›› Kristillisen kirjallisuuden ja musiikin verkkokauppa.

nettikirjakauppa-2015

MAINOS

Search

“Ny lähtöö!” — Lasten, varkkien ja perheiden kesäjuhlat olivat vauhdikkaat

Lastenjuhlien tiimin halu siunata lapsia, luovuus, ideat, taidot ja uurastus loistavien lastenjuhlien eteen näkyi kaikkialla lasten ja varkkien puuha- ja leikkialueilla. Lapsilta tuleva palaute on vilpitöntä, se pulppuaa ilona.
Lasten kesäjuhlaviikonloppu käynnistyi Kid’s Action Night- tapahtuman merkeissä perjantai-iltana. Tapahtuma keräsi paikalle noin 300 lasta, joten illassa oli kyllä aktiivisuutta ilmoilla. Paikalliset lapset saivat paikalle erityishienon kyydin Lontoon-bussilla! Monipuolinen ohjelma ja tekeminen jatkuivat koko viikonlopun ajan.

Lasten tapahtumasali täyttyi eri ikäisistä kuulijoista seuraamaan ohjelmaa. Maarit Filppula ja Jussi Kuivamäki laulattivat lapsia reippaalla otteella. “Ny lähtöö!” vauhditti seuraavaan lauluun, johon yleisö lähti innolla mukaan. Ilosanoma Jeesuksesta oli illan laulujen, leikkien ja puheiden keskiössä. Ottilia Kuivamäkikertoi lapsille Johannes Kastajan esimerkin kautta siitä, miten saamme Jumalan sanalla perustella sen, mitä olemme.

– Jumalan ajatus sinusta on se, joka ratkaisee. Opettele tuntemaan Jeesus, opettele Raamatun perusteella tuntemaan, kuka sä todella oot.

Tähän kysymykseen vastattiin myös psalmiin 139 pohjaavan, Jussi Kuivamäen säveltämän ja sanoittaman laulun sanoin: Minä olen ihme!

Erilaiset aktiviteetit kuuluvat Kids’ Action Night -iltoihin. Monet toimintapisteet olivat avoinna koko juhlien ajan. Esimerkiksi puutyöpiste oli suuressa suosiossa, puunpalat oli lähes käytetty jo ensimmäisenä iltana ja melkein 3000 naulaa naulattu.

JoyKids-ryhmä Porista esiintyi ja johti yhteisiä koreografioita iloisesti ja reippaasti sekä lastenlavalla että yhteisessä juhlassa päälavalla.

Tekemistä talkoolaisille

Kids’ Action Night -tapahtuman päävastuullisena toimi Suomen Vapaakirkon Nuoret ry:n nuorisosihteeri Nana Kivimäki, joka antaa kiitosta lukuisille vapaaehtoisille. Ilman heitä ei tällaisia lastenjuhlia voitaisi järjestää.

– Kaiken kaikkiaan lastenjuhlille oli hienosti saatu talkooväkeä paikalle, niin Seinäjoelta kuin useista lähialueen seurakunnista, Kivimäki kiittelee.

Erityisesti tekevien käsiparien runsaus näkyi perjantain Kids’ Action Nightissa, jossa talkoolaisia oli eri tehtävissä lähemmäs sata. Kolmenkymmenen toimintapisteen tarpeistokin oli lainassa useammasta seurakunnasta.

– Roudaamista ja rakentamista tällainen tapahtuma vaatii, ja tämän kokoisella aikuisten joukolla se on mahdollista, Kivimäki toteaa.

10-vuotias Joel Moisio viihtyi muun muassa kuvassa taustalla näkyvän Angry Birds -pelin parissa. Moisio kertoi, että Kids’ Action Night -tapahtumassa on ollut kivaa, sillä pomppulinnassa on mukava hyppiä ja nyyttäreillä oli tarjolla hyviä herkkuja.
Lastenjuhlien tiimin halu siunata lapsia, luovuus, ideat, taidot ja uurastus loistavien lastenjuhlien eteen näkyi kaikkialla lasten ja varkkien puuha- ja leikkialueilla. Lapsilta tuleva palaute on vilpitöntä, se pulppuaa ilona.

Palvelua omilla lahjoilla

Marika Latvala on yksi vastuussa olleista vapaaehtoisista. Juhlien loppusuoralla hänellä on tyytyväinen mieli viikonlopusta; lastenjuhlat sujuivat jouhevasti ja positiivista palautetta tuli monelta. Kokemus edellisistä kesäjuhlista Seinäjoella vuosina 2014 ja 2015 auttoi suunnittelussa. Tilat olivat jo tutut ja muistettiin, mikä oli toiminut hyvin ja mikä ei.

Tänä vuonna vapaaehtoiset oli jaettu tiimeihin, jotka järjestelivät juhlia oman vastuualueensa mukaan. Omat tiiminsä oli sekä pienille lapsille että varkeille ja lisäksi vielä Kid’s Action- tiimi.

Kun tekee ja miettii näitä asioita, koko ajan pyytää Jeesuksen apua.

Valmistelujen keskellä Latvala mietti työn hengellisyyttä, sillä pääosin tekeminen oli ihan konkreettista käytännön työtä. Jumala vastasi hänelle Miikan kirjan jakeen 6:8 kautta: Sinulle, ihminen, on ilmoitettu, mikä on hyvää. Vain tätä Herra sinulta odottaa: tee sitä mikä on oikein, osoita rakkautta ja hyvyyttä ja vaella valvoen, Jumalaasi kuunnellen.

– Tämän tehtävän ja tällaiset lahjat Taivaan Isä on antanut, eikä hän vaadi minua olemaan jotain muuta. Kun tekee ja miettii näitä asioita, koko ajan pyytää Jeesuksen apua. Teen kahta asiaa yhtä aikaa.

Yhteys on auki ylöspäin samalla kun kädet tekevät.

Eri toimintapisteiden valmistelussa ja toiminnan ohjaamisessa oli mukana suuri joukko vapaaehtoisia. Välittäminen ja läsnäolo loi turvallisen ja hyvän ilmapiirin. Kuvassa Helmi Ketomäki kauneussalongissa Ella-Roosa Vainion taiteillessa hänelle kampausta.

Monipuolista puuhaa lapsille

Tänä vuonna kesäjuhlilla ei ollut varsinaista lastenhoitoa vaan erilaisia toimintapisteitä  tapahtuma-areenalla, pienten lasten ja koululaisten puuha-alueet,  varkkien oma hengailupaikka sekä vauvala. Näiden yhteydessä oli huomioitu myös vanhempien mahdollisuus viettää aikaa yhdessä lasten alueella ja seurata päälavan ohjelmaa näytön kautta.

Monilta kuului kiitosta hyvin toteutetuista järjestelyistä. Lapset viihtyivät ja tekemistä riitti. Joskus kuitenkin lapsia oli vaikea saada koottua lasten lavaohjelmaan, kun lapset hajaantuivat puuhiinsa niin laajalle alueelle.

Lasten lavaohjelmasta ja päälavan yhteisten tilaisuuksien käsikirjoituksesta vastasi Aina-Leena Koivusalo, joka ohjasi myös lasten kuoroa sekä lauantain muskarin. Koululaisten tilaisuuksien näytelmät käsikirjoitti Jemina Annala. Lavalla nähtiin loistavia näytelmiä, musiikkia, tanssia ja leikkejä.

10-vuotiaan Aada Halosen (keskellä) mielestä eri toiminnot ja kaverit olivat parasta Kids’ Action Nightissa. Esimerkiksi Halosen partiosta tuttuja kavereita oli mukana tapahtumassa. Halonen odotti myös sunnuntain juhlaa, jolloin hän on päälavalla mukana tanssimassa.
Cecilian, Wilhelmiinan ja Iisakin vanhemmat Minttu ja Matti Talja sekä isoäiti Pirjo Itkonen kiittelivät hienosti toteutetusta lasten juhla-alueesta. Kiva, että perhealueelta on pystynyt seuraamaan näytön kautta päälavan ohjelmaa, ja että myös alhaalla on ollut tilaa pyöriä lasten kanssa. Isompiakin lapsia saatiin varmasti mukaan näiden aktiivialueiden ansioista, tuumaili Pirjo Itkonen.

Yhdessä eteenpäin

Lauantaiaamun Yhteinen tulevaisuus -tilaisuudessa lähdettiin etsimään kadonneita, Vapaakirkon seuraavana kirkkokunnanjohtajana alkusyksystä työnsä aloittavaa Tommi Koivusta ja Vapaakirkon nuorisotyönjohtajan tehtäviin astuvaa Juha-Pekka Hopeavuorta. Tapahtumat etenivät oivaltavan tarinan, näytelmän ja musiikin kautta. Kiperässä tilanteessa Jeesus ja Jumalan sana elämän lamppuna sekä karttana rohkaisevat ja auttavat eteenpäin, mistä myös tilaisuuden mainiot musiikkiesitykset muistuttivat. JoyKids-ryhmän esitys kertoi Jumalan suuruudesta ja voimasta. Sama sanoma kaikui myös Vapaakirkon puhallinorkesterin soitossa.

Sukupolvien yhteys ja yhteinen tie näkyivät siis koko lavalla. Myös soitinten ja soittajien esitteleminen yleisölle kauniilla tavalla kuvastaa sitä, miten useista äänikerroksista koostuu upea, hienosti soiva kokonaisuus. Tämä jäi erityisenä asiana Marika Latvalan mieleen yhteisestä juhlasta.

Lasten mukanaolo siunaushetkessä oli merkittävä asia; ollaan todellakin yhteisellä tiellä.

Kadonneet löytyivät ja sunnuntain Yhteinen tulevaisuus -tapahtumassa saatiin siunata uusi kirkkokunnanjohtaja ja nuorisotyönjohtaja tehtäviinsä. Lasten mukanaolo siunaushetkessä oli lastenjuhlien päävastaava Marika Hakolan mukaan merkittävä asia; ollaan todellakin yhteisellä tiellä ja saadaan yhdessä olla siunaamassa uusia johtajia. Tämä viestii myös tulevaisuudesta.

Myös Sini Hautala koki tilaisuuden olleen raikas, kun johtajien saapuminen paikalle toteutui hieman lapsenomaisella lähestymistavalla. Varsinainen yhteinen siunaustilanne oli kuitenkin luonnollisesti arvokas.

Niclas Rintala Lontoon-bussissa.

Lapset yhteiselle tielle

Marika Hakolalla on juhlien jälkeen kiitollinen mieli. Kokonaisuus meni hyvin, ja lapsilla vaikutti olleen mukavaa. Isot kiitokset kuuluvat tiimiläisille ja vapaaehtoisille. Hakola pohti kesäjuhlien moninaista merkitystä lapsille. Juhlilla lapset saavat uskovia kavereita, ehkä jotain tarttuu opetuksistakin. Toivottavasti syntyy myös tapa käydä juhlilla — jospa halu tulla sinne, missä on uskovia koolla, säilyisi näin nuorena ja aikuisenakin. Lapset saavat juhlilla kokea, että on hyvä ja mukava olla siellä, missä on Jeesus ja uskovia ihmisiä.

– Jos siitä, miten me kohtaamme lapsia, ja että meitä uskovia on paljon, jää lapselle se tunne, että Jeesus on hyvä, niin tämä on se paras juttu! Hakola ajattelee.

Millaisia terveisiä kokenut lapsityöntekijä haluaa meille kertoa?

– Kun me aikuiset pysymme lähellä Jumalaa, se vaikuttaa myös lapsiin. Lapset seuraavat meidän elämäämme. Meistä kukaan ei ole täydellinen, mutta vaikka on kiirettä, olisi tärkeää olla myös yhteistä aikaa. Kun Jeesus on osana perheen elämää, eikä vain joku ulkopuolinen juttu, lapset oppivat itsekin luottamaan Jumalaan.

Vaikka seurakunnassa ei olisi lapsille mitään järjestettyä ohjelmaa, voisimmeko tehdä tilaa heille? 

Hakola ajattelee, että jos aikuisina pysymme lähellä Jumalaa, saamme todistaa ja kokea Jeesuksen kanssa hienoja asioita, jotka puhuttelevat lapsiakin.

– Ja vaikka seurakunnassa ei välttämättä ole lapsille mitään järjestettyä ohjelmaa, voisimmeko alkaa tehdä tilaa heille? 

Jumalanpalvelus tarjoaa monia pieniä mahdollisuuksia huomioida lapset ja järjestää heille jotakin kivaa puuhaa.

– Toivoisin, että seurakuntaan lähdettäisiin rohkeasti perheenä, vaikka aina ei niin innostaisikaan.

“Onko näkynyt maailmoja?” kysyttiin avaruusaluksen puhelinlangoilla. Mielikuvitusta kutkuttava avaruusalus oli yksi mieluisimmista leikkipaikoista kesäjuhlilla. Kuvassa puhelimessa puhuu Lilia Pirhonen.
8-vuotias Joel Halonen hiontaurakan äärellä. Joelista on tärkeä auttaa toisia, ja hän hioikin puupalikoita valmiiksi niitä varten, jotka myös halusivat tulla tekemään puutöitä. Halonen tykkäsi juhlilla erityisesti puutöistä ja traktorinpyörien sisärenkaista tehdystä mustasta merestä. Halosen käsissä on syntynyt muun muassa useampi hieno pannunalunen.

Yhdessä enemmän

Lasten ja nuorten näkyvä ja kuuluva läsnäolo kesäjuhlilla sai siunata koko juhlakansaa. Nuorimmasta vanhimpaan saamme olla Jumalan käytössä ja hänen siunauksensa välikappaleina nyt ja tulevaisuudessa. Niin kuin lapsen ilo ja riemu on siunauksena meille aikuisille, niin on aikuisen läsnäolo ja turvan tarjoaminen sitä lapselle.

Uskon, että tällaisessa yhteydessä meidän kaikkien on hyvä kasvaa ja yhdessä oppia tuntemaan Jumalan hyvyyttä yhä enemmän sekä perheissä, seurakunnissa että yhteisillä juhlilla.

Mukavan illan päätteeksi bussiajelu kotiin oli tunnelmallinen.
Teksti ja kuvat: Heli Westerholm

Seinäjoen kesäjuhlat avasivat lapsiperheen kesän

Aaro Kaartama viihtyi monen muun lapsen tavoin erityisen hyvin Ninja Wall -pomppulinnassa.Kuva: Ruut Kaartama

Vapaakirkon kesäjuhlat kuuluvat joka vuosi perheemme kesäohjelmaan. Tänä vuonna juhlat järjestettiin Seinäjoella kesäkuun alussa. Koululaisten jäätyä kesälomalle aloimme pian suunnitella Seinäjoen reissua ja pakata matkaa varten.

Perheeseemme kuuluu minun ja mieheni Kimmon lisäksi neljä kouluikäistä 7–14-vuotiasta lasta sekä yksi eskarilainen. Odotukset juhlien suhteen olivat lapsilla ja aikuisilla hyvin samanlaiset: yhdessäoloa perheen kesken, ystävien ja kavereiden tapaamista ja antoisaa ohjelmaa. Seinäjoki kaupunkina kiinnosti myös lapsia. Edellinen reissu Seinäjoelle tehtiin vuosia sitten, jolloin lapsemme olivat alle kouluikäisiä. Muistikuvia Seinäjoen kaupungista heillä ei juurikaan ollut. 

Osallistuimme koko perheenä Kids’ Action Night -tapahtumaan perjantai-iltana. Tapahtumaan saapui arviolta 300 lasta. Alkuosuus pidettiin lastenlavalla. Tila osoittautui hieman ahtaaksi näin isolle väkimäärälle. Toimintarasteille lähdettiin ryhminä. Suuren väkimäärän takia odottelua tuli rasteilla jonkin verran. Kokonaisuutena Kids’ Action Night oli onnistunut ja lapset viihtyivät hyvin. 

Lapset pitävät meidät aikuiset liikkeessä ja menossa mukana

Koululaiset olivat lukeneet juhlaohjelman tarkkaan etukäteen. Eniten kiinnostusta herättivät myöhäisillan konsertit. Perjantaina Kimmo ja koululaiset jäivät kuuntelemaan Ida Elinaa ja lauantaina Immanuelia. Suuri yleisö toi tunnelmaa, ja musiikki oli mukaansa tempaavaa. Myöhään valvominen on lasten mielestä aina kivaa. Lapset pitävät meidät aikuiset liikkeessä ja menossa mukana. Ilman lapsia olisimme todennäköisesti valinneet aikaisen nukkumaanmenon.

”Tilaa elämyksille” -julisti mainostaulu taustalla, kun sumopainijat Leevi ja Lauri Kaartama ottivat mittaa toisistaan.Kuva: Sylvi Kaartama

Toimivat puitteet

Areena oli tilana toimiva. Perheemme varkki-ikäiset lähtivät pian juhlille saapumisen jälkeen omille teilleen tutustumaan alueeseen ja varkkien hengailualueelle. Pienimmät viihtyivät hyvin leikkialueella mustassa meressä ja pomppulinnoissa. Varsinkin Ninja Wall -pomppulinna oli niin suosittu, ettei lapsia meinannut saada juhla-alueelta ollenkaan pois. Aikuisten oli helppo jutella muiden vanhempien kanssa leikkialueen läheisyydessä. Avarat tilat mahdollistivat lasten touhujen seuraamisen laajalla alueella. 

Areenan ruokapalveluja emme käyttäneet, vaan tuimme kesäjuhlia ostamalla makkaraa, kahvia ja pyttipannua ulkoteltoista. Ulkomyyntiä olisi voinut mainostaa tehokkaamminkin. Pöytätilaa ruokailua varten oli kiitettävästi. 

Etenkin päälavan perhetilaisuudet oli rakennettu niin, että kaikenikäiset jaksoivat seurata ohjelmaa.

Päälavan tilaisuuksia seurasimme koko perheenä sekä lauantaina että sunnuntaina. Tilaa oli hyvin ja istumapaikan sai valita mielensä mukaan. Salin takaosan leikkialue oli perheen nuorimmaisen mieleen. Myös koululaiset viihtyivät leikkialueen vieressä raamattuaiheisia sanatehtäviä ratkoen. Koululaisten ja varkkien lavaohjelmiin lapsemme eivät jostain syystä halunneet, vaan osallistuivat mieluummin aikuisten tilaisuuksiin. Näistä etenkin perhetilaisuudet oli rakennettu niin, että kaikenikäiset jaksoivat seurata ohjelmaa.

Muisteltavaa syntyi

Juhlien jälkeen suuntasimme kotia kohti väsyneinä, mutta hengellisesti virkistyneinä. Myös lapset aistivat hengellisen ilmapiirin ja kesäjuhlista puhutaan perheessämme vielä pitkään tapahtuman jälkeenkin. Uskomme, että kesäjuhlat ovat sekä lapsille että aikuisille tärkeitä uskonelämän kasvun ja uskonyhteyden kannalta.

Areena oli tilana niin suuri, että moni ystävä jäi tapaamatta. Monta hyvää kohtaamista kuitenkin jäi näistä juhlista muistoihin. Iso kiitos järjestäjille ja vastuullisille että kaikki ikäryhmät tulivat juhlilla huomioitua.

Teksti: Ruut Kaartama
JAA ARTIKKELI:

Aiheeseen liittyvää