Jaakon psalmit (Päivä 2022) syntyivät remontin ja väsymyksen keskellä. Jaakko Pirttiaholla oli lähimenneisyydessä takanaan uuvuttava hometalon remontti, ja kesällä 2021 edessä oli taas iso kattoremontti.
Sen keskellä hän luki psalmeja kerta toisensa jälkeen.
– Hengästyin, miten rehellisiä ne ovat. Psalmeissa Jumala on välillä äärettömän epäreilu ja kaukana.
Jaakon psalmit ovat nykykielelle käännettyjä psalmeja, joissa heijastuvat kirjoittajan omat kivut ja surut.
– Niissä sukelletaan syvälle, mutta tullaan pintaan toivon kanssa.
Teos on ehdolla Vuoden kristillinen kirja -kilpailussa, mikä tekee kaksi peräkkäistä vuotta kilpailun finaalissa. Pirttiaho voitti viime vuonna yleisöäänestyksen teoksellaan Rakkaat raajarikot (Päivä 2021). Häpeän kanssa kamppailleesta miehestä toinen peräkkäinen finaalipaikka on tuntunut häkellyttävältä.
– Meillä on vaarana laittaa leiviskämme piiloon sen takia, mitä häpeä sanoo. Sen sijaan pitäisi ottaa lahjat käyttöön ilolla ja rohkeasti.
Psalmeissa Jumala on välillä äärettömän epäreilu ja kaukana.
”Uskalla kertoa kaikki”
Elämä ei ole kohdellut Jaakko Pirttiahoa hellin käsin. Hän vuodatti kaiken turvattomasta lapsuudesta vakavaan loukkaantumiseen ja avioeroon Danielle Miettisen kirjoittamaan teokseen Juokse, Jaakko, juokse (Karas-Sana 2020). Raadollisen rehellinen elämäkerta oli käännekohta miehelle itselleen.
– Tuntui, että Jeesus sanoi: ”Uskalla kertoa kaikki.”
Tilitys ei ollut itseisarvo, Pirttiaho toteaa, vaan tarkoitus on vältellä kaikenlaisia jalustoja ja tarjota samastumispintaa, vertaistukea toisille kärsineille. Nykyisessä työssään raamatunopettajana ja julistajana hän kohtaa paljon ihmisiä, jotka ovat jääneet seurakuntien ulkopuolelle ja joiden elämää leimaavat usein häpeä ja epäonnistuminen.
– Ihmiset rupeavat riisumaan naamareitaan, kun joku uskaltaa ensin sanoittaa ääneen elämäänsä, hän pohtii.
– Toivon, että ihmiset näkisivät, että jos Jumala voi nostaa minut niin syvältä, hän voi tehdä niin kaikille.
Hengellinen kynnysmatto
Jaakko Pirttiaho työskenteli aiemmin Kansan Raamattuseuran julistajana, mutta jättäytyi vastikään pois työstä ja perusti Yksin armosta -yhdistyksen. Pirttiaho on kirjoittanut pitkään samannimiseen blogiin tekstejä, jotka käsittelevät epäonnistumisia ja Jumalan loputonta armoa. Hänen vaimonsa Iiris on kirjoittanut sivustolle runoja, teknisestä toteutuksesta taas on vastannut Mia Kujala. Pirttiaho on kiertänyt puhumassa seurakunnissa, ja sosiaalisen median kautta on tavoitettu useita ihmisiä, joita armon julistus on puhutellut.
Nyt sama työ jatkuu vastaperustetun Yksin armosta ry:n kautta. Vaikka Pirttiaholla on vankka kannattajakuntansa, kielteistäkin palautetta on tullut, hän kertoo. Aiemmin kritisoitiin armon liiallista painotusta, nyt henkilöbrändin luomista.
Jälkimmäistä kysymystä hän on itsekin paljon pohtinut, sillä tarkoitus ei ole olla yhden miehen show.
– Painotamme sitä, että olemme hengellinen kynnysmatto. Emme ole oma seurakunta emmekä pyri viemään keltään jäseniä vaan ohjaamaan ihmisiä seurakunnan yhteyteen. Pyrimme tavoittamaan kristittyjä ja ei-kristittyjä, jotka ovat jääneet ulkopuolelle, hän sanoo.
– Meidän sydämemme sykkii yksittäisille ihmisille, jotka miettivät, vieläkö armo kuuluu heillekin.
Päivä Osakeyhtiö on myös Suomen Viikkolehden kustantaja.
Vuoden kristillinen kirja
Muut viisi Vuoden kristillinen kirja -kilpailun finaaliehdokkaat ovat Ilari Aallon, Annastiina Papinahon ja Larissa Riihihuhdan teos Valo askeleillani (Kirjapaja 2022), Roberto Brandãon Pieniä suuria ihmeitä (Aikamedia 2021), Tuomas Heikkilän Lalli: kansallismurhaajan muotokuva (Tammi 2022), Kai Kortelaisen ja Jipun Jippu: kun perhonen lakkaa hengittämästä (WSOY 2022) ja Serafim Seppälän Antiikista Bysanttiin: aatehistoriallisia murroksia (Gaudeamus 2021). Vuoden kristillinen kirja valitaan Helsingin kirjamessuilla 29. lokakuuta.