunta saa jatkaa työssään. Myös ostajan suhtautuminen seurakuntaan naapurina on myönteinen.
– Mitä se käytännössä tarkoittaa, joko voidaan kasteallasta käyttää? kysyi Reijo Helameri Helsingin vapaaseurakunnasta kirvoittaen kokousväestä naurua.
Täällä korostetaan, että tilanteemme ei muutu. Minä ja me väitämme, että se muuttuu ja paljon.
Tunnelma vakavoitui keskustelun edetessä. Myynti kirvoitti kommentteja ja kysymyksiä. Yksi niistä koski Helsingin vapaaseurakunnan asemaa omistuksen ja käytön suhteen.
– Tällä hetkellä Vapaakirkko omistaa koko kiinteistön, vastasi Kimmo Kaartama.
Vuonna 1994 tehdyssä sopimuksessa sanotaan, että jos kirkkokunta lähtee pois kiinteistöstä, seurakunta saa tilan omistukseensa.
– Käytännössä seurakunta on omistanut tilan, mutta juridisesti Vapaakirkko on omistanut sen.
Hän vertasi tilannetta siihen, että aiemmin keskusorganisaatio omisti vapaaseurakuntien tiloja, joita luovutettiin 1970–1990-luvuilla seurakunnille. Helsinki on ollut hotellin vuoksi erityistapaus.
– Jatkossa seurakunta omistaisi osakkeet, jotka oikeuttavat hallinnoimaan seurakunnan puolta.
Porsaanreiät pelottavat
Annan myyminen on ainakin osalle helsinkiläisistä kipeä paikka.
– Jäimme surkean pieneen vähemmistöön. Surut on itketty, ei kuitenkaan kokonaan nielty. Mutta myönnymme, kommentoi Helameri ja jatkoi toivomalla, että ostajan kanssa sovitaan huolellisesti yhteisistä pelisäännöistä eikä sopimukseen jäisi porsaanreikiä.
– Täällä korostetaan, että tilanteemme ei muutu. Minä ja me väitämme, että se muuttuu ja paljon.
Sekä Vapaakirkon hallituksen puheenjohtaja Jaakko Pihlajamäki että Kimmo Kaartama vakuuttivat, että sopimuksissa halutaan ehkäistä kaikki vapaaseurakunnalle koituvat ikävät yllätykset.
– Sen takia meillä on palkattuna hyvä juristi, Kaartama totesi.
Tavoitteena on, että käsiraha maksetaan kesäkuun aikana ja syksyllä tehdään lopullinen kauppa, kun järjestelyt on tehty.