›› Kristillisen kirjallisuuden ja musiikin verkkokauppa.

nettikirjakauppa-2015

MAINOS

Search

Corrie ten Boomin tarina tuodaan näyttämölle

Kuva: Juha-Pekka Hopeavuori
Kristillinen Teatteriyhdistys tuo Kätköpaikan ensi kertaa lavalle Suomessa. Näytelmän päähenkilönä on kelloseppä, joka pelasti toisen maailmansodan aikana satoja vainottuja.

Hollantilaisesta kellosepästä tuli toisen maailmansodan aikana juutalaisten ja vastarintaliikkeen jäsenten piilottelija, vanki keskitysleirillä ja myöhemmin suuri anteeksiannon puolestapuhuja. Nyt Corrie ten Boomin tarinan esittää Kristillinen Teatteriyhdistys eli Kristy — kantaesityksenä Suomessa.

Keskiössä anteeksianto

14. lokakuuta alkaen Kätköpaikka valottaa tarinaa ten Boomien kotoa keskitysleirille. Ohjaaja Terhi Gröhn toteaa, että vangitsemiskohtaus ja toinen puoliaika ovat paikoin rankkoja.

– Tavallinen kelloseppäperhe joutuu kaiken keskellä valitsemaan, ketä he kuuntelevat ja ketä auttavat. Sadat pelastuivat heidän kauttaan.

Hinta on kova, sillä keskitysleiriltä hengissä selviää ainoastaan Corrie. Silti käsikirjoituksen punainen lanka on anteeksianto.

– Corrien ja Betsien Jumalalta saama tehtävä oli antaa anteeksi natseille.

Teatteriesityksen tarinaa vievät eteenpäin myös muutama Gröhnin tekemä laulu sekä äänimaailma. 

Sanoma ja lahjat levitykseen

Terhi Gröhn tekee nyt ensimmäistä kertaa yhteistyötä Kristyn kanssa. Hän on toiminut harrastelijapohjalta ohjaajana Kansan Raamattuseuran loma- ja kurssikeskus Orisbergissä. 

Gröhnille kristillisen teatterin ytimessä on evankeliumin levittäminen, mutta ohjaaja iloitsee myös nähdessään ihmisten taitojen pääsevän käyttöön.

– On huikeaa, kun ihan tavalliset harrastajateatterilaiset nousevat ensi kertaa lavalle ja löytävät lahjansa. Siinä näkee ihmisen puhkeavan kukkaan.

Iso ponnistus Kristylle

Kätköpaikka päätyi Kristyn ohjelmistoon, kun teatterissa näyttelevä Jaakko Pihlajamäki etsi uutta esitettävää. Hän törmäsi Bradley Winklerin käsikirjoitukseen ja ryhtyi luvan saatuaan kääntämään sitä suomeksi.

– Olen sitä sukupolvea, jolle Kätköpaikka on ollut tärkeä kirja.

Näytelmä lukeutuu Kristyn ohjelmiston suurimpiin produktioihin esimerkiksi Harri Raittiin Lutherin ja Giovanni Guareschin Isä Camillo ja Pepponen rinnalle, kertoo Pihlajamäki. Jälkimmäisessä mukana oli ammattilavastaja Karmo Mende, jonka kädenjälki näkyy myös Kätköpaikan lavalla.

Harrastajateatterille ponnistus on iso.

– Koko tiimiltä vaaditaan paljon työtä, vahvaa sitoutumista ja rohkeaa heittäytymistä suureen kertomukseen, Pihlajamäki toteaa.

Näytelmää tuottaa Kristyn lisäksi Radio Dei, jonka toimittaja Päivi Saloranta on toiminut Kristyssä niin tuottajana kuin näyttelijänäkin.

Teksti: Pia Korhonen
JAA ARTIKKELI:

Aiheeseen liittyvää