New Wine Finland ry:n hallinto- ja viestintäkoordinaattori Tapio Sätilä kertoo NW Himos24 -kesätapahtuman sujuneen sekä säiden että osanottajamäärien puolesta mallikkaasti. Lipun tapahtumaan koko ajaksi tai yksittäiseksi päiväksi ostaneita aikuisia oli vajaa 1400, alaikäisiä yli 500. Vapaaehtoisia palveli eri tehtävissä runsas 200.
– Perinteiseen tapaan iltatilaisuudet olivat maksuttomia. Perjantai- ja lauantai-illoissa oli eniten osallistujia, noin 1450. Arviolta 500 heistä tuli vain iltatilaisuuteen yhtenä tai useampana iltana, Sätilä kertoo.
Kaiken kaikkiaan tapahtuma keräsi Himokselle noin 2500 osanottajaa.
– Ilmapiiri oli aurinkoisen leppoisa. Tyytyväisyys opetukseen, ylistykseen ja Jumalan kohtaamiseen näkyy ja kuuluu palautteessa, jonka olemme saaneet. ”Lämmin tunnelma, vapaus osallistua omalla tavalla”, todettiin yhdessä palautteessa, Sätilä kertoo.
Liki 70 arvionsa tapahtumasta haastatteluun mennessä antaneesta osanottajasta yli 95 prosenttia piti tapahtumaa yleisesti ottaen joko erinomaisena tai hyvänä.
Koko perheen tapahtuma
Tänä vuonna panosta oli pistetty etenkin etäosallistumisen mahdollistavan virtuaalitapahtuman kehittämiseen, Tapio Sätilä kertoo.
– Sen työskentelyalusta vaihdettiin helppokäyttöisempään. Virtuaaliosuuteen pääsi maksutta ja kirjautumatta. Alustalla toimiminen ja myös rukoustapaamiset onnistuivat hyvin.
Myös lasten ja varhaisnuorten tarjontaan panostetaan aina, sillä New Winen -verkoston kesätapahtumassa on perinteisesti mukana paljon perheitä. Ohjattua ohjelmaa oli 3–14-vuotiaille kaikkiaan kuudessa eri ikätasoryhmässä.
– Ohjelmat ja niiden mukavat, ammattitaitoiset ohjaajat saivat runsasta kiitosta. Lasten ja varhaisuorten ohjelmiin sisältyi raamatunopetusta, ylistystä ja rukousta — eli samaa kuin aikuisille sovellettuna ikätason mukaan. Voisi sanoa, että lastentapahtumien johdosta kesätapahtuma on ihana, koskettava ja koko perheelle sopiva tapahtuma, Sätilä sanoo.
Leppoisaa Jumalan kohtaamista
New Wine -verkoston kesätapahtuman tavoitteena on Tapio Sätilän mukaan mallintaa osanottajilleen kristityn elämää siten, että mallia voi soveltaa omassa kotiseurakunnassaan ja arkielämässään.
– Opetus ja seminaarit rohkaisevat kaikkia osallistujia siinä, että he voivat toteuttaa elämässään Kristuksen antamia elämänohjeita.
Tapahtuman aikana osanottajille halutaan luoda kokemus, että he ovat lomalla ja saavat samalla kohdata leppoisasti Jumalan ja ottaa vastaan hänen apunsa elämäänsä.
– Tähän pyritään väljällä aikataululla, mikä sai palautteissa kiitosta. Aikataulu antaa tilaa omalle tekemiselle Himoksen tarjoamissa puitteissa, eikä ohjelma edellytä kaikkeen osallistumista. Vain aamujen raamattuopetukset muodostivat sarjan, joka kestää läpi tapahtuman, Sätilä kertoo.
Palautteen pohjalta vaikuttaa siltä, että tapahtumassa myös koetaan sitä mitä järjestäjät tavoittelevat: kohtaamisia Jumalan kanssa. Moni käy esimerkiksi rukouspalvelussa tai rohkaistuu muutoin rukoilemaan jonkin elämäänsä liittyvän asian puolesta. Palautteen perusteella myös virtuaalitapahtuma on tarjonnut koskettavia hetkiä ja rohkaisua.
Valmiiksi kesätapahtuma ei ole kuitenkaan vielä tullut; kehitysideoita kerätään muun palautteen mukana. Sätilän mukaan toiveet tosin ovat osin keskenään ristiriitaisiakin.
– Kaikkea ei saa kaikille sopivaksi samaan aikaan.
Antoisa vuosi takana
New Wine -verkosto voi kaiken kaikkiaan Suomessa tällä hetkellä hyvin, ajattelee Tapio Sätilä. Yleistunnelma on rohkaistunut ja odottava.
– Mennyt vuosi on ollut antoisa. Toiminnanjohtajamme Jukka Jämsén on vieraillut useassa seurakunnassa. Vastuunkantajaretriittejä on järjestetty ja etäyhteyksin toteutettuja rohkaisuiltoja on ollut tarjolla joka toinen kuukausi.
Sätilä kertoo itse aloittaneensa hallinto- ja viestintäkoordinaattorin tehtävissä vuoden 2024 alussa, mikä on helpottanut niin kesätapahtuman järjestelyä kuin New Wine -verkoston työtä laajemminkin.
– Kaipaamme luonnollista yliluonnollisuutta jokaisen arkeen ja haluamme tätä edistää!
Teksti: Maija Latvala, kuvat: Mikko Siljander
New Wine -verkosto
- Englannissa anglikaanikirkon piirissä syntynyt verkosto tähtää seurakuntien uudistumiseen. Suomeen New Wine -liike rantautui 1990-luvun alussa.
- Verkoston työtä ohjaavat kymmenen arvoparia, kuten ”luonnollinen ja yliluonnollinen”, ”johtajuus ja yleinen pappeus” sekä ”yhteys ja erilaisuus”.
- Kesätapahtuman lisäksi verkosto järjestää Suomessa muun muassa rohkaisuiltoja ja johtajaretriittejä. Verkostoon kuuluu useita seurakuntia ja yhteisöjä.