Vieraskynä: Vaiettu vaara

Kuva: Pixabay
Olen saanut Jumalan armosta elää hänen kansansa keskellä vuonna 1972 tapahtuneesta uskoontulostani lähtien. Näiden vuosikymmenien aikana olen voinut seurata sananjulistuksen ja opetuksen kehitystä. Ei ehkä ole hyvä verrata menneen ajan ja nykyajan opetusta. Mutta eikö Jumalan sanassa ole totuuksia, jotka ovat kaikkina aikoina ja aina ajankohtaisia?

Mielestäni tämän päivän opetuksesta on vähentynyt käsite maailmallisuus tai se ainakin esiintyy epäselvempänä kuin ennen. Roomalaiskirjeen 12. luvun jae 2 ilmaisee maailmallisuuden näin: ”Älkää mukautuko tämän maailmanajan mukaan.”

Hengellisessä kontekstissa sanalla maailmallisuus on kielteinen, varoittava merkitys. Jaakobin kirjeen 1. luvun jae 27 kehottaa uskovaa ”varjelemaan itsensä niin, ettei maailma saastuta”.

Maailmallisuus on vahingollista ja vaarallista uskovalle, koska se on maailman jäljittelyä ja koska se heikentää hengellistä elämää. 

70-luvun maailmasta uskoon tulleet tarvitsivat selkeän opetuksen: älkää mukautuko tämän maailmanajan mukaan. 

Suomessa elettiin 1970-luvun vaihteessa nuorisoherätyksen aikoja. Samanaikaisesti elettiin 60-luvulla alkaneen nuorisokulttuurin voimakasta murrosvaihetta. Jörn Donner kirjoitti kirjassaan Uusi maammekirja: ”Nuorten maailma ei ole eronnut vanhojen maailmasta koskaan niin paljon kuin nyt.” 

Kulttuurissa ja politiikassa korvattiin vanhat arvot – koti, uskonto ja isänmaa – uusilla vasemmistolaisilla aatteilla. Pukeutumisen, seksin ja päihteiden suhteen elettiin vapautumisen aikaa. Viihdemaailmassa Beatlesit ja Rolling Stonesit rikkoivat rajoja. 

Jokainen sukupolvi on aikansa lapsi. 70-luvun maailmasta uskoon tulleet tarvitsivat selkeän opetuksen: älkää mukautuko tämän maailmanajan mukaan. 

Elämme nyt niin kutsutun Z-sukupolven eli vuosina 1997–2012 syntyneitten aikaa. Internet on ollut lapsuudesta asti osa tämän sukupolven elämää. He ovat Wikipedian mukaan kasvaneet yksilöllisyyden, tasa-arvoisen sukupuolisen suuntautumisen sekä älypuhelinten, sosiaalisen median, suoratoistopalvelujen ja rajattoman informaation maailmassa. 

Maailmallisuus ei merkitse sitä, että seurakunta menee maailmaan, vaan sitä, että maailma tulee seurakuntaan.

Valtioiden väliset rajat on yleensä merkitty selvästi. Ennen rajalle tuloa on varoitustauluja, jotka muistuttavat raja-alueen lähestyvän. Tällaisen ajan keskellä maailmallisuudesta varoittavien varoitustaulujen puuttuessa olenkin ajatellut, onko maailmallisuus lakannut olemasta, ja varoittelivatko nuoruuteni hengelliset opettajat olemattomasta rajasta. 

Itse rajalla on alueita, jotka ovat selvästi merkittyjä, jopa piikkilanka-aidalla erotettuja, eikä kukaan ylitä niiden kohdalta rajaa vahingossa. Mutta on myös alueita, jotka eivät ole yhtä hyvin vartioituja, ja rajavyöhyke on päässyt rämettymään ja kasvanut umpeen. Niitä kohtia vihollinen käyttää hyväkseen. Maailmallisuus ei merkitse sitä, että seurakunta menee maailmaan, vaan sitä, että maailma tulee seurakuntaan.

Edelleen on ajankohtainen sanoma: ”Älkää mukautuko tämän maailmanajan mukaan".

Aatteet ja mallit, oikea ja väärä, sopiva ja sopimaton, eivät meille välity niistä lähteistä, joista internet niitä pääasiassa ammentaa, vaan edelleen on ajankohtainen sanoma: ”Älkää mukautuko tämän maailmanajan mukaan, vaan muuttukaa mielenne uudistuksen kautta, tutkiaksenne, mikä on Jumalan tahto, mikä hyvää ja otollista ja täydellistä.” Tämä muutos ei muuta meitä kohti maailman kaltaisuutta vaan kohti Kristuksen kaltaisuutta.

”Että olisitte moitteettomia ja puhtaita, tahrattomia Jumalan lapsia kieron ja turmeltuneen sukupolven keskellä. Te loistatte siinä kuin tähdet maailmassa, kun PIDÄTTE KIINNI ELÄMÄN SANASTA.”

Olavi Eskola Kirjoittaja on pastori, evankelista ja kirjailija, joka toimi lähetystyössä Espanjassa yli 30 vuoden ajan.
JAA ARTIKKELI:

Aiheeseen liittyvää