›› Kristillisen kirjallisuuden ja musiikin verkkokauppa.

nettikirjakauppa-2015

MAINOS

Search

Jokainen ansaitsee aikaa lukemiselle

Kuva: Maija Latvala
Lukurauhan päivää vietetään jo kymmenettä kertaa. Suomen Kirjasäätiö kutsuu suomalaisia rauhoittumaan kirjojen pariin.

Lukurauhan päivän tarkoituksena on rauhoittaa päivä kirjojen lukemiselle tai kuuntelemiselle yksin tai yhdessä toisten kanssa.  Seurakuntien erityinen anti Lukurauhan päivään on kirjojen Kirja, Raamattu, joka julistaa rauhaa ihmisten ja Jumalan välillä Jeesuksen Kristuksen, elävän Sanan kautta.

Hyvä on muistuttaa itselleen: ”Jokainen pyhä, Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi Jumalan tahdon mukaiseen elämään.” (2. Tim. 3:16)

Lukeminen ruokkii ajattelua

Kirjasäätiö painottaa Lukurauhan päivän tiedotteessaan, että lukutaito on avain mielekkääseen ja merkitykselliseen elämään ja että Suomen Pisa-tulosten laskiessa on tärkeää nostaa keskiöön lukutaidon merkitys. On oleellista tarttua kirjaan ja keskittyä lukemaan pitkää tekstiä vastapainona nopealle somevirralle.

Lukutaito on avain mielekkääseen elämään.

Kirjallisuus ja lukeminen avaavat uusia näköaloja ja ruokkivat ajattelua mutta muovaavat myös koko Suomen tulevaisuutta. ”Ilman lukevaa kansaa Suomen menestyminen ja kriiseistä selviämisen mahdollisuudet ovat heikot”, Kirjasäätiö muistuttaa.

Suomen Kirjasäätiön tehtävänä on edistää ja tukea kirjallisuutta ja lukemista. Säätiö tunnetaan parhaiten sen jakamista kirjallisuuspalkinnoista. Niistä tunnetuimpia ovat vuosittain jaettavat kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnot.

Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja. Sallittua on yksin ja yhdessä sekä toisille lukeminen, mutta toisten lukurauhaa ei pidä häiritä. Kuva: Maija Latvala

Kirja rauhoittaa

Vastikään joku kirjoitti sosiaalisessa mediassa, että hän käyttää kirjan lukemista iltanapostelun vähentämiseen. Mieli rauhoittuu ja saa ravintoa, jolloin keho ei huokaa herkkujen perään. Kuulostaa oikein sopivalta ajatukselta juuri paastonaikana.

Ja vaikka tapana ei olisikaan seurata kirkkovuoden aikoja, paastoa arvostetaan kaikissa kristillisissä perinteissä. Raamatun ohella kristillinen kirja on mainio kumppani paaston aikana!

Monet kirjakustantajat nostavat esiin kirjan rauhoittavan vaikutuksen. Esimerkiksi Aula & Co -kustannuksen blogissa kerrottiin jokin aika sitten, että kustantaja on koonnut listan kirjoista, joissa ”ei ole yhtään tai juuri lainkaan väkivaltaa”. Syynä on, että halutaan tarjota rauhoittavia kirjoja vaikeisiin aikoihin.

Keho ei huokaa herkkujen perään.

Atena-kustannus kehottaa omilla sivuilla: ”Rauhoita levoton mieli”.

– Tässä kirjassa on jotakin! kirjoittaa puolestaan Päivän kirjojen lukijat -Facebook-sivulla Junani Nikula Vishal Mangalwadin uutuuskirjasta Tämä kirja muutti kaiken (Päivä 2024).

Nikula kertoo, että hän osasi odottaa lukuelämystä ryhtyessään lukemaan intialaisen filosofin näkemyksiä läntisen maailman historiasta. Hänelle merkittävää on myös se, että kirjassa on ”monenlaista hengellistä sisältöä”.

Jaa lukusuositus

Kirjasäätiö on koonnut Lukurauhan lain, jossa muistutetaan, että lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja. Sallittua on yksin ja yhdessä sekä toisille lukeminen. Mutta toisen lukurauhan häiritseminen on kielletty. Ja ankarasti kiellettyä on oman lukurauhan häiritseminen toissijaisilla toiminnoilla!

Tässä kirjassa on jotakin!

Ja erittäin suositeltavaa on levittää lukurauhaa ympärilleen. Omia lukusuosituksiaan voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #lukurauha ja #läsro. Näin voi haastaa ystävät, työtoverit ja sukulaiset mukaan ja kertoa, miten itse rauhoittuu lukemaan. 

Vuosittain vaihtuva julkisuuden henkilö julistaa Suomen Kirjasäätiön viestintäkanavissa lukurauhan.

Lukurauhan päivää vietetään sunnuntaina 18. helmikuuta, ja tänä vuonna lukurauhan julistaa professori, taiteilija Jorma Uotinen. Uotinen kertoo, että hänelle lukurauha löytyy yöaikaa, jolloin lukeminen on intensiivistä.

Tekstit: Merja Pitkänen
JAA ARTIKKELI:

Aiheeseen liittyvää