Yhdysvaltalaisen kristillisen Libertyn yliopiston naisjääkiekkojoukkue vieraili Hämeenlinnassa, jossa kovatasoinen yliopistojoukkue pelasi HPK:n naisjoukkueita vastaan.
Libertyn pelit eivät erotu jääkiekkoilullisesti minkään muun joukkueen peleistä. Suurin ero on jokaisen pelin päätteeksi pidettävä kolmen minuutin rukoushetki.
– Menemme rinkiin, johon ovat tervetulleita vastapuolenkin pelaajat. Aika usein koko joukkue tulee samaan rinkiin, joskus vain muutama tyttö. Niissä hetkissä samoin kuin pelin aikana ja omassa elämässämme haluamme tuoda julki Kristusta, sanovat Priscilla Ziefle ja Shelby Bradford.
Hämeenlinnassa HPK:n nais- ja tyttöjoukkueet ottivat osaa yhteiseen rukoukseen täysilukuisesti.
– Olemme paitsi huippu-urheilijoita myös omalla tavallamme lähetyssaarnaajia. Henkilökohtainen usko ei sinänsä ole edellytys joukkueessa pelaamiselle, mutta lähes kaikki pelaajat omaksuvat kristillisen vakaumuksen. Urheilu avaa hyvin usein mahdollisuuden saada kontaktia toiseen ihmiseen, minkä jälkeen hengellisistä asioista puhuminen on huomattavasti helpompaa. Haluamme kasvattaa pelaajista jääkiekkoilijoita, mutta ennen kaikkea Kristuksen lähettiläitä. Olemme levittämässä Jumalan sanaa ja esittelemässä kouluamme. Palvelemme Jumalaa kaikessa, mitä teemme ja jääkiekko on yksi osa elämää, sanoo valmentaja Chris Lowes.
– Usko menee kaiken edelle ja urheilu on hyvä tapa viedä Kristuksen rakkautta eteenpäin. Suhteita on helpompi luoda urheilun kautta Jääkiekko on yksi nopeimpia ja kovimpia pelejä. Vauhdin kilpailullisuuden ja taidon yhdistelmä tekee siitä ainutlaatuisen ja jännittävän pelin, joka vaatii valtavasti tiimityötä. Peli testaa valmentajia ja pelaajia fyysisesti psyykkisesti ja hengellisesti. Yhteys Jumalaan on olennaista palaajalle ja valmentajalle, jatkaa Lowes.
Kunnioitus on avain
Yksi tärkeimmistä avainsanoista on kunnioitus.
– Voimme pelata kovaa ja totta kai jäähyjä otetaan. Tapahtuipa pelissä mitä tahansa pelin jälkeen haluamme olla kavereita ja kunnioittaa jokaista vastustajan pelaajaa. Jääkiekko on nopea kontaktipeli, johon sisältyy monesti suuria tunnelatauksia. Kun peli on ohitse, on jäljellä ystävyys ja kunnioitus sekä Kristuksen osoittama lähimmäisenrakkaus, sanoo Lowes.
Joukkueessa on omat hengelliset johtajansa, joiden vastuulla on muun muassa viikoittaisten raamattupiirien pitäminen.
– Lähes kaikki käyvät säännöllisesti. Raamattupiirin opetuksen miettiminen vie aikaa, mutta se kasvattaa itseänikin kristittynä. Joukkueessa meillä on tietyt sovitut säännöt. Emme huutele toisen joukkueen pelaajille tai tuomarille, emmekä arvostele toisiamme. Yritämme olla esimerkkinä tätä kautta vastapuolellekin, sanoo Ziefle.
Me tulemme ja lähdemme, mutta olennaista on, että vierailun aikana syntyneet kontaktit johtaisivat seurakuntayhteyteen.
Libertyn joukkueet tuovat uskoaan esiin reilusti ja avoimesti.
– Jaamme omaa jääkiekkoraamattuamme pelien jälkeen vastapuolelle ja kaikille muillekin kohtaamillemme ihmisille. Hämeenlinnassa annoimme niitä esimerkiksi hotellin henkilökunnalle. Uudessa testamentissa on lisäksi uskovaisten ammattilaiskiekkoilijoiden todistuksia. Heitä on jonkin verran, vaikkei heidän uskostaan kovin paljon julkisuudessa puhutakaan, kertoo Lowes
Pelaajien taustat ja tavoitteet vaihtelevat suuresti. Terveystieteitä opiskeleva Ziefle aloitti luistelun jo kolmivuotiaana.
– Veljeni pelasi jääkiekkoa ja innostuin lajista hänen esimerkkinsä ansiosta. Ennen yliopistoa pelasin vuoden ammattilaisena Saksassa ja tavoittelen yliopiston jälkeen ammattilaisuutta jääkiekkoilijana.
– Opiskelen sosiaalityöntekijäksi. Aloitin jääkiekkoilun kuusivuotiaana ja olen ensimmäinen perheestäni, joka pelaa jääkiekkoa. En tavoittele ammattilaisuutta, mutta voisin kuvitella pelaavani harrastusmielessä jossakin sarjassa jatkossakin, sanoo Bradford.
Kristityltä jääkiekkoilijalta vaaditaan rohkeutta.
– Kun pelasin Saksassa, oli joukkueessa yksi kristitty tyttö. En kokenut, että uskoani olisi mitenkään ylenkatsottu.
Pelaajista kiinnostuttiin Suomessa
Yhdysvalloissa Libertyn joukkue pelaa valtakunnallista yliopistosarjaa.
– Lyhin pelimatka on seitsemän tunnin bussimatka, pisimmillään matka voi kestää 12–13 tuntia. Osa pelimatkoista lennetään. Harjoituksia on 3–4 kertaa viikossa ja pelit päälle, sanoo Lowes.
Viimeisten parin vuoden aikana kaksi joukkueen pelaajaa on päätynyt ammattilaisuralle.
– Naisjääkiekkoilussa palkkataso on moninkertaisesti matalampi kuin miehillä, mikä on yksi suuri syy sille, etteivät kaikki taitavatkaan pelaajat välttämättä ammattilaisuraa valitse. Tässä joukkueessa on muutama potentiaalinen pelaaja. HPK:ssa kiinnostuttiin joistakin pelaajistamme, joilla saattaisi olla edessään tulevina vuosina kiekkoammattilaisuus Suomessa. Samalla he voisivat tuoda esiin omaan uskoaan suomalaisten jääkiekkoilijoiden keskuudessa.
Tavoitteena seurakuntayhteys
Lowes tähdentää paikallisen yhteistyön merkitystä. Liberty aikoo vierailla Hämeenlinnassa vuosittain niin miesten kuin naisten joukkueilla.
– Me tulemme ja lähdemme, mutta olennaista on, että vierailun aikana syntyneet kontaktit johtaisivat seurakuntayhteyteen. Tämän takia Hämeenlinnassa meillä on kansainvälisen seurakunnan pastori David Pike, joka hoitaa kontakteja meidän lähdettyämme.
Libertyn miesjoukkue oli HPK:n vieraana vuonna 2020. Tarkoitus oli alkaa vuosittaiset vierailut mutta korona sotki suunnitelmat.
– Ensi vuonna tulemme taas ainakin miestenjoukkueella vakuuttaa Lowes.
Liberty on yksi maailman suurimmista kristillisistä yliopistoista, joka edustaa eteläistä baptistisuuntausta. Yliopiston ”kappeliinkin” mahtuu 15 000 henkeä. On-line-kurssit mukaan lukien opiskelijoita on 95 000. Omassa yliopistosarjassaan Liberty on hallitseva mestari, jolla oli ennen Suomen vierailua 56 ottelun tappioton putki.
Olen pitkään harkinnut saunan rakentamista kotiini. Nyt se asia vain vahvistui.
Libertyn naisjoukkue pelasi Suomessa neljä ottelua. Joukkue otteli HPK:n SM-liigaa pelaavan naisjoukkueen kanssa sekä HPK:n akatemiajoukkueen kanssa. Akatemian joukkueessa pelaa juniori-ikäisiä tyttöjä. Yhden pelin joukkueet pelasivat sekajoukkuein, toisin sanoen kummassakin joukkueessa oli sekä Libertyn että HPK:n pelaajia. Lisäksi naiset ottelivat Tampereella salibandyssa paikallista Ice Hearts -joukkuetta vastaan. Libertyn pelaajat osallistuivat myös HPK:n U-13 ja U-14- joukkueiden harjoituksiin.
Sauna ja avanto olivat pelaajille uusia kokemuksia.
– Olen pitkään harkinnut saunan rakentamista kotiini. Nyt se asia vain vahvistui. Suomalaiset osaavat rentoutua ja sauna tuntuu olevan sellainen paikka, jossa istutaan rauhassa ja keskustellaan. Me tosin rukoilimme aika paljon saunassa, naurahtaa Lowes.
Tekstit: Jussi Karvonen
Seurakunta vietävä ihmisten keskuuteen
Libertyn yliopisto maksoi joukkueen matkan ja Suomessa järjestelyistä vastasi ja joukkueen isäntänä toimi OM Suomi, joka puolestaan oli yhteistyössä paikallisten seurakuntien kanssa.
– OM:ssa haluamme tavoittaa etenkin niitä ihmisiä, jotka eivät tule seurakuntiin. Urheilu on erinomainen tapa evankelioida ihmisiä, joita seurakunnat eivät muutoin tavoita. Monissa urheilijaperheissä elämä pyörii lajin ympärillä eikä vapaa-aikaa juuri muulle jää. Meidän ideamme on viedä seurakunta sinne missä ovat ihmiset sen sijaan, että odottaisimme heidän tulevan seurakuntiin, sanoo pastori David Pike.
Pike on OM:n urheilutyön vetäjä Suomessa ja Hämeenlinnan vapaaseurakunnan kansainvälisen työn pastori.
– Käyn viikottain Hämeen Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa pelaaamassa jalkapalloa. Ryhmässä on opiskelijoita 6–7 eri maasta.
– Urheilutoiminta luo yhteyksiä hyvin laajasti koko yhteiskunnassa ja esimerkiksi Libertyn vierailujen myötä olemme päässeet hyvään yhteistyöhön HPK:n jääkiekon kanssa. Nämä vierailut kehittävät ennen kaikkea kontakteja niin joukkueiden pelaajiin valmentajiin kuin johtoonkin.
Olisi hyvä saada Suomeen esimerkiksi uskovaisia valmentajia.
HPK:n naisakatemian tyttöjä perheenjäsenineen, joukkueen valmentajia ja myös HPK:n naisjoukkueen vanhempia oli uuden vuoden jumalanpalveluksessa Vapaakirkossa yhdessä seurakuntalaisten ja kansainvälisen seurakunnan kanssa.
Pelaajat olivat mukana myös Kid’s Action Nightissa ja viimeisen pelin jälkeen naisakatemian pelaajat ja yliopistojoukkue nauttivat yhteisen illallisen Vapaakirkossa.
– Siinä heillä oli myös tilaisuus kertoa uskostaan suomalaispelaajille ja samalla pelaajat ja valmentajat saattoivat vaihtaa yhteystietoja. Libertyn joukkueen jäsenten iloisuus ja tasapainoisuus tekivät vaikutuksen ja voin vain luottaa siihen, että Pyhä Henki tekee työtään suomalaispelaajien keskuudessa, vaikka Libertyn jäsenet lähtivät kotimaahansa. Uuden vuoden jumalanpalveluksessa oli uskoakseni ihmisiä, jotka eivät ennen olleet vapaaseurakunnassa käyneet. Itse pyrin nyt syventämään suhdetta HPK:n jo ensi vuoden vierailua silmällä pitäen. Olisi hyvä saada Suomeen esimerkiksi uskovaisia valmentajia. Suhteiden luominen ja niiden kasvattaminen on pitkä prosessi, jossa on saatava aikaan syvä luottamus.
Suomessa hengellinen valmennus on aika tuntematonta, mutta tässä voisi olla sellaiseen mahdollisuus.
– Haluan ainakin itse kehittää suhteita valmentajien kanssa. Yhteys joukkueisiin on tärkeää ja pyrin pitämään suhteita muun muassa käymällä harjoituksissa. Valmentajat ovat avainhenkilöitä, jotta voin olla pelaajien hengellisenä tukena heidän mahdollisissa vaikeuksissaan. Toivoisin voivani tuoda tukea pelaajille tietysti valmentajien luvalla. Suomessa hengellinen valmennus on aika tuntematonta, mutta tässä voisi olla sellaiseen mahdollisuus.
Piken mukaan maailmalla on useita kristillisiä urheilujärjestöjä muun muassa Krik. Krik järjestää esimerkiksi jalkapallokouluja ja kuntosalijumppia, joissa ohjaajat ovat kristittyjä. Tarkoituksena on evankelioida pelien, harjoitusten ja kuntoilun lomassa.
Libertyn yliopisto on tiiviissä yhteistyössä vuonna 1954 perustetun FCA Fellowship of Christian Atheletics- järjestö kanssa. Järjestö on haastanut valmentajia ja urheilijoita vaikuttamaan maailmaan Kristuksen kautta. FCA tavoittaa vuosittain kaksi miljoona urheilijaa ammattilaistasosta aina alimmille asteille saakka.