›› Kristillisen kirjallisuuden ja musiikin verkkokauppa.

nettikirjakauppa-2015

MAINOS

Search

Läsnäoloa: Koulukummien tuella esikoulusta lääkärin tutkintoon

Paul Lhomin unelma lääkärin ammatista on pian todellisuutta. Edessä on vielä opiskeluun liittyvä harjoitteluvuosi. Kuva: KLK:n arkisto
Paul Lhomi (26) oli seitsemänvuotias, kun hänen perheensä joutui jättämään kaiken ja muuttamaan kotikylästään Nepalin Chepuwasta pääkaupunkiin Kathmanduun. Se oli perheelle rankkaa aikaa: ei töitä, ei kotia, uusi paikka ja uudet ihmiset. Nyt, parikymmentä vuotta myöhemmin, Paul on valmistumassa lääkäriksi ja kertoo, millainen hänen matkansa siihen on ollut.

Vanhempani rukoilivat, että minä ja kolme siskoani pääsisimme hyvään kouluun. Taivaan isä kuuli rukoukset! Perheemme ja monet kotikylän orpolapset alkoivat saada tukea suomalaisilta kummeilta, ja vanhempani perustivat Kathmanduun koululaiskodin. 

Kävin kristillistä koulua esikoulusta peruskoulun loppuun. Lapsesta asti olen ollut innoissani ja kiitollinen kummeistani. Kirjeiden kirjoittaminen ja piirustukset kummeille aina joulun aikaan ovat parhaimpia muistojani. Panostin tosissani koulunkäyntiin, koska tiesin kummieni keräävän ja säästävän tukea minulle, jotta voisin saada hyvän koulutuksen. Ilman heidän tukeaan elämäni olisi ollut paljon vaikeampaa.

Paul Lhomi 7-vuotiaana esikoululaisena perheen muutettua kotikylästä Kathmanduun. Kuva: KLK:n arkisto

Tuki motivoi jatko-opintoihin

Valitsin lukiossa luonnontieteiden linjan. Lukion päättyessä unelmani oli opiskella lääkäriksi. Se oli iso haaste, sillä pääsykokeet ovat vaikeat ja opiskelu kallista. Mutta luotin Jumalaan, otin ensimmäisen askeleen ja sain pääsykokeista hyvät arvosanat. Kummini olivat tukeneet minua ja rukoilleet puolestani, mutta lukion päättyessä tuki oli loppumassa. Kun isäni kertoi, että kummini haluavat auttaa minua myös jatko-opinnoissa, koin olevani siunattu. Se todella motivoi minua.

Hain opiskelemaan Filippiineille (Virgen Milagrosa University Foundation), koska Nepalissa lääketieteen opiskelupaikkoja on rajallisesti ja koko opintomaksu on maksettava opintojen alussa, eikä se ollut minulle mahdollista. Aluksi oli vaikea sopeutua uuteen maahan ja erilaisiin ihmisiin, mutta olen pitänyt opiskelusta ja saanut ystäviä. 

Siunaus Suomesta saavutti minut ja kyläni — ja nyt olen kouluttautunut tulemaan siunaukseksi toisille.

Nepalissa on tarvetta lääkärille

Opiskelu on ollut haastavaa, mutta elokuussa 2022 suoritin lääketieteen kandin tutkinnon. Parhaillaan teen loppuharjoittelua ja syksyllä 2023 ja palaan Nepaliin. Valitsin lääketieteen, koska olen nähnyt monien kansastani sairastavan vakavasti ja kuolevan jo kuusikymppisinä, ja koska Nepalissa terveys- ja lääketieteen alalla on paljon puutteita. Haluan auttaa ihmisiä olemalla hyväsydäminen lääkäri, ja välittää siten myös evankeliumia.

Siunaus Suomesta saavutti minut ja kyläni — ja nyt olen kouluttautunut tulemaan siunaukseksi toisille.

Juttu on ilmestynyt Vapaakirkon Läsnäoloa-lehdessä.

Teksti: Paul Lhomi

Vapaakirkon kummitoiminnan kautta tuhannet lapset Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa ovat saaneet mahdollisuuden käydä koulua. Nykyisin yhä useammat kumminuoret jatkavat lukion jälkeen yliopistossa tai ammatillisessa koulutuksessa. Se ei olisi mahdollista ilman kummien antamaa koulutustukea. Kaikki lapset kouluun -kummitoiminnasta lisätietoa: kummilapset.svk.fi.

JAA ARTIKKELI:

Aiheeseen liittyvää