›› Kristillisen kirjallisuuden ja musiikin verkkokauppa.

nettikirjakauppa-2015

MAINOS

Search

New Wine -tapahtumassa viivyttiin lähellä Jumalaa

Ylistys on merkittävä osa New Wine -tapahtumaa. Lava kantaa aika-ajoin suurenkin joukon ja yhteismusisointi on sielukkaan spontaania. Kesällä 2024 ylistys jatkuu Himoksella, mutta hieman aikaisemmassa vaiheessa heinäkuuta, 10.–14. päivä.Kuva: Jarkko Laukkanen
New Wine -verkoston jokakesäinen tapahtuma kokosi Jämsän Himokselle jälleen etenkin vapaakirkollisia sekä viidesläisten herätysliikkeiden luterilaisia. ”Tolkun karsimaattisuudelle” on yhä tilausta.

Useissa hengellisissä kesätapahtumissa on iloittu viime vuoteen nähden pirteämmästä osallistumisesta. Koronakuopasta on noustu tai vähintäänkin nousemassa. Tämä pätee myös 27.–30. heinäkuuta järjestettyyn New Wine -tapahtumaan, jonne myytiin lippuja jonkin verran viime vuotta enemmän. Kävijöitä oli yhteensä noin 1700, joista parisen sataa palveli tapahtumassa vapaaehtoisena. Muutoin maksullisen tapahtuman maksuttomiin iltatilaisuuksiin saapuneiden määrää ei lasketa.

– Pelkästään etänä osallistui noin 170 henkilöä, mutta yhteensä virtuaalitapahtumaan osallistui noin 650 henkilöä, joista osa siis oli mukana myös livetapahtumassa, kertoo tapahtuman järjestelypäällikkö Minttu Kangosjärvi.

Kangosjärvi ei usko sateisen sään vaikuttaneen kävijämäärään suuresti. Tosin ihmisten ostokäyttäytyminen on muuttunut jonkin verran koronan myötä. Entistä suurempi osa lipuista myydään vasta tapahtumaviikolla tai paikan päällä, joten lopullinen osallistumispäätös tehdään oletettavasti vasta viime tipassa.

Jumalan läheisyyttä

New Wine Finland -yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Tapio Sätilä kertoo, että pari päivää aiemmin päättyneen kesätapahtuman jälkeinen olotila on kiitollinen ja tyytyväinen.

– Ihmiset pääsivät kohtaamaan Jumalan, saivat avun omiin asioihinsa ja uskon, että moni pääsi lähemmäksi Jumalaa, sillä hänen läsnäolonsa oli koettavissa.

Mikäli näin kävi, tapahtuma onnistui lunastamaan Lähellä & lähetetty -teemansa — ja vieläpä täysimittaisesti, sillä sekä kansainvälisen puhujavieras Mark Aldridge että Suomen New Winen toiminnanjohtaja Jukka Jämsén tarjosivat tapahtuman viimeisissä puheissaan käytännönläheisiä ohjeita kuulijan arkeen. Tapahtuman osallistujat todella lähetettiin matkaan sillä odoteuksella, että jokin muuttuu.

Sätilä kertoo, että vaikka rukouspalvelu on tärkeä osa tapahtumaa, ihmiset tulevat hoidetuiksi ja autetuiksi monin muunlaisinkin tavoin, esimerkiksi niissä kohtaamisissa, joita koettiin sateen lomassa juhlakentällä tai ruokapöydissä.

Tapio Sätilän mukaan New Wine -verkoston ydin on Pyhällä Hengellä varustetussa tolkun kristillisyydessä, maltillisessa karismaattisuudessa. ”Pyhän Hengen osallisuus ja Jumalan läheisyys ovat meille tärkeitä.” Verkosto kokoaa etenkin vapaakirkollisia ja luterilaisia viidesläisiä herätyskristittyjä. Helluntaitaustaisia on mukana niukemmin, sillä verrattain suurena liikkeenä helluntaiherätys on verkosto jo itsessään. New Wine -verkostossa opitaan erilaisista taustoista tulevina kristittyinä puolin ja toisin. ”Tarvitsemme toisiamme ja vaellamme yhdessä. Emme ole perustamassa kirkkoja ja seurakuntia vaan varustamassa olemassa olevia. Tunnuslauseemme ’Local churches changing nations’ kuvaa ajatteluamme hyvin.”Kuva: Henna Heinonen

Jämsénin työ jatkuu

Suomen New Wine -verkosto teki syksyllä 2022 merkittävän avauksen palkatessaan toiminnanjohtajakseen Jukka Jämsénin. Liikkeelle lähdettiin varovaisesti. Syksyllä tiedotettiin, että Jämsén hoitaa tehtävää kolmen kuukauden virkavapaansa puitteissa osa-aikaisesti. Mikäli hänelle saataisiin kerättyä riittävän suuri kannatusrengas, työ jatkuisi. Näin kävi, sillä Jämsén työskentelee palkattuna toiminnanjohtajana edelleen, omasta toiveestaan 80-prosenttisesti.

– Taloudellista kannatusta tähän on löytynyt sekä suoraan että Jukan tekemiä seurakuntavierailuja koskevan laskutuksen kautta, Tapio Sätilä kertoo.

Seurakuntavierailujen kautta palvellaan New Wine -verkostossa jo mukana olevia seurakuntia, mutta pidetään verkostoa esillä myös laajenemistarkoituksessa. Kuten verkostot ylipäänsä, New Wine laajenee pääasiassa ihmisten välisten yhteyksien kautta.

Kun tilanne on palkatun toiminnanjohtajan suhteen vakiintunut, on aika miettiä myös muita tehtäviä hoitavien työntekijöiden palkkaamista.

– Akuutein tarve koskee tiedottamista, josta palkattu henkilö voisi ottaa kokonaisvastuun. Nyt tiedotusasioita hoitaa useampi vapaaehtoinen, Sätilä kertoo.

Virtuaalipuolella kehitettävää

Millaisia kehityssuunnitelmia kesätapahtuman suhteen on tulilla?

Tapio Sätilä kertoo, että tämän vuoden kesätapahtuman yhteydessä järjestettiin ensimmäistä kertaa paikallisseurakunnassa toteutettu etätapahtuma. Lahden vapaaseurakunta tarjosi seurakuntalaisille mahdollisuuden tulla yhteen seuraamaan virtuaalitapahtumaa, ja yhtenä iltana kolmesta paikalla oli ylistysbändi.

– Ylistys virtuaaliseuraamisen kautta toimi myös, Sätilä kertoo.

Hän toivoo, että vastaavia paikallisia tapahtumia järjestettäisiin jatkossa enemmänkin, ja mikseivät vaikkapa ystäväperheetkin voisi kokoontua yhdessä terassille tilaisuuksia seuraamaan.

– Sehän olisi mahtavaa.

Teksti: Maija Latvala
JAA ARTIKKELI:

Aiheeseen liittyvää