›› Kristillisen kirjallisuuden ja musiikin verkkokauppa.

nettikirjakauppa-2015

MAINOS

Search

Suomen sielunhoitoterapeutit ry 20 vuotta

Tuula Pitkänen. Kuva: Jarkko Malinen
Juhlavuoden aikana Suomen sielunhoitoterapeutit ry on tavallista enemmän esillä medioissa. Yhdistyksen hallituksen mukaan juhlavuosi sattuu sopivaan ajankohtaan, koska ihmiset kaipaavat tietoa sielunhoitoterapiasta.

Suomen sielunhoitoterapeutit ry:n keskeisenä tavoitteena on kehittää ja edistää sielunhoitoterapiaa Suomessa. Sielunhoitoterapia on ammatillista kristillistä auttamistyötä, joka perustuu jokaisen ihmisen kunnioittamiseen ja itsemääräämisoikeuteen raamatullisen ihmiskäsityksen pohjalta.

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Tuula Pitkäsen mukaan yksittäiset henkilöt voivat löytää helposti tietoa sielunhoitoterapiasta ja auttajan itselleen yhdistyksen nettisivujen kautta, mutta laajassa kuvassa sielunhoitoterapiaa ei tunneta vielä kovin hyvin. Yhdistys haluaa muuttaa tilannetta.

– Toiveenamme on, että sielunhoitoterapia tunnistettaisiin ja tunnustettaisiin tärkeänä osana hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhoitoalan palveluja. Erityisesti tänä aikana, jolloin on kasvava tarve mielenterveyden tuen palveluille.

– Toivomme myös, että voisimme tehdä entistä vahvemmin yhteistyötä eri seurakuntien kanssa. Seurakunnissa tapahtuva sielunhoito ei aina yllä auttamaan, koska avun tarve on niin suurta ja vaatii ammatillista ymmärrystä. Olipa aiheena mikä tahansa ihmisyyteen ja elämään liittyvä haaste, Tuula Pitkänen toteaa.

Toiveenamme on, että sielunhoitoterapia tunnistettaisiin ja tunnustettaisiin tärkeänä osana hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhoitoalan palveluja.

Idea yhdistyksen perustamiseen sai alkunsa, kun pastori ja terapeutti Seppo Jokinen huomasi kasvavan tarpeen terapeuttiselle sielunhoidolle ja sen koulutukselle. Jokinen otti yhteyttä vuonna 1998 Kiponniemen toimintakeskuksen johtajaan Kalevi Rautjokeen, koska tiesi hänen järjestäneen terapeuttisia sielunhoitotapahtumia vuosien ajan. He kutsuivat suunnitteluryhmään myös kehityspsykologi Päivimaria Mikkolan (nykyinen Kuivamäki). Ensimmäinen terapeuttisen sielunhoidon koulutus aloitettiin tammikuussa 2000 nimellä Rikotusta eheä (RE). Yhdistys perustettiin vuonna 2003 nimellä RE-sielunhoitoterapeutit ry.

Terapeuttisen sielunhoidon koulutuksia alkoi käynnistyä lisää eri koulutustahoilla. Vuonna 2009 yhdistyksen nimi muutettiin Suomen sielunhoitoterapeutit ry:ksi, jolloin yhdistyksen tarkoitus laajeni kokoamaan sielunhoitoterapiakoulutusten suorittaneet henkilöt yhteistoimintaan. Yhdistys liittyi jäseneksi myös vuonna 2005 perustettuun Suomen ACC ry:een (Association of Christian Counsellors Finland), joka on osa Euroopassa toimivaa ACC-Europe -verkostoa.

Tällä hetkellä Suomessa on jo satoja koulutuksen käyneitä sielunhoitoterapeutteja. Osalle heistä se on kutsumusammatti, joka antaa heille elannon joko pää- tai sivutoimisena työnä. Useissa seurakunnissa sielunhoitoterapeutit toimivat myös vapaaehtoisina sielunhoitajina ja vapaaehtoisten kouluttajina.

Suomen sielunhoitoterapeutit ry:n 20-vuotisjuhla pidetään la 28.10.2023 Tampereella Teopoliksen tiloissa. Tapahtuma on kaikille avoin. Ohjelma julkaistaan yhdistyksen kotisivuilla. Sivuilla myös muuta tietoa toiminnasta ja mahdollisuus etsiä alueittain kristittyjä terapeutteja.

Teksti: Jarkko Malinen

Kirjoittaja on Suomen sielunhoitoterapeutit ry:n hallituksen varajäsen.

JAA ARTIKKELI:

Aiheeseen liittyvää