›› Kristillisen kirjallisuuden ja musiikin verkkokauppa.

nettikirjakauppa-2015

MAINOS

Search

Jippu — Kun perhonen lakkaa hengittämästä on Vuoden kristillinen kirja 2022

Kai Kortelaisella oli kaksi kantavaa ajatusta teoksen taustalla: hän halusi tehdä kirjan rehellisesti ja kunnioittaa tarinan voimaa. Jippu ei konsertin vuoksi päässyt paikalle Vuoden kristillinen kirja -kilpailun voittajan julkistamistilaisuuteen.Kuva: Pia Korhonen
Kai Kortelaisen ja Jipun kirjoittama teos palkittiin vuoden kristillisenä kirjana. "Läpitunkevan rehellinen", kommentoi voittajan valinnut Keijo Leppänen.

– Naamioita ja fasadeja ylläpitämällä ei loppujen lopuksi saada aikaan mitään.

Näin kommentoi uutisankkuri Keijo Leppänen tuoretta Vuoden kristillistä kirjaa. Jippu — Kun perhonen lakkaa hengittämästä (WSOY) on Jipun ja Kai Kortelaisen teos, joka avaa nykyään evankelistanakin tunnetun laulajan elämää. Leppänen valitsi teoksen kuuden finalistin joukosta, ja voittaja julkistettiin Helsingin kirjamessuilla lauantaina 29. lokakuuta.

Leppänen kiitteli kirjaa etenkin ”läpitunkevasta rehellisyydestä” sekä ”erittäin hyvästä tekstistä”. 

Julkinen rippituoli

Rehellisyys oli teoksen lähtökohta, kommentoi Radio Deillä ohjelmajohtajana työskentelevä Kai Kortelainen. Se oli laulajan itsensäkin toive.

– Tämähän oli Jipulle jonkinlainen julkinen rippituoli, Kortelainen kertoo.

Kyllästyttyään lapsuuden salailuun ja kulissien ylläpitoon laulaja halusi läväyttää julki kaiken, kelpasi hän sen jälkeen ihmisille ja seurakunnille tai ei.

Se johti tarinaan, jota lukiessaan Keijo Leppänen ihmetteli myös läheisiä ajatellen, miten kaikki tämä on uskallettu kertoa.

Missä menee rehellisyyden ja paljastuskirjan välinen raja?

Se on mietittävä joka kerta erikseen, vastaa Kortelainen. Hän kertoo, että kirjaprojektia hauduteltiin usea vuosi.

– Halusin tekijänä varmistaa sen, että [Jippu] on tähän valmis ja tietää, mitä hän tekee.

Toinen lähtökohta oli luottaa tarinan voimaan. Kortelainen totesi julkistustilaisuudessa, että kristillisessä kirjallisuudessa on taipumus kirjoittaa teos julistustarkoituksessa uskaltamatta luottaa siihen, että tarina puhuu puolestaan.

– Ei eroteta uskoa elämästä.

Kortelaista ovat koskettanut erityisesti sellaiset palautteet, joissa kerrottiin kirjan antaneen toivoa tai vertaistukea omien vaikeuksien keskellä ja jopa rohkeutta hakea apua.

– Itselleni se on ollut isoin palkinto.

Roberto Brandaon teos oli yleisön suosikki

Yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan finaalikuusikosta perjantai-iltapäivään 28. lokakuuta saakka. Kolmanneksi eniten ääniä sai Jippu — Kun perhonen lakkaa hengittämästä, toiseksi eniten Jaakko Pirttiahon Jaakon psalmit (Päivä) ja yleisöäänestyksen voitti Roberto Brandãon Pieniä suuria ihmeitä (Aikamedia).

Vuoden kristillinen kirja -kilpailu käytiin nyt 28. kerran.

Editoitu 1.11. klo 13.49: Kortelainen työskentelee Deillä ohjelmajohtajana eikä toimittajana.

Teksti: Pia Korhonen
JAA ARTIKKELI:

Aiheeseen liittyvää