Johtamisen ilo ja tuska: Vaikuttamista ja vastuuta

Kuva: Markku Pitkänen
Johtajuus on toisinaan kuin hydraulipuristimeen joutumista. Oletko puristamisen jälkeen sirpaleina kuin lasiesine paineen alla, vai pursuaako sinusta uudenlaista ja uudenlaiseen olomuotoon taipunutta johtajuutta?

Suomessa on jo toistakymmentä vuotta järjestetty vuosittain Global Leadership Summit -koulutusta (GLS), jota myös johtajuuskoulutukseksi sanotaan. Kaikki eivät riemuun repeä, kun puhutaan johtajuudesta, johtamisesta ja johtajasta — etenkään seurakunnassa, sillä mieluummin käytettäisiin jotakin toista käsitettä, joka kertoisi paremmin siitä, että kyse on todellisuudessa palvelutehtävästä.

Kritiikki on aivan ymmärrettävää, sillä käsitys johtajuudesta ja johtamisesta voi pahimmillaan olla hyvin kapea. Patsastelu kaikkien ihailtavana pomona on kuitenkin erittäin harvoin totta tai mahdollista.

Hydraulipuristimessa

Ne, joilla on johtajan henkinen ja hengellinen varustus ja kutsumus, iloitsevat vilpittömästi vaikuttamisesta. Onkin hienoa olla sellaisen ihmisen johdettavana, jolla on tällainen luonnollinen ja hengellinen lahja.

Mutta ei ole vaikuttamista ilman vastuuta, ja vastuuseen liittyy luontaisesti tuskaa, koska johdettavien — niiden, joista johtaja on vastuussa — asioihin joutuu joskus puuttumaan muutenkin kuin pelkästään myönteisesti. Välillä joillekin toimintatavoille, käyttäytymiselle ja mahdollisesti ajankäytöllekin on pantava rajat, vaikka olisi mieluisempaa yhdessä asioista keskustellen päästä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Aina ei kuitenkaan voi olla mukava mies tai nainen, vaikka kuinka haluaisi.

Johtaminen onkin monessa mielessä vaikea laji, ja usein pahimpia vihollisia ja esteitä onnistumisen tiellä ovat johtamistehtävän saaneen oma persoona ja sen ominaisuudet. Silloin lohduttavat Raamatun sanat muun muassa Sananlaskujen kirjasta: ”Sillä Herra antaa viisautta, hänen suustansa lähtee tieto ja taito” (Sananl. 2:6) ja ”Turvaa Herraan kaikesta sydämestäsi äläkä nojaudu omaan ymmärrykseesi” (Sananl. 3:5).

Usein pahimpia vihollisia ja esteitä onnistumisen tiellä ovat johtamistehtävän saaneen oma persoona ja sen ominaisuudet.

Sosiaalisessa mediassa saattaa törmätä kummalliseen ilmiöön nimeltä Hydraulic Press Channel, jossa puristetaan erilaisia esineitä kasaan. Hydraulipuristimella tai -prässillä voidaan puristaa, taivuttaa, suoristaa tai muotoilla erilaisia kappaleita.

Oletko koskaan käynyt vilkaisemassa, mitä erilaisille esineille tapahtuu, kun ne puristetaan kasaan? Samanlaista on joskus johtajuus. Koetellaan, milloin puristut niin kasaan, että henki salpautuu. Ja mikä on lopputulos? Oletko sirpaleina niin kuin lasiesine paineen alla, vai pursuaako sinusta uudenlaista ja uudenlaiseen olomuotoon taipunutta johtajuutta? Olet puristuksen jälkeen eri muodossa, mutta edelleen tehty samoista aineksista.

Joustavuutta

Ei tarvita kovin hyvää mielikuvitusta, kun voi päätellä kumpi näistä lopputuloksista on parempi. Jos johtaja räjähtää kappaleiksi, korjaaminen kestää kauan tai on jopa mahdotonta. Mutta jos prässin jälkeen syntyy uudenlaista joustavuutta tai näkemystä, on saatu voitto vaikeassa tilanteessa.

Mutta ei yhtälö ole näin yksiniitinen, sillä aina johtamisessa on kaksi puolta: johtaja ja johdettava. Eri tehtävät — sama tavoite. Sen vuoksi tarvitaan molemmin puolin osaamista sekä tilanne- ja tunneälyä.

Joku muistuttikin minulle äskettäin erilaisista tehtävistä ja niihin liittyvästä osaamisesta puhuessamme, että elämä olisi kyllä mahdottoman helppoa, jos tavoitteiden saavuttamiseen ei liittyisi ihmisiä. Kuulostaa ikävältä tokaisulta, mutta totta ainakin toinen puoli.

Jotta johtamistehtävä onnistuisi toivotusti, tarvitaan joustoa ja jämäkkyyttä, ymmärrystä ja määrätietoisuutta, toisilta oppimista ja opitun antamista eteenpäin, virheistä viisastumista ja uusien keinojen käyttöönottoa.

Varustamista

Joka vuosi esimerkiksi GLS:ssä tarjotaan kokonaisuus, jossa kokemaansa ja oppimaansa jakavat toisten hyväksi ja yhteiseksi hyödyksi monenikäiset ja monista näkökulmista asioita katsovat.

Ensi vuonna puhujina ovat muun muassa Life.Church-seurakunnan perustaja ja johtava pastori, menestyskirjailija Craig Groeschel, kansainvälisesti tunnettu puhuja, kirjailija ja muotibrändin luoja Liz Bohannon, Hoover Institution johtaja, kirjailija ja Yhdysvaltain ensimmäinen afroamerikkainen naisulkoministeri Condoleezza Rice sekä Table Groupin perustaja ja johtaja, menestyskirjailija Patrick Lencioni. Runsas kokemus- ja tietopaketti!

Koulutus ja valmennus on aina oppimisen, varustamisen ja vuorovaikutuksen mahdollisuus. Ja jos vielä pääsee mukaan oman tiimin kanssa, saa kaikkea vähintään tuplasti.

Teksti: Merja Pitkänen
JAA ARTIKKELI:

Aiheeseen liittyvää