Turussa on käynnissä yhteiskristillinen Merkitys-missio

Merkitys-missio näkyy paitsi sosiaalisessa mediassa myös Turun kaupunkikuvassa. Ulkomainontakampanjassa hyödynnetään Jeesuksen sanoja. Kuva: Kuvakaappaus Merkitys-mission sivustolta
Turun vapaaseurakunta Hope on mukana ulkomainontaan perustuvassa mediakampanjassa, vaikkei seurakunta järjestäkään missioon liittyviä erityistilaisuuksia Alfa-kurssia lukuun ottamatta.

Turun Mikaelinkirkossa ja sen lähellä sijaitsevissa eri seurakuntien tiloissa järjestettiin 30.8.–1.9. Jeesus-festarit. Tapahtuma käynnisti kuukauden mittaisen Merkitys-mission kaupungissa. Festareiden ja mission taustalla on parikymmentä seudun seurakuntaa ja järjestöä. Luterilaisten seurakuntien ja Hopeseurakunnan lisäksi mukana ovat esimerkiksi paikallinen ortodoksinen seurakunta, helluntaiseurakunta, adventtiseurakunta, Pelastusarmeijan osasto, Kansan Raamattuseura, Kansanlähetys ja Operaatio mobilisaatio. Jeesus-festareilla äänessä olivat muun muassa Jukka Jämsén, Tuomas Enbuske, Sami Minkkinen, Outi ja Lee Müller, Eero Junkkaala ja Lea Kujanpää.

– Festareiden tarkoitus oli ensisijaisesti innostaa ja varustaa kristittyjä missiokuukauteen. Toki päätilaisuuksien ohjelma rakennettiin myös niitä silmällä pitäen, joille usko on vieras, kertoo Turun vapaaseurakunta Hopen seurakunnanjohtaja Teemu Sormunen.

Olemme iloisia, että festarit tavoittivat niitä, joita meidän jumalanpalveluksemme ei tavoita, ja sama toisinpäin.

Festareiden lauantaipäivän seminaaritarjonnassa näkyi hänen mukaansa hyvin seurakuntien erilaisuuden tuottama rikkaus. Festarivieraan oli mahdollista paneutua esimerkiksi ortodoksiseen rukoukseen tai vaihtoehtoisesti seurakunnan istuttamiseen adventistien tarjoamissa puitteissa.

”Hopelaisia” festariviikonloppuun osallistui varsin vähän, mitä selittänee se, että seurakunnassa on paljon lapsiperheitä. Perheen yhteistä aikaa arvostetaan ymmärrettävästi muita menoja enemmän.

– Osaltaan asiaan vaikutti myös koko seurakunnan yhteen kokoavien sunnuntaijumalanpalvelusten siirtyminen uuteen paikkaan samana viikonloppuna. Olemme iloisia, että festarit tavoittivat niitä, joita meidän jumalanpalveluksemme ei tavoita, ja sama toisinpäin, Sormunen sanoo.

Kristittyjen yhteys puhuttelee

Festarit avasivat missiokuukauden, johon liittyy Jeesuksen sanoihin perustuva ulkomainontakampanja. Moni seurakunta myös järjestää missioon liittyviä tilaisuuksia.

Merkitys-mission valmisteluryhmässä mukana ollut Teemu Sormunen kertoo, ettei Hope ole lähtenyt seurakuntana tekemään normaalitoimintaan nähden ylimääräisiä tapahtumia.

– Näemme tavanomaisen toiminnan merkityksen. Syys-lokakuun aikana Turun alueella aloittaa kuitenkin kahdeksan Alfa-kurssiryhmää, jotka ovat osa missiota. Yksi niistä on meidän seurakuntamme järjestämä.

Nyt käynnistynyttä mediakampanjaa vastaava missio toteutettiin Turussa jo syksyllä 2021 TurkuMission johdolla yhteistyössä IRR-TV:n kanssa. Tänä syksynä missio on rakennettu puhtaasti turkulaisvoimin.

– Seurakuntien välisen yhteyden, luottamuksen ja ystävyyden rakentamisella on Turussa jo vuosikymmeniä jatkunut historia, Teemu Sormunen kertoo.

Polarisoituvassa maailmassa kristittyjen keskinäinen yhteys on aika puhuttelevaa.

Hopeseurakunta ei ollut mukana edellisessä paikallisessa missiossa, eikä myöskään syksyn 2022 valtakunnallisessa Se löytyi -kampanjassa. Nyt mukaan kuitenkin lähdettiin, onhan vapaakirkollisella allianssihenkisellä liikkeellä vankat perinteet kristittyjen yhteyden rakentajana.

– Ehkä se on jonkinlaista meissä olevaa avarakatseisuutta, joka on mahdollistanut toimimisen tässä roolissa. Myös Turussa seurakunnallamme on ollut merkittävä rooli yhteyden rakentajana. Se, että seurakunnat järjestävät Merkitys-mission yhdessä, on meille tärkein syy olla mukana, Sormunen kertoo.

Hän ajatteleekin, että syyskuun ajan mainospaikoilta luettavissa olevia Jeesuksen sanojakin merkittävämpi viesti lienee, että seurakunnat järjestävät mission yhdessä.

– Polarisoituvassa maailmassa kristittyjen keskinäinen yhteys on aika puhuttelevaa.

Turun vapaaseurakunta Hope kokoontuu koko seurakuntaväellä nykyisin joka toinen viikko Kårenissa. Kårenin pääsalissa ei ole kiinteää katsomoa, joten tuolien ja pöytien siirtely edellyttää vapaaehtoistyötä. Äänentoistokin pitää pystyttää ja purkaa pois aina erikseen. Onneksi Kårenilla on säilytystilaa, joten kaikkea seurakunnan tarvitsemaa ei tarvitse kuljettaa edestakaisin. ”Näyttää siltä, että oma porukkamme on innostunut muutoksesta ja antaa mielellään panoksen yhteisen sunnuntain rakentamiseen”, Hopeseurakuntaa johtava pastori Teemu Sormunen sanoo. Kuva: Teemu Sormunen

Taajempiin kokoontumisiin

Syksy on puhaltanut uudet tuulet Hopeseurakunnan elämään. Kerralla koko seurakunnan sunnuntaisin yhteen koonnut tilaisuus järjestettiin aiemmin kuukausittain Turun Linnateatterissa.

– Olemme aktiivisesti kyselleet seurakunnankokouksissa ja vapaaehtoisten illoissa palautetta, miten nykyiset sunnuntaikokoontumiset koetaan. Yhteisökokoontumisilla on ollut selkeä tilaus koronan jälkeen, ja ne ovat tuoneet uutta kohtaamisen kulttuuria seurakuntaan, Teemu Sormunen kertoo.

Yhteisökokoontumisissa on ollut läsnä kerrallaan vain osa seurakunnasta. Ne on rakennettu vahvasti kohtaamisten ehdoilla ja järjestetty Hopen vuokratuissa toimitiloissa, Olohuoneessa.

– Viime syksynä aloimme kysyä erilaisissa tilanteissa, minkälaisena ihmiset näkevät seurakunnan kokoontumiset viiden vuoden päästä. Johdonmukaisesti vastaukset liittyivät isompiin kokoontumisiin.

Kåren on kaksi kertaa Linnateatteria edullisempi, ja tulemme olemaan siellä kaksi kertaa useammin.

Viime lokakuussa seurakunta päätyi päällekkäisyyden vuoksi järjestämään yhden sunnuntaikokoontumisensa perinteikkäässä Kårenissa, jossa pidetään paljon erilaisia juhlia ja tapahtumia. Kokemus oli niin positiivinen, että Kårenin tiloihin päätettiin lopulta siirtyä, kunhan siellä viime keväänä tehty linjasaneeraus valmistuisi.

– Kåren on kaksi kertaa Linnateatteria edullisempi, ja tulemme olemaan siellä kaksi kertaa useammin. Kokoontumistilana se on parempi, sillä ihmiset ovat lähempänä toisiaan. Se tuo fiiliksen, että ollaan yhdessä.

Teksti: Maija Latvala
JAA ARTIKKELI: