Projekti on ollut pitkä. Ensimmäinen Tulisielukoulu järjestettiin keväällä 2017. Lauluja on syntynyt Tulisielun tarinan alusta asti. Ajatus äänityksistäkin on pysynyt jo muutamia vuosia eri ihmisten mielessä, kertovat Ella Pystykoski ja Simona Salmensaari.
– Haluamme antaa nämä laulut Suomelle ja saada lisää suomenkielistä ylistysmusiikkia. Nyt Jumala laittoi asian sydämellemme ja avasi mahdollisuuden äänittää lauluja aika nopealla aikataululla, Salmensaari sanoo.
Biisejä on ”vedetty” toistuvasti Tulisielu-illoissa ja eri tilanteissa pitkin Suomea, joten moni on kysellyt, milloin niitä saa kuultavakseen äänitteinä. Nyt käynnissä oleva kahdestoista Tulisielukoulu on pioneeriteemainen, joten koululaisten lisäksi myös Tulisielukoulun henkilökunta eli tiimi on edistänyt omia pioneeriprojektejaan.
Pystykoski ja Salmensaari ottivat projektikseen Tulisielu ylistää -äänitykset, joille aukesi aikataulullinen mahdollisuus. Bändikin saatiin entisistä ja nykyisistä tulisieluista yllättävän kivuttomasti kasaan samaan paikkaan ja aikaan. Tulisielutiimistä löytyi myös ihminen, jolla oli tietotaitoa äänittämisen suhteen. Liveäänite tehtiin ensikertalaisina varmuuden vuoksi vain bändin kesken, ei esimerkiksi ylistystapahtumassa.
Kutsu antautumiseen
Biisien sovituksia ei hierottu enää äänitysvaiheessa, sillä kappaleita on soitettu ja laulettu runsaasti.
– Mentiin aika alkuperäisillä sovituksilla. Melkein jokainen biisintekijä oli itse johtamassa tekemänsä laulun ja kantoi itse visiota siitä, Simona Salmensaari kertoo.
Sekä Salmensaari että Ella Pystykoski ajattelevat, että vaikka äänityksissä oli paikalla vain bändi, ne olivat ehdottomasti ylistystilanteita.
– Koko äänityspäivän läpi pystyi tuntemaan, miten Pyhä Henki oli läsnä Arkilla. Jokainen biisi kantoi myös selvästi omaa sanomaansa, Salmensaari kertoo.
Koska odotus, into ja paineet olivat ehtineet kasvaa, itseään oli muistutettava siitä, että asialla ollaan ensimmäistä kertaa — tekemisen ei tarvitse olla täydellistä.
– Muistutin, että se saa olla meidän näköistä. Asenne oli, että Jeesus, mä teen tän sulle, vaikka toki yritin myös kuulostaa mahdollisimman hyvältä, Pystykoski kertoo.
Antautuminen on meidän dna:ssa, ja koen, että levy kantaa kauniisti antautumisen kutsua.
Äänitystilanteessa oli hänen mukaansa vahva antautuneisuuden vire. Osa soittajista saapui pitkänkin matkan takaa.
– Me ollaan suomalainen koulu, jossa neljän kuukauden ajan antaudutaan kokopäiväisesti, Jeesus todella saa sen koko ajan — ja koko elämän! Antautuminen on meidän dna:ssa, ja koen, että levy kantaa kauniisti antautumisen kutsua. Osa lauluista on henkilökohtaisia antautumisjulistuksia tai -rukouksia, Salmensaari kertoo.
Tekemistä on ohjannut myös halu rukoilla rakkaan Suomen puolesta, täyttää maa ylistyksellä. Yksi eniten lauletuista Tulisielulauluista onkin nimeltään Täytä tää maa.
– Lauluissa on paljon myös iloa, riemua ja voimaantumista Jumalan läsnäolossa, Pystykoski sanoo.
Seuraava vaihe
Vielä äänitysten tuloksia ei ole päästy kuuntelemaan, sillä Tulisielussa asiat tehdään rajallisin budjetein.
– Meillä ei ole vielä miksaajaa. Nyt on iso rukousaihe, miten edetään ja mitä ovia aukeaa, Simona Salmensaari sanoo.
Ella Pystykoski myöntää, että lopputulos jännittää. Äänitystä seurannut yö oli levoton, kun kaikki mokat nousivat mieleen. Onneksi tilanteesta napattuja videoita kuunnellessa mieli rauhoittui: eivät virheet niin pahoja olleetkaan.
– Äänityksissä tuntui usein, että mitä vitsiä, tää on niin upee biisi! Pystykoski nauraa.
Lopputulosta odotetaankin innostuneena ja toisaalta kaikessa rauhassa
– Vaikkei vielä ole miksaajaa, kyllä se kaikki tulee, Pystykoski luottaa.
Biisien julkaisusuunnitelmat eivät ole vielä tarkentuneet, mutta alustava ajatus on päästää ilmoille yksittäisiä biisejä ennen koko seitsemän kappaleen settiä. Jollakin somealustalla halutaan myös jakaa tarinoita biiseihin liittyen.
Nyt tai ei koskaan
Äänitysprojekti on ollut Simona Salmensaaren mukaan superinnostava ja jännittävä. Sen myötä on ollut mahdollisuus myös löytää syvemmin omaa kutsuaan.
– Tosi merkityksellinen olo olla osa tätä, tunteet ovat olleet syviä.
Ella Pystykoski kokee, että vuoristorataosuuksiakin on matkalle mahtunut. Kun asiat ovat jumittaneet, on turhauttanut. Alkuvuodesta päätettiin, että nyt tai ei koskaan. Tuntui, että ajatusta oli jo hinattu perässä riittämiin, mutta siitä ei haluttu päästää irti. Pystykoski ja Salmensaari kutsuivat Tulisielu-ylistäjien ydinporukan kokoon.
– Kysyimme, saammeko luvan viedä äänitysasiaa eteenpäin. Halusimme kunnioittaa heitä, jotka ovat kantaneet näkyä asiasta, Pystykoski kertoo.
Lupa heltisi, ja moni tuli myös mukaan äänityksiin.
Aa, nyt ymmärretään, miksi muut tekivät eri tavalla.
Nyt kun Pystykosken ja Salmensaaren pioneeriprojekti on jo pitkällä, tuntuu, että johonkin vastaavaan on jatkossa helpompi heittäytyä.
– Opimme paljon. Moniin valintoihin olemme tyytyväisiä, jossain asioissa olimme, että aa, nyt ymmärretään, miksi muut tekivät eri tavalla, Salmensaari nauraa.
Lisää Tulisielu-musiikkia tullaan varmasti sekä tekemään että äänittämään. Kun biisejä on jälleen sopiva kuormallinen, homma laitetaan taas tulille.