›› Kristillisen kirjallisuuden ja musiikin verkkokauppa.

nettikirjakauppa-2015

MAINOS

Search

Johtajavaihdoksia lähetysjärjestöissä: uusia nimiä on tulossa Wycliffelle, Sansalle, Avainmedialle ja Lähetysseuralle

Wycliffe Raamatunkääntäjät, Avainmedia, Sanansaattajat ja Suomen Lähetysseura saavat tai ovat saaneet uudet johtajat.Kuva: Lähetysjärjestöt, editointi SVL
Wycliffe Raamatunkääntäjien väistyvä toiminnanjohtaja Hannu Sorsamo toteaa, ettei raamatunkäännöstyössä oleellisinta ole pelkkä Raamatun kääntyminen.

Wycliffe Raamatunkääntäjät ry:n toiminnanjohtajaksi on valittu Marko Pihlajamaa. Pihlajamaa on hyvinkääläinen pastori ja teologian maisteri, joka on työskennellyt Medialähetys Sanansaattajissa vuodesta 2009 ja toiminut väliaikaisena toiminnanjohtajana tammikuusta alkaen.

– Innolla ja rauha sydämessä aloitan työssä syksyllä, kertoo Pihlajamaa Wycliffen tiedotteessa.

– Taustani on medialähetystyössä ja siinä keskeistä on se, että ihmisten pitäisi kuulla sanoma Jeesuksesta omalla lapsuuden kielellään, sydämen kielellään. Tämä toteutuu myös raamatunkäännöstyössä.

Hannu Sorsamo, joka on myös Vapaakirkon lähetystoimikunnan jäsen, on työskennellyt Wycliffen toiminnanjohtajana kahdeksan viime vuotta.

Hannu Sorsamolle Wycliffe on aina ollut ”ennen kaikkea kutsumus”

Kuva: Nanna Rautiainen

Sorsamo kertoo olleensa unelmatyössään Wycliffe Raamatunkääntäjien toiminnanjohtajana.

– Wycliffe on aina ollut minulle ennen kaikkea kutsumus, ei työpaikka.

Hänellä on takanaan kaikkiaan 20 vuotta raamatunkäännöstyössä. Sorsamo kertoo oivaltaneensa, että raamatunkäännöstyössäkään kyse ei lopulta ole vain Raamatun kääntämisestä.

– Kyse on koko kristillisen uskon ”kääntymisestä” uuteen kieleen ja uskon kotoutumisesta uuteen kulttuuriin. Jos Raamatun kääntämisen tuloksena tai sen rinnalla ei synny kansankielistä seurakuntaa, joka käännöstä käyttää, on käännetty kirja merkityksetön.

Toisekseen Sorsamolle on kirkastunut seurakunnan merkitys. Usko Kristukseen juurtuu uusiin kieliin ja kulttuureihin hänen kokemuksensa mukaan sen kautta, että yhteisö alkaa keskustella Raamatun kanssa. Yhteisöllinen dialogi on kuitenkin yksilökeskeisessä kulttuurissa vähän kadoksissa.

– Uskon, että se osaltaan näkyy yhteiskunnan muuttuessa lisääntyvänä polarisaationa myös kristittyjen keskuudessa. Emme enää tiedä, miten yhteisönä käsitellä oman kulttuurimme ajankohtaisia kysymyksiä Raamatun ilmoituksen valossa muutoin kuin yksilöinä ennakkokäsityksistämme käsin väitellen.

Emme enää tiedä, miten yhteisönä käsitellä oman kulttuurimme ajankohtaisia kysymyksiä Raamatun ilmoituksen valossa muutoin kuin yksilöinä ennakkokäsityksistämme käsin väitellen.

Toiminnanjohtajana Sorsamo on halunnut painottaa etenkin kumppanuutta, seurakuntakeskeisyyttä ja vaikuttavuutta. Jos toisella järjestöllä on sama näky, se on kumppani eikä kilpailija.

– Seurakuntakeskeisyys näkyy esimerkiksi siinä, että nykyään otamme aina kotiseurakunnan mukaan prosessiin heti alussa, kun lähdemme keskustelemaan uuden henkilön tai perheen kanssa työhön lähettämisestä. Seurakunta lähettää raamatunkäännöstyöhön, jonka keskeisenä tavoitteena on seurakunnan synty, kasvu ja vahvistuminen.

Vaikuttavuutta taas on pyritty painottamaan keskittymällä oman tekemisen sijaan toivottuihin lopputuloksiin.

 

Syksyllä Sorsamo jää sapattivapaalle. Sen jälkeen suunnitelmat ovat ja saavat pysyäkin auki, toistaiseksi hän ei halua vielä edes keskustella vaihtoehdoista.

– Mitään varsinaista halua jättää raamatunkäännöstyö minulla ei kuitenkaan ole, joten todennäköisesti tulevat tehtävätkin liittyvät siihen — ellei Jumala johdata johonkin muualle. Vaimoni Hazel jatkaa sapattivapaani aikana työtä kansainvälisessä tiimissä Wycliffe Raamatunkääntäjien lähettämänä. Olemme hyvin kiitollisia omille seurakunnillemme Suomessa ja Skotlannissa, joiden lähettämänä saamme työtä tehdä, sekä yksityisille tukijoillemme, jotka omalta osaltaan mahdollistavat työmme.

Medialähetys Sanansaattajien uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu Mikko Matikainen, joka työskenteli aiemmin pitkään Kansan Raamattuseurassa ja aloitti Sansan kotimaantyön johdossa syksyllä 2022. 

Vuodesta 2020 toiminnanjohtajana työskennellyt Arto Antturi lopetti tehtävässään vuoden alussa. 

Helluntailiikkeen medialähetystyöhön erikoistunut lähetysjärjestö Avainmedia sai uudeksi toiminnanjohtajakseen Eero Antturin. 10. kesäkuuta aloittanut Antturi on toiminut pitkään viestintäalalla ja Avainmedian palveluksessa vuodesta 2013 lähtien. 

Antturi seuraa tehtävässä Marko Selkomaata, joka työskenteli kolme ja puoli vuotta Avainmedian johdossa, ensin apulaistoiminnanjohtajana ja sitten toiminnanjohtajana.

Suomen Lähetysseura sai niin ikään uuden toiminnanjohtajan Pauliina Parhialasta. Pastori, teologian ja filosofian maisteri on ensimmäinen nainen kirkon virallisen lähetysjärjestön johtajana, kertoo Lähetysseura tiedotteessaan. 

1. elokuuta toimessaan aloittavalla Parhialalla on pitkä kokemus kansainvälisestä diakoniasta ja kehitysyhteistyöstä muun muassa Luterilaisessa maailmanliitossa, Kirkon Ulkomaanavussa ja Crisis Management Initiativessa. Parhiala seuraa Rolf Steffanssonia, joka valittiin Aurinkorannikon papiksi ja aloittaa työt Espanjan Andalusiassa 1. syyskuuta.

Teksti: Pia Korhonen
JAA ARTIKKELI:

Aiheeseen liittyvää