Kesäjuhlalauantaina siunataan matkaan The Legacy Projectin osallistujat, jotka lähtevät taas tänä kesänä lyhytaikaiseen lähetystyöhön Suomeen ja eri puolille maailmaa.
– Meille on tärkeää, että aktiolaiset saavat kokemuksen siitä, että heidät lähetetään, kertoo Henri Hermunen, yksi Legacyn luotseista ja Youth With A Mission Teopoliksen johtaja.
Aivan koko joukko ei ole paikalla, sillä pari aktiotiimiä lähtee matkaan jo aiemmin ja osa on mukana lähetysyhdistys Kylväjän kesäpäivillä samana viikonloppuna.
Nyt panostetaan z-sukupolveen
Tänä vuonna 70 henkeä suuntaa 12 kohteeseen. Se on vähemmän kuin edellisvuosina: 106 aktiolaista vuonna 2019 ja 135 vuonna 2021. Hermusen mukaan määrään ollaan kuitenkin tyytyväisiä, eikä tälle vuodelle edes asetettu numeraalisia tavoitteita. Osasyy pudotukseen on korona, eikä nyt ole kierretty seurakuntia ja kristillisiä tapahtumia kuten aiemmin.
– Siitä huolimatta osallistujia on 70, mikä kertoo siitä, että Legacyn tunnettavuus on kasvanut.
Nyt tavoitteena on ”luoda pohjaa pidemmälle toimikaudelle”. Käytännössä se tarkoittaa panostamista z-sukupolveen ja erilaisten tapahtumien järjestämistä myös muulloin kuin aktioaikana. Z-sukupolvella tarkoitetaan vuosien 1996 ja 2015 välillä syntyneitä.
Nuoren polku pitkäaikaiseen lähetystyöhön alkaa pienistä askelista kokeneempien kanssa. Heti ei tarvitse sukeltaa syvään päähän.
– Legacy Launch tammikuussa ja Tellus-konferenssi maaliskuussa olivat merkkejä siitä, että uuden sukupolven parissa kuplii rohkeus elää Jeesuksen todistajina tässä ajassa ja valmius lähteä liikkeelle.
Nyt työskennellään sen eteen, että kansainvälinen ja nuorille suunnattu lähetyskonferenssi The Send saataisiin Suomeen kesällä 2025.
– Uskon, että se synnyttää liikevoimaa, eikä vain tapahtumaa kohtaan vaan kaikkialla seurakunnissa.
Yhteyttä merkityksen sijaan
Legacyn viestintääkin on koronavuosien jälkeen tietoisesti muutettu.
– Kärjistäen viesti on ollut: ”Tule meidän luoksemme, annamme elämällesi merkityksen.” Nyt viesti on: ”Tule tekemään siistejä juttuja hyvien tyyppien kanssa.”
Hermusen sanoin viestin intensiteetti on laskenut. Koronan tuoma katkos on saanut ihmiset harkitsemaan tarkemmin, mihin lähteä mukaan, joten vapaaehtoisia on vaikeampi saada mukaan seurakuntakuvioihin. Myös lähetysliikkeessä panoksia on haluttu laskea: merkityksen löytämisen sijaan tarjotaan kokemus yhteydestä ja yhdessä tekemisestä.
Ja eikö merkityksen löytyminen ole myös aika paljon luvattu?
On, Hermunen vahvistaa. Hän lainaa YWAM:n perustaja Loren Cunninghamin puhetta Lausannen konferenssissa vuodelta 1974: nuoren polku pitkäaikaiseen lähetystyöhön alkaa pienistä askelista kokeneempien kanssa, joten heti ensi kädeltä ei tarvitse sukeltaa syvään päähän.
Festivaalit Puolassa ja perheleiri Keniassa
Kuten osallistujamäärä, myös kohdelista on pienentynyt. Joitakin paikkoja piti jättää pois, koska niihin ei löytynyt sopivaa tiiminvetäjää. Sen sijaan uusiakin aktiokohteita on: Islantiin lähdetään kohtaamaan uushenkisiä ja Bangladeshiin levittämään evankeliumia. Yhteistyö lähetysjärjestö Steiger Suomen kanssa konkretisoituu nyt ensi kertaa Puolassa Pol’and’Rock-festivaaleilla, joilla kohdataan kävijöitä luovin keinoin.
Suomessa voi sulkea silmänsä hädältä, sillä se kätkeytyy instituutioiden taakse.
Tänä kesänä rakennetaan myös polkua perheleirille ja -aktiolle. Leirillä ohjataan rakentamaan perheen yhteistä kulttuuria ja arvopohjaa, aktiossa Keniassa laajennetaan maailmankuvaa ja ”altistutaan turvallisesti maailman tarpeille, puutteelle ja kärsimykselle”.
– Suomessa on mahdollista sulkea silmänsä hädältä, se kätkeytyy instituutioiden taakse ja sen voi halutessaan sivuuttaa. Vieraassa kulttuurissa ja Kenian kontekstissa siltä ei voi sulkea silmiään. Se tekee ihmisen sielulle hyvää.