Saara oli kolmilapsisen maanviljelijäperheen kuopus. Martta-äidin uskoontulo vaikutti Saaran elämänkatsomukseen lapsuudesta alkaen. Äiti oli innolla mukana lähetyspiiritoiminnassa ja rukoili Saaraa odottaessaan, että lapsesta tulisi lähetystyöntekijä.
Saaran uskoontulo 10-vuotiaana ja ystävystyminen oppikoulun uskovaisten nuorten kanssa synnytti porukan, joka kokoontui rukoushetkiin välitunneilla ja iltaisin nuorteniltoihin. Tuolloin Ilomantsin oppikoulunuorten piirissä oli herätystä.
Teini-iässä Saara liittyi Lähetysnuoret-järjestöön ja lähti kielikouluun Englantiin. Kirjaevankeliointia tehneen Logos-lähetyslaivan mukana hän kiersi Afrikan ympäri ja siirtyi Kenian Mombasasta lentäen Kaukoitään. Siellä hän toimi puolitoista vuotta Operaatio Mobilisaation (OM) tiimissä Iranissa, Intiassa ja Afganistanissa.
Suomeen palattuaan Saara totesi, että opintotodistukset antavat uskottavuutta. Hän täydensi lukio-opintoja, opiskeli sairaanhoitajaksi ja avioitui Sippo Hiltusen kanssa. Yhdessä he lähtivät Vapaakirkon lähetystyöntekijäkoulutukseen Hangon Santalaan, missä syntyi Samuli. Englannissa perheenä käydyn kielikoulun jälkeen pieni Samuli tapaili suomen lisäksi myös englantia, kuten sanaa daddy, isi.
Toinen poika Santeri oli puolitoistavuotias, kun Vapaakirkko lähetti Hiltuset Thaimaan Christian Literature Crusaden (CLC) -kirjallisuustyöhön 12 vuodeksi. Siellä syntyivät vielä Simo ja Saku. Pojat olivat päivisin thailaisessa päiväkodissa ja myöhemmin sekä paikallisessa suomalaisessa että kansainvälisissä kouluissa. He oppivat thaikielen jo varhain ja sittemmin sujuvan englannin.
CLC-työllä oli Bangkokin kansallisen keskustoimiston lisäksi neljä muuta kirjakauppaa eri puolilla maata. Kielikoulun jälkeen Hiltuset työskentelivät aluksi etelän Hat Yaissa ja myöhemmin Bangkokissa. Sippo oli työn maajohtaja. Kristillisiä kirjoja myytiin lähetysjärjestöille ja yksityisille ihmisille. Viikonloppuisin Hiltuset kävivät kirjoineen kansainvälisissä naistentilaisuuksissa ja eri seurakunnissa.
Suomen välivuotena Saara jatkoi terveydenhoitoalan opintojaan. Hän lähti Maailman terveysjärjestö WHO:n asiantuntijatehtäviin Vietnamiin kouluttamaan kyläkätilöitä. Samalla hän suoritti terveystieteiden maisterin tutkintoa. Kynttilä taisi niin sanotusti palaa molemmista päistä, kun päivät menivät työn ja illat opintojen parissa. Työn katkaisi vaikea sydänkohtaus. Tutkimusten sivulöydöksenä todettiin Parkinsonin tauti.
Saara jatkoi projektitöissä kotimaassa, muun muassa Sininauhaliitossa tohtori Jorma Niemelän alaisuudessa, somalien kotouttamisohjelmassa Lieksassa ja Kokkolan terveydenhoito-oppilaitoksen kansainvälisen oppilasvaihdon ohjelmassa. Saara oli mukana myös eteläkorealaisprofessorin johtamassa tutkimushankkeessa vanhustenhoidon kehittämiseksi. Lisäksi hän oli tohtorikoulutettavana projektitutkijana tohtori Mirjami Ikosen johtamassa tutkimushankkeessa.
Sairauden eteneminen ei vaikuttanut Saaran älyyn tai toimintatarmoon. Jäämme kaivaten muistamaan hänen läheisilleen tuottamaa iloa ja yllätyksiä.