›› Kristillisen kirjallisuuden ja musiikin verkkokauppa.

nettikirjakauppa-2015

MAINOS

Search

Juureva gospel soi elokuussa länsirannikolla ja Seinäjoella

The Purple Hulls -yhtyeen muodostavat texasilaiset kaksostytöt Katy Lou Clark ja Penny Lea Clark Gimble.
Ensi kertaa vuosikymmen sitten järjestetyn koko perheen American Bluegrass Gospel Night -tapahtuman pääesiintyjä The Purple Hulls konsertoi Seinäjoen vapaaseurakunnan Valkea-keskuksessa 13.8.

Texasilaiset kaksostytöt Katy Lou Clark ja Penny Lea Clark Gimble muodostavat The Purple Hulls -yhtyeen ytimen. Klippanin leirintäalueella Uudenkaarlepyn Monäsissä lauantaina 12.8. jo viidettä kertaa järjestettävään American Bluegrass Gospel Night -musiikkitapahtumaan (ABGN) saapuu myös siskosten isoveli, multi-instrumentalisti ja Taylor Swiftin yhtyeessäkin soittanut Ben Clark sekä basisti Sarah Birkeland. Yhtye konsertoi Klippanin merenrantamaisemien lisäksi myös Seinäjoen vapaaseurakunnan Valkea-keskuksessa sunnuntaina 13.8. kello 18.

– Ajatus konsertista lähti kitaristi Jarkko Joupilta sekä muusikko ja laulaja Lars Edbergiltä. He ovat olleet mukana sekä ABGN-tapahtumassa että Valkean klubi-illoissa. Ne ovat seurakuntamme viime syksynä startanneita livemusiikilla ryyditettyjä hengailuiltoja aikuisille, kertoo Seinäjoen vapaaseurakunnan nuorisotyöstä vastaava Juha-Pekka Niemelä.

Suuntaan ja toiseen syntyneiden yhteyksien pohjalta nähtiin hyväksi, että texasilaisyhtye heittää keikan länsirannikon lisäksi myös Seinäjoella.

– Etelä-Pohjanmaahan on Suomen Texas, heittää Niemelä.

Etelä-Pohjaa kuuluu myös Suomen raamattuvyöhykkeeseen, joten sekään ei haittaa, että The Purple Hullsin muusikot ovat Etelän baptisteja. Joupin ja Edbergin luotsaama Lars & JJ and Band -kokoonpano avaa konsertti-illan.

Koska lysti ei ole aivan ilmaista, konserttiin saapuvilta peritään parin kympin pääsymaksu.

– Kyllähän se aina jännittää, tuleeko ihmisiä, mutta kovatasoinen yhtye kiinnostanee seurakuntapiirien ulkopuolellakin, Niemelä pohtii.

Hän ajattelee, että ilmaisuuden kulttuuri on murtumassa. Esimerkiksi nuorille suunnattu syksyn Valtakunta-tapahtuma on ollut maksullinen, mutta tulijoita on silti piisannut.

– Ihmiset ymmärtävät seurakunnissakin, ettei mikään ole ilmaista, Niemelä uskoo.

Jarkko Jouppi ja Lars Edberg esiintyvät välillä Lars & JJ -duona välillä laajemman yhtyeen kanssa. The Purple Hullsia he lämppäävät Valkea-keskuksessa kokonaisen bändin voimin. Kuva: JP Niemelä

Koettavaa koko perheelle

ABGN-musiikkitapahtuman järjestäjät kertovat tapahtuman kasvaneen tasaisesti vuosien varrella. Musiikin rinnalle on luotu erilaisia lapsi- ja perheystävällisiä oheistoimintoja kullanhuuhdonnasta western-katuun. Tavoitteena on tuoda yhteen eri sukupolvet kristilliseltä pohjalta. Tapahtuma on osa ruotsinkielisen luterilaisen herätysliike SLEF:in toimintaa.

Euroopasta aikanaan uudelle mantereelle muuttaneen väestön kansanmusiikkivaikutteet yhdistyvät bluegrass-musiikissa mustaan blues- ja gospelperinteeseen. Tyypillisisä soittimia ovat banjo, mandoliini, kitara, viulu sekä basso. American Bluegrass Gospel Night -tapahtumassa esiintyvät artistit kuvaavat musiikkityyliään bluegrass gospeliksi, jossa kristilliset vaikutteet ovat selvästi kuultavissa.

The Purple Hullsin lisäksi tapahtumassa esiintyvät muun muassa isä-tytär-duo Bob & Sarah Amos Yhdysvaltain Vermontista sekä viisihenkinen virolaisyhtye Robirohi, jonka musiikissa sekoittuvat gospel, folk ja western swing. Ohjelmisto sisältää sekä amerikkalaisia käännöskappaleita että virolaisia virsiä.

Seinäjoen vapaaseurakunnan nuorisotyöstä vastaava Juha-Pekka Niemelä ajattelee, että musiikin avulla on mahdollista madaltaa seurakunnan kynnystä. Moni on kokenut luontevaksi pyytää ystäviä mukaan Valkean klubi-iltoihin. Lisäksi myös niiden, jotka ovat jättäytyneet aikanaan pois seurakunnan toiminnasta, on helpompi tulla mukaan jumalanpalveluksia vapaamuotoisempiin tilaisuuksiin.Kuva: Johannes Hentilä
Teksti: Maija Latvala
JAA ARTIKKELI: