Sinikka Puhilas on vuoden viadialainen

Vapaakirkon diakoniajohtaja Kristian Vilkman ojensi Sinikka Puhilaalle vuoden viadialaisen pokaalin ViaDian-liikkeen johtajapäivillä. Moni kysyy 73-vuotiaalta Sinikka Puhilaalta, miten tämä jaksaa auttaa toisia. ”Enhän nuori sentään ole, mutta Herra antaa voimia. Vapaa-ajalla lenkkeilen ja teen käsitöitä. Olen neulonut tänä syksynä kaksikymmentä kuvioneulepuseroa, jotka myydään seurakunnan hyväksi. Aamuisin lähden vähintään kymmenen kilometrin kävelylenkille. Oisko se taivaan Isä antanut tämän energian”, Puhilas pohtii. Kuva: Melina Ilkka
Puhilaalle on ollut aina luontevaa palvella ja auttaa toisia – etenkin keittiöstä käsin.

Aamulla syntyi pannaria kymmenestä litrasta koululaisilta juomatta jäänyttä maitoa.

– Kaikki meni. Huomenna kuorin perunoita, jotta saan pakkaseen sosetta jouluaterian laatikoihin, Sinikka Puhilas kertoo.

ViaDia Viitasaari ry kahvittaa tiistaisin ja syöttää lauantaisin kynnelle kykenevät. 

– Enimmäkseen ovat uskomattomia, paljon eläkeläisiä, mutta lauantaisin työssäkäyviäkin. Nuoria ja opiskelijoitakin on.

Puhilas valmistaa kotiruokaa kaupasta hankittavista raaka-aineista, mutta koululta ja kaupoista saatavaa hävikkiruokaa jaetaan kahvilassa ja ruokailussa käyville.

– Teen esimerkiksi makaronilaatikkoa ja lihakeittoa. Tulevana lauantaina keitän hernekeiton. Erikoisruokavaliot huomioidaan. Teen lihattomat ja keliaakikoillekin sopivat versiot.

Ihana yllätys

Sinikka Puhilaalla on yhdeksän sisarusta.

– Kolmanneksi vanhimpana autoin pienempiä ja isää ja äitiä. Olen aina ollut avulias.

Uskoon Puhilas tuli vuonna 1986 Kihniöllä. Keittohommat lähtivät heti liikkeelle Vapaakirkon kesäjuhlien merkeissä.

– Kun olen muuttanut eri paikkoihin, olen alkanut aina palvella tällä saralla. Viitasaarella olen asunut kolmekymmentä vuotta. Seurakunta järjesti täällä kansanruokailua ennen ViaDia-yhdistyksen perustamista. Yhdistyksessä meillä on niin hyvä tiimi. Saan työskennellä vapaasti ja minuun luotetaan. 

Kysytään, mitä laitat ruokaan, mutta sitä minä en kerro.

Valinta vuoden viadialaiseksi lämmittää.

– Niin ihana yllätys! Hienoa, että porukkamme on muistettu.

Palautetta tulee kahvilassa ja ruokailussa käyviltäkin: Maukasta on.

– Kysytään, mitä laitat ruokaan. Mutta sitä minä en kerro. Tavallisesta ruuastakin saa maukkaan, kun käyttää vähän järkeä.

Kokilla on salaisuutensa. Yhden niistä Puhilas paljastaa.

– Moni laittaa makaronilaatikkoon munamaitoa, mutta minä laitan ruokakermaa.

Vuoden viadialainen on vuosittain jaettava kunniamaininta. Se luovutetaan ansiokkaasti diakoniatyötä ViaDia-liikkeessä tekevälle työntekijälle tai vapaaehtoiselle.

Teksti: Maija Latvala
JAA ARTIKKELI:

Aiheeseen liittyvää