Vuokko Kolehmainen on suuhygienisti, joka on toiminut myös tuntiopettajana ja haavahoidon sekä painehaava-asioiden asiantuntijaedustajana. Hänen lapsuuteensa Saarijärven vapaaseurakunnan saarnaaja Eeti Pollarin tyttärenä kuului paljon musiikkia.
– Lauloin seurakunnan kuoroissa ja myöhemmin myös Jyväskylän Oratorio-kuorossa, Kolehmainen muistelee.
– Lahden vapaaseurakunnassa olin nuorisotyöntekijänä 70-luvun alussa. Johdin nuorten- ja lastenkuoroja. Osallistuin myös seka- ja kitarakuoroihin sekä soittokuntaan. Teimme musiikkitapahtumia eri seurakuntien kanssa. Vapaakirkon Musiikkiliitto järjesti valtakunnallisia musiikkijuhlia muutaman vuoden välein.
Kun Kolehmainen muutti Valkeakoskelle vuonna 1984, perusti hän siellä vapaaseurakuntaan kuoron ja naisten lauluryhmän Rebekat. Hän johti myös Tampereen Vapaakirkkoseurakunnan kuoroa vuosien ajan. Lisäksi hän lauloi niin Tampereen Händel-kuorossa kuin Braxen-kuorossakin.
– Isot passiot ovat puhuttelevia sekä laulajalle että kuulijalle. Missä olenkaan asunut, sinne on syntynyt monenlaista musisointia. Kun löytyy samasta ideasta syttyviä ihmisiä, syntyy uutta seurakunnan rakennukseksi ja kuulijoille siunaukseksi.

Vapaakirkon kesäjuhlatoimikunnassa Kolehmainen on ollut organisoimassa musiikkiohjelmaa juhlille.
– Kirjailija Anni Korpela täytti 90-luvun puolivälissä 80 vuotta ja Joensuun kesäjuhlilla järjestimme konsertin, jossa osan ohjelmistoa muodosti hänen runonsa. Siitä alkoi yli kymmenvuotinen yhteistyö Asko Pollarin ja Pirkko Hyttisen kanssa, runoja ja musiikkia sisältäneet ”Hän elämää kantaa” -tilaisuudet. Pidimme yli 300 tilaisuutta seurakunnissa ja kirkoissa Ruotsia ja Espanjaa myöten.
Valtakunnallista näköalaa Kolehmainen sai Vapaakirkon Musiikkiliiton, myöhemmin Musiikkitoimikunnan, sihteerinä ja puheenjohtajana.
– Minulla on aina ollut vahvana ajatus monipuolisesta ja erilaisista musiikkityyleistä rakentuvasta musiikista seurakunnissa.

Vuonna 1996 Kolehmainen sai ajatuksen, että Suomen vapaakristillisen neuvoston yhteyteen tulisi perustaa musiikkijaosto.
– Kutsuin musiikkivastuullisia koolle. Yhteinen sävel löytyi heti, ja aloimme suunnitella suurta tapahtumaa vuodelle 2000. Ensimmäinen Elämän sävel -tapahtuma toteutui Tampereella. Siihen osallistui 16 kuoroa eri puolilta Suomea. Yhteiskuorossa oli noin 800 laulajaa ja orkesterissa noin 200 soittajaa. Tapahtuma toteutui uudelleen pienempimuotoisena Lahdessa vuonna 2003 ja Helsingissä vuonna 2005.
Muutettuaan vuonna 2005 puolisonsa Sepon kanssa Jyväskylään Kolehmainen johti seurakunnan SolaFide-kuoroa. Vilho Rantasen tuotantoa hän piti esillä kolmisen vuotta Vilmos-ryhmän kanssa. Nykyään Kolehmainen johtaa ExTempore-kuoroa, joka laulaa pääasiassa seurakunnan Senioriseisake-tilaisuuksissa. Vuodesta 2005 hän on ollut mukana myös Sing to the Lord -kuorossa.
– Kuorolaulun hiipuminen seurakunnissa on surullista. Yhdessä musisointi ja laulaminen antaa kokemuksen, jota on vaikea millään korvata. Yhteys rikastuttaa laulajaa ja kuulijaa hengellisesti: Minäkin kelpaan evankeliumin kertojaksi yhdessä toisten kanssa.
Musiikki on vuorovaikutusta, joka tuo hyvinvointia mielelle ja sydämelle.
Kuorotyön tavoitteena on Kolehmaisen mukaan ollut jumalanpalveluksessa sydänten avaaminen Jumalan sanalle ja saarnan tukeminen.
– Musiikki on vuorovaikutusta, joka tuo hyvinvointia mielelle ja sydämelle. Hengellinen musiikki rakentaa, siunaa, lohduttaa ja rohkaisee, johtaa parannukseen. Musiikki on myös seurakunnan arvokasta kulttuuriperintöä, jonka siirtäminen seuraavalle sukupolvelle on tärkeää, Kolehmainen kiteyttää.
– Jumala on siunannut Vapaakirkkoa monilla musiikin tekijöillä, runoilijoilla ja säveltäjillä. Musiikki, joka on syntynyt Jumalasta, jää elämään. Olen yrittänyt tehdä sen, minkä uskon Jumalalta tehtäväksi saaneeni, hän toteaa.
”Toiset täällä nimeänsä hiljaa kuiskaa, toiset suureen ääneen ylistää. Monta tapaa on kiittää, monta tapaa ylistää, kun hänen rakkautensa koskettaa.” (Asko Pollari)

Sing to the Lord -kuoro 20 vuotta
Sing to the Lord -kuoro sai alkunsa vuonna 2005 MuM Antti Soinisen ajatuksesta koota seurakuntien kuoroja ja laulajia yhteen suurkuoroksi. Innoittajana toimivat muistot Akseli Halla-ahon ja Sara Fagerlundin johtamista Vapaakirkon nuoriso- ja kesäjuhlien suurkuoroista.
Keväällä 2005 Soininen, Voitto Aittola, Olli Reinikainen ja Kai Piikkilä järjestivät Jyväskylässä ensimmäisen Sing to the Lord -tapahtuman, jossa oli mukana kuoroja ja laulajia eri paikkakunnilta ja säestäjänä Vapaakirkko Sinfonietta. Sen jälkeen tapahtumia, joissa on useimmiten harjoiteltu lauluja kesäjuhlia varten, on ollut lähes joka vuosi.
Tänä vuonna kuorolla on Vapaakirkon kesäjuhlilla 20-vuotisjuhla lauantaina 14.6. klo 16.00 Tampereen vapaakirkossa. Mukaan laulamaan mahtuu vielä niin kuoroja kuin yksittäisiä laulajiakin. Tervetuloa tekemään juhlaa yhdessä!