›› Kristillisen kirjallisuuden ja musiikin verkkokauppa.

nettikirjakauppa-2015

MAINOS

Search

Spark tuo elämää Ahjolle

Spark-illan ohjelmaan kuuluu yhteinen ruokailu Ahjon kahvilassa. Ruokaa tarjoilevat Vili Ervasti ja Emma Mangeloja.
Torstai-iltana on Jyväskylän vapaaseurakunnan toimitilan eli Ahjon ovella ruuhkaa. Meluava joukko varhaisnuoria odottaa malttamattomana oven avautumista ja Spark-illan alkua. Vihdoin leveästi hymyilevä Spark-tiimiläinen avaa oven ja toivottaa nuoret tervetulleiksi sisään.

Spark on viikoittainen toiminnallinen varkki-ilta 11–14-vuotiaille. Jyväskylän vapaaseurakunnan johtava pastori Kari ”Veke” Hämäläinen toteaa, että parasta Sparkissa ovat valloittavat, elämää täynnä olevat sparkkilaiset. Hänen mielestään iltojen rakenne on toimiva, sillä siihen kuuluu hengellistä opetusta, hyvää ruokaa ja monipuolista touhua eri puolilla Ahjoa. Tarjolla on koripalloa tai vaikkapa sählyä, ajelua pienillä polkuautoilla, tanssia, erilaisia kilpailuja tai vaihtelevia työpajoja. Ilta kestää kaikkiaan kolme tuntia. Säännöllisiä kävijöitä Spark-illoissa on noin 70 varhaisnuorta sekä 15 tiimiläistä.

Hämäläisen näkemyksen mukaan Sparkilla on tärkeä merkitys seurakunnan perheille, sillä se tukee varhaisnuorten hengellistä kasvatusta. Sparkkilaiset tuovat mukaan toimintaan kavereitaan, jolloin ystävyyssuhteiden välityksellä evankeliumin on mahdollista levitä. Myös Spark-iltojen kokki, Sakari Lehtinen pitää tärkeänä sitä, että lapset ja nuoret kuulevat Jeesuksesta. Hän näkee, että yhteisellä ruokailulla on oma merkittävä roolinsa Spark-illoissa yhteisöllisyyden luojana.

Pastori Kari Hämäläinen näkee Sparkin roolin merkittävänä koko seurakunnan elämää ajatellen.
Leena Vaismaa ja Jasmila Klemm vetävät leikkejä Spark-illassa.

Kipinästä tuleksi

Jyväskylän vapaaseurakunnan lapsi- ja varhaisnuorisotyön johtaja Satu Klemm kertoo, että varhaisnuorten iltojen nimeä miettiessä hän pohti tuleen liittyviä sanoja. Ovathan kirkon nimi Ahjo ja nuorten toiminnan nimi Fye (tuli) samaan teemaan liittyviä. Klemm pohti, mitä tarvitaan, jotta tuli voisi syttyä: kipinä, ”spark”. Hän näkee tärkeänä, että varhaisnuorille opetetaan Jeesuksesta, jotta oman henkilökohtaisen uskon kipinä voisi syttyä. Tärkeää on myös se, että tarjotaan varhaisnuoria kiinnostavaa toimintaa, jotta innostuksen kipinä pysyy yllä.

Varkeille ei voi puhua kuin lapsille, he etsivät syvempiä vastauksia.

Klemmin mielestä varhaisnuorten vertaisryhmällä on tärkeä merkitys. Hän sanoo, että usein varhaisnuoret saatetaan sivuuttaa seurakuntien toiminnassa. Esiteini-iässä aletaan kuitenkin jo pohtia omaa Jumala-suhdetta, Klemm toteaa. Hänen mukaansa ei ole itsestään selvää, että usko siirtyy vanhemmilta lapsille ja että se säilyy. Iltojen opetuksessa Klemm pyrkii välittämään varhaisnuorille Raamatun sanomaa tavalla, jonka he voivat omaksua.

– Heille ei voi puhua kuin lapsille, he etsivät syvempiä vastauksia, hän huomauttaa.

Toisaalta Sadun mielestä varkeilla tulee välillä olla mahdollisuus vielä leikkiä vaikkapa pallomeressä.

Sakari Lehtisen mielestä on tärkeää, että varhaisnuoret kuulevat Jeesuksesta.
Ruokailun jälkeen on mahdollisuus Satu Klemmin (oik.) johdolla syventyä vielä tarkemmin opetuksessa käsiteltyyn aiheeseen.

Esimerkkinä varhaisnuorille

Spark-toimintaa järjestetään nyt kolmatta talvikautta. Monet varhaisnuorista ovat olleet mukana toiminnan alusta saakka. He haluavat käydä säännöllisesti Sparkissa, koska se on heidän mielestään ”ihan parasta”. Toisten mielestä vetovoimaista on ilmainen ruoka ja kavereiden kanssa oleminen. Jotkut nuoret kertovat tulevansa Sparkkiin, koska heitä kiinnostavat iltojen opetukset.

Spark-tiimiin kuuluu viime kesänä avioitunut nuoripari Andi ja Roosa Salihu. Heitä inspiroi Sparkissa se, että he voivat olla esimerkkinä varhaisnuorille siitä, millaisia ovat Jumalan mies ja Jumalan nainen. Andi Salihu toteaa, että he ovat löytäneet Spark-tiimistä oman palvelupaikkansa seurakunnassa. Roosan mielestä Spark-työssä on antoisaa se, että voi vähitellen tutustua paremmin varhaisnuoriin ja löytää heidän kanssaan luottamuksellista suhdetta.

Roosa ja Andi Salihu kokevat Spark-tiimin omaksi palvelupaikakseen seurakunnassa.

Yksikin askel kohti Jeesusta

Satu Klemm on kokenut jo nuoresta asti vahvaa kutsua työhön varhaisnuorten parissa. Hän toivoo Sparkin olevan seurakunnassa paikka, jossa varhaisnuorilla on mahdollisuus pursuta elämää, kyseenalaistaa ja vähän säheltääkin. Klemm unelmoi siitä, että Sparkin kautta varhaisnuorten suhde Jeesukseen ja seurakuntaan vahvistuu.

– Kipinä voi kantaa koko elämän ajan, hän sanoo.

Klemm rukoilee, että varhaisnuorten keskuudessa syttyy herätys ja he kertovat Jeesuksesta kaveripiirissään.

– Yksikin askel kohti Jeesusta, yksi uskoontulo tai uskon vahvistuminen on kaiken tämän työn arvoista, hän sanoo.

Kipinä voi kantaa koko elämän ajan.

Kun Spark-ilta on lopuillaan, alkaa Ahjon eteisessä parveilla sparkkilaisten vanhempia odottelemassa omia lapsiaan. Pian kirkkosali hiljenee tyytyväisten varhaisnuorten kipaistessa kirpeään pakkassäähän. Spark-tiimiläiset jäävät vielä hetkeksi jakamaan ajatuksiaan kuluneesta illasta.

Teksti ja kuvat: Päivi Koivu
JAA ARTIKKELI:

Aiheeseen liittyvää