›› Kristillisen kirjallisuuden ja musiikin verkkokauppa.

nettikirjakauppa-2015

MAINOS

Käytännön harjoittelu kruunasi evankeliointikoulutuksen Joensuussa

Jari Kattainen ei varsinaisesti tiennyt, mihin oli menossa ilmoittautuessaan, mutta kokemus osoittautui hyväksi. "Tällainen keskustelu ei tosiaankaan ole tuputtamista, vaan molemmilla osapuolilla on oma tahto keskustella aiheesta eli uskosta." Kuva: Jari Kattaisen albumi
Varusta Joensuu -tapahtumassa opeteltiin kertomaan ilosanomaa luontevasti läheisille. Evankeliointi elämäntapana (XEE) -yhdistyksen koulutus järjestettiin paikkakunnalla 28.–30. huhtikuuta.

Huhti-toukokuun vaihteessa meitä oli 36 kurssilaista ja tiiminjohtajaa Varusta Joensuu -tapahtumassa vapaaseurakunnassa. Opettelimme evankeliointia pääasiassa ystäviä ja tuttuja haastattelemalla. Saimme opetusta ja näkemystä siihen, miten lähestyä elinpiirimme ihmisiä. Teimme kolmisenkymmentä haastattelua, ja kolme tuli uskoon.

Tapahtuman kouluttajana toimi muun muassa Jari Sippola, Helsingin XEE:n aluekouluttaja. Paikallisten tiiminjohtajien lisäksi meitä tuli avustamaan Jetro Ojanen ja Aleksi Rinne Lahdesta, Anniina Halonen Tampereelta ja Ari Urhonen Seinäjoelta. Olimme todella kiitollisia ja otettuja, että nämä ihmiset palavat evankeliumille ja olivat valmiita palvelemaan meitä viikonloppuna. Tapahtumaan osallistui väkeä Joensuun adventtiseurakunnasta, luterilaiselta puolelta, helluntaiseurakunnasta ja Kiteen ja Joensuun vapaaseurakunnat.

Juuso Kerkkäselle koulutuksesta jäi mieleen keskusteluiden sujuvuus ja aito kiinnostus ihmistä kohtaan.Kuva: Juuso Kerkkäsen albumi

Innostusta jo alkumetreillä

Yksi ryhmistä oli Jetro Ojasen luotsaama porukka, jossa kurssilaisina olivat Juuso Kerkkänen ja Jari Kattainen.

– Oli mukava tutustua Jariin ja Juusoon. Ensimmäisessä käytännön harjoittelussa tapasimme Jarin tuttavan pojan, hengellisen kokemuksen hiljattain kokeneen nuoren miehen, joka oli kiinnostunut kuulemaan koko evankeliumin, kertoo Ojanen.

Koko ryhmä oli tietysti hyvin innostunut, kun tämä kaveri oli valmis tekemään uskonratkaisun.

– Miehet tapasivat nuoren miehen vielä uudelleen seuraavana päivänä ja kävivät hänen kanssaan läpi uskonelämän perusasioita.

– Tapasimme toisenkin nuoren miehen, joka oli Juuson pitkäaikainen ystävä. Hän jakoi avoimesti kanssamme elämänsä syviä vaiheita ja kuunteli mielenkiinnolla Juuson uskoontulotarinan.

Hienovaraista viisautta ja ripaus oveluutta

XEE-koulutuksesta jäi taas Juuso Kerkkäselle mieleen keskusteluiden sujuvuus haastattelutilanteissa ja aito kiinnostus ihmistä kohtaan.  Oma tietoisuus kasvoi jo valmiiden ihmissuhteiden syventämiseen.

– Olen itse mennyt aiemmin ehkä suoremmin asiaan, ja kurssi opetti näkökantaa hienovaraisuudesta ja tietynlaisen sosiaalisen yhteyden luomisesta. Evankeliumin kertominen on kumminkin kaiken ydin ja keskustelujen motivaation lähde, ajattelee Kerkkänen.

– Raamatussa kerrotaan Jeesuksen sanat opetuslapsille: ”Olkaa viisaat kuin käärmeet, ja viattomat kuin kyyhkyset.” Kurssilla käyty keskustelumalli on viisas ja käärmeeseen viitaten jopa ovela. Saadaan ihminen mukaan keskusteluihin ja avautumaan tärkeille asioille.

Olen itse mennyt aiemmin ehkä suoremmin asiaan, ja kurssi opetti näkökantaa hienovaraisuudesta ja tietynlaisen sosiaalisen yhteyden luomisesta.

Kerkkäsen mukaan haastattelun aikana kerrotuilla tarinoilla oli yhteys aitoon elämään tässä hetkessä ja samalla esille tuotuna Jeesuksen pelastustyö.

– Kurssilla oli todella mielenkiintoista käydä läpi palauteosioita, joissa pääsi myös kuulemaan muiden ryhmien onnistumisia ja innostavia kokemuksia. Hyvää harjoittelua tulevaa varten, kompastuskiviä myöten, Kerkkänen jatkaa.

– Totta puhuen kurssilta ei jäänyt niinkään mitään teoreettista tietoa päähän, mutta käytännön harjoittelut kruunasivat kaiken ja antoivat intoa evankeliointiin.

Jetro Ojanen luotsasi Juuso Kerkkäsen ja Jari Kattaisen porukkaa. Ensimmäisessä käytännön harjoittelussa tavattiin nuori mies, joka oli valmis tekemään uskonratkaisun. Kuva: Jetro Ojasen albumi

Luottamuksen rakentamista

– Kun ilmoittauduin XEE-kurssille, en varsinaisesti tiennyt, mihin olin menossa, toteaa Jari Kattainen.

– Olikin hyvä, että kurssin rakenne ja tarkoitus kerrottiin alussa hyvin. Jäin odottamaan mielenkiinnolla, miten evankeliointia tehdään. Asia oli minulle uutta.

– Meidän tiiminvetäjämme oli perehtynyt koulutukseen hyvin. Hän aloitti kutsumani vieraan kanssa keskustelun kysymällä kuulumisia. Siinä he sitten puhuivat arkisista asioista ja jonkin ajan kuluttua tiiminvetäjä kysyi lupaa keskustella uskonasioista. Tämä tapahtui erittäin joustavasti.

Kattaisen mielestä ei-uskova saattaa sanoa evankeliointia tuputtamiseksi.

– Tällainen keskustelu ei tosiaankaan ole tuputtamista, vaan molemmilla osapuolilla on oma tahto keskustella aiheesta eli uskosta.

– Kutsumani vieraan avautumista ja kannanottoja uskosta helpotti meidän kahden kurssilaisen kertomukset omasta elämästämme. Kyse on luottamuksen rakentamisesta, johon tunnetusti menee aikaa. Siksi onkin tärkeää, että tavataan uudestaan.

– Kurssin rakenne oli rakennettu toimivaksi ja siitä vastuussa olevat henkilöt olivat ammattitaitoisia kouluttajia.  Haastatteluissa tuli ilmi, miten moni ei-uskovakin on miettinyt uskonasioita.

Teksti: Sisko Maijala
JAA ARTIKKELI:

Aiheeseen liittyvää