Älä luovuta – Never Give Up -kirjan (Päivä 2024) alanimike avaa paljon: Pioneerin polku – Rauno Kokkola. Kirjan takakannessa teosta luonnehditaan Rauno ja Hanna-Liisa Kokkolan kutsumuselämäkerraksi.
Nimi on enne, sillä luovuttamattomuuden asenne todella leimaa Paul Raja-ahon kirjoittamaa Kokkoloiden tarinaa. Periksiantamattomuus on välttämätön silloin, kun on kutsuttu toimimaan pioneerina, edelläkävijänä, tienraivaajana. Teos kertookin sitkeydestä, joka perustuu lujaan luottamukseen Pyhän Hengen voimaan johtaa, ohjata ja auttaa.
Teos on tärkeä dokumentti suomalaisen kristillisyyden osa-alueesta, joka jää helposti kirkkohistoriassa marginaaliin.
Rauno ja Hanna-Liisa Kokkolan taustat, tekemiset ja elämänvaiheet ovat jo sinällään mielenkiintoista luettavaa. Samalla Älä luovuta on enemmän kuin hengellisen pioneeripariskunnan tarina. Se on myös kurkistus karismaattisen liikkeen kehitykseen Suomessa 1970-luvulta alkaen sellaisena kuin se Kokkoloiden kautta näyttäytyy; tärkeä dokumentti yhdestä suomalaisen kristillisyyden osa-alueesta, jolla on ollut tosiasiallisesti merkittävä vaikutus, mutta joka helposti jää kirkkohistoriassa marginaaliin.
Kokkoloiden työn tunnetuinta puolta ovat toimintansa jo lopettanut Suomen Yhteiskristillinen Raamattukoulu (SYKR) ja etenkin yhä toimiva Suur-Helsingin seurakunta (SuHe). Näiden organisaatioiden tarinat kytkeytyvät vahvasti Kokkoloiden henkilöhistoriaan. Kirja tarjoaakin paljon hyvää tietoa näystä, motiiveista ja onnistumisista — mutta myös haasteista ja uhrauksistakin, joita uuden toiminnan synnyttäminen vaatii.
Kokkolat eivät ole tehneet työtään umpiossa, mikä nostetaan kirjassakin hyvin esiin.
Kokkolat eivät ole tehneet työtään umpiossa, mikä nostetaan kirjassakin hyvin esiin. He ovat hakeneet ja saaneet paljon vaikutteita amerikkalaisesta kristillisyydestä opiskelemalla pitkiä jaksoja Yhdysvalloissa. Kansainvälisyys on muutoinkin leimannut heidän työtään, ja se on näkynyt ja tuntunut myös Yhteiskristillisen Raamattukoulun ja SuHen toiminnassa.
Kokkolat ovat tuoneet Suomeen monia hyödyllisiä, nykypäivään istuvia toimintamalleja ja -tapoja. Älä luovuta -kirjassa tuodaan hyvin avoimesti esiin amerikkalaiset vaikutteet ja lisäksi Kokkoloiden yhteydet jossain määrin kiistanalaisena pidettyyn Ruotsissa toimivaan karismaattiseen Livets Ord -liikkeeseen.
Kaltaiseni vanha ja kyyninen kristittykään ei voi olla innostumatta siitä, mitä Jumala on Kokkoloiden kautta tehnyt.
Kaiken kaikkiaan Kokkoloiden, Yhteiskristillisen Raamattukoulun ja Suur-Helsingin seurakunnan tarinat ovat väkeviä todistuksia Pyhän Hengen toiminnasta uskovien keskuudessa. Täytyy todeta, ettei kaltaiseni vanha ja kyyninen kristittykään voi olla innostumatta siitä, mitä Jumala on Kokkoloiden ja heidän tiiminsä kautta tehnyt.
Paul Raja-aho on onnistunut rakentamaan kirjasta toimivan ja kiinnostavan kokonaisuuden. Historian avaamisen ohella löysin teoksesta varsin paljon myös opetusta käytännön pioneerityöstä. Kirjan kieli oli sopivan keveää, eikä lukijan tarvitse pelätä juuttumista mutkikkaan kieliasun kiemuroihin.
Älä luovuta lukeutuukin kirjoihin, jota voi varauksetta suositella aivan kaikille. Erityisesti soisin, että seurakuntien johtajat lukisivat teoksen ajatuksella — ja Pyhän Hengen johtamina.
Teksti: Jaakko Pihlajamäki
Päivä Osakeyhtiö on Suomen Viikkolehden kustantaja.