Maailmankonferenssi järjestetään kolmen vuoden välein, ja edellisen kerran se oli Helsingissä vuonna 1964. Konferenssin sijoittuminen helluntaiviikolle luo vahvan odotuksen siitä, että Pyhä Henki on läsnä innoittaen, varustaen ja uutta voimaa antaen.
Suomessa on kaikkiaan 271 helluntaiseurakuntaa, ja niissä on noin 46 000 jäsentä. Maailmanlaajuisesti helluntailiike on kasvanut räjähdysmäisesti lyhyen, reilun sadan vuoden historiansa aikana. Klassisia helluntaikristittyjä lasketaan tänä päivänä olevan 124 miljoonaa, ja jos kaikki helluntaikarismaattiset kristityt lasketaan mukaan, puhutaan arvioiden mukaan jopa 644 miljoonasta kristitystä.
– Maailmankonferenssi tarjoaakin mielenkiintoisen läpileikkauksen helluntaiherätyksestä ja sen vaikutuksesta eri puolilla maailmaa, Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen kertoo.
– Konferenssissa pääsemme näkemään ja kuulemaan, kuinka Pyhä Henki toimii juuri nyt monin eri tavoin. Uskon, että tapahtuma auttaa meitä ymmärtämään entistä paremmin aikaa, jossa elämme.
Tapahtuman koordinaattori Merja Hakala iloitsee monipuolisesta ohjelmasta.
– Puhujavieraina kuullaan monia kristittyjä vaikuttajia: Rauhan nobelisti Denis Mukwege Kongosta, tunnettu pastori ja kirjailija, yhdysvaltalainen Rick Warren ja australialainen ihmiskaupan vastaisen The A21 Campaign -järjestön perustaja Christine Caine, Hakala mainitsee.
Vaikuttavasta puhujakaartista huolimatta Hakala ja Matikainen painottavat rukouksen merkitystä. Tapahtuman puolesta rukoillaan erityisesti pääsiäisestä helluntaihin kestävän rukous- ja paastokuukauden aikana.
Puhujavieraina kuullaan monia kristittyjä vaikuttajia.
Miten suomalaisuus näkyy kansainvälisessä tapahtumassa?
– Erityisesti avajaispäivän iltajuhla on upea ikkuna Suomeen, sitä ei kannata missata, Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja Stefan Sigfrids hehkuttaa.
Sigfrids ajattelee, että me suomalaiset olemme olleet liian hyviä pärjäämään itse.
– Me täällä Suomessa tarvitsemme inputtia muualta. Nyt meillä on loistava mahdollisuus kuulla ja ottaa vaikutteita eri puolilta maailmaa Jumalan toiminnasta. Kopiointi ei toimi, mutta vaikutteet ja toivon näköala Jumalan toiminnasta eri puolilla maailmaa rohkaisee ja varustaa varmasti.
Hän kertoo, että tapahtumassa on haluttu rakentaa tilaa yhteydelle ja vuorovaikutukselle.
– Esimerkiksi iltatilaisuudet loppuvat jo klo 19.30. Näin verkostoitumiselle jää
aidosti tilaa myös iltaisin. Tapahtumaan kannattaakin tulla koko tiimin voimin, näin merkitys myös omaan kotiseurakuntaan eri puolille Suomea voi kasvaa merkittävästi, Sigfrids rohkaisee.
Helluntaiherätyksen maailmankonferenssi järjestetään Helsingissä 4.–7. kesäkuuta.
Konferenssiviikko huipentuu nuorten kristittyjen suurtapahtumaan The Sendiin
7. kesäkuuta lauantaina.
Lue lisää pwc2025.fi