Suomen teologisen opiston kevät- ja valmistujaisjuhlaa vietettiin perjantaina 31.5. Opiston rehtori Timo Lehikoinen viittasi juhlapuheessaan sanaan, jonka Oxford Dictionary valitsi vuonna 2016 vuoden sanaksi: post-truth, totuuden jälkeinen. Tuolloin sanaa käytettiin mediassa taajaan Donald Trumpin voittamien Yhdysvaltain presidentinvaalien ja Iso-Birannian Brexit-äänestyksen vuoksi.
Lehikoinen totesi totuuden jälkeisyyden laskeutuneen ilmiönä myös tavallisten ihmisten elämään. Tahallista epätarkkuutta esiintyy monenlaisessa puheessa, uutisoinnissa, sosiaalisessa mediassa ja jopa tieteellisen tutkimuksen tuloksia esitettäessäkin.
– Myös Raamattu ja kristillinen elämä on saanut oman annoksensa totuuden jälkeisyydestä ja tahallisesta epätarkkuudesta, Lehikoinen sanoi.
Hän oli laatinut yhteistyössä tekoälyn kanssa ohjeita seurakuntatyön tekemiseen nimenomaan totuuden jälkeisessä ajassa. Ohjeissa muun muassa kannustettiin tuomaan esiin Raamatun muuttumaton totuus sekä opettamaan seurakuntalaisia kriittiseen ajatteluun ja medianlukutaitoon. Raamattu kutsuu seurakuntatyöntekijöitä myös rohkeuteen totuuden julistamisessa ja myötätuntoon niitä kohtaan, jotka kamppailevat hämmennyksen ja epävarmuuden kanssa.
”Voit luottaa tähän hyvinä ja pahoina päivinä”
Viimeistä kertaa kirkkokunnanjohtajan tehtävässä Suomen teologisen opiston kevätjuhlaan osallistunut Hannu Vuorinen kysyi juhlapuheessaan, mihin työssä seurakunnan ja evankeliumin hyväksi voi luottaa.
– Hyvään koulutukseen, omiin kykyihisi, jakamiseesi, kutsumukseen, vaiko siihen, että jumala puhui sinulle ja vastasit myöntävästi?
Vuorinen suuntasi luottamuksen lähteille Heprealaiskirjeen jakeista 7:23–25.
– Voit täysin luottaa koko elämäsi ja kutsumuksesi painolla Jeesukseen, joka tämän sanankohdan mukaan rukoilee sinun puolestasi aina, Vuorinen painotti.
– Hän on siellä, ihan Isän edessä, ja puhuu jo olemuksellaan sinusta Isälle. Voimme olla täysin varmoja, että hän rukoilee juuri sitä, mitä pitääkin, mikä on oleellista ja tärkeää.
Roomalaiskirjeen kahdeksannen luvun jakeet 26–27 kertovat toisaalta myös Hengen rukoilevan puolestamme ”sanattomin huokauksin”.
– Me olemme heikkoja, emme aina tiedä miten tai edes mitä rukoilla, Vuorinen totesi.
Henki kuitenkin rukoilee Isän tahdon mukaan, ja Henki on annettu sydämeemme Jumalan lahjana.
– Vapahtaja on Isän edessä esirukoilijamme ja Pyhä Henki meissä rukoilee edestämme. Voit luottaa tähän hyvinä päivinä ja pahoina päivinä. Voit asettaa kaiken tämän varaan.
Vaivannäkö jää vaille hedelmää ilman Hengen työtä — samoin kuin uutterinkaan viljelijä ei saa satoa, jos ei sada.
Hannu Vuorinen korosti, että omassa rukouksessa on hyvä anoa ja pyytää Pyhän Hengen vaikutusta sydämeensä, elämäänsä, palveluunsa ja toimintaansa. Kaikki vaivannäkö ja varustautuminen jää vaille hedelmää ilman Hengen työtä — samoin kuin uutterinkaan viljelijä ei saa satoa, jos ei sada.
– On todella hyvää ja välttämätöntä, että olet ollut opiskelemassa ja varustautumassa. On ollut upeita opettajia, opiskelijoita, kirjoja, ja kaikki tämäkin on välttämätöntä, mutta eipä siitä juuri hyötyä ole, jos ei Jumala anna sataa.
”Enemmän perhe kuin koulu”
Valmistuvan opiskelijan juhlapuheenvuoron käytti Veronica Laakso. Hän muistutti, että vaikka juhlissa usein korostuu valmistuvien osuus, kaikilla on lupa juhlia omaa suoritettua lukuvuottaan.
– Te olette tehneet paljon töitä, kohdanneet isoja onnistumisia, ehkä myös epäonnistumisia. Ehkä olette pohtineet, onko tässä mitään järkeä, mutta todenneet, että olette todella oikealla paikalla. Tämä kaikki on juhlimisen arvoista, ylämäet ja alamäet, Laakso totesi.
Hän kertoi aloittaneensa opinnot teologisessa opistossa heti aiemman tutkinnon suoritettuaan, vaikka se oli epävarma vaihtoehto.
– Ekat kuukaudet vakuuttelimme, että menemme kuukausi kerrallaan. En ajatellut, että olisin tässä pastorin paperit kourassa.
Olette halunneet olla tukenamme ja tutustua meihin ihmisinä.
Veronica Laakso ei alkuun mieltänyt, että hänestä olisi pastoriksi. Opintojen aikana hän huomasi itsessään taitoja ja piirteitä, jotka sopivat hyvin pastorin rooliin ja ovat suuria vahvuuksia työssä.
– Haluan kiittää teitä opettajat ja opiskelijat, että olette antaneet minun kasvaa ja löytää itsestäni sen pastoriuden, jota en itse itsessäni tunnistanut.
Saman asian kanssa kipuilevia Laakso rohkaisi antamaan Jumalalle mahdollisuuden tehdä opintojen aikana työtään. Opettajia hän kiitti vaivannäöstä opiskelijoiden eteen ja työn tekemisestä sydämellä.
– Olette halunneet olla tukenamme ja tutustua meihin ihmisinä. On Olette olleet luomassa opistosta ympäristön, joka minun mielestäni on enemmän perhe kuin koulu, ja se on tosi ainutlaatuista.
Laakso myönsi, että opettajat ovat myös haastaneet opiskelijoita ja vaatineet paljon.
– Mutta samalla olette olleet armollisia ja kiinnostuneita siitä, mitä meille kuuluu. Teidän ei olisi tarvinnut tehdä sitä, mutta olette valinneet tehdä niin.
Teksti: Maija Latvala, kuvat: Eemeli Kujala
Valmistuneet
Teologian perusteiden yksivuotinen yleissivistävä linja:
Marja-Liisa Lamminmäki
Mari Leppäjärvi
Jessica Dahlberg
Seurakuntatyön kaksivuotinen tutkinto:
Marko Kaasalainen
Salla Mettovaara
Kolmivuotinen pastoritutkinto:
Joona Laakso
Veronica Laakso
Joel Mutila
Eero Peuraniemi