Ekumeeninen vastuuviikko kutsuu jälleen kohtuullisuuteen

Kuva: Sonja Hagström
Ekumeeninen vastuuviikko on Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) koordinoima ihmisoikeus- ja vastuullisuuskampanja, jota vietetään tänä vuonna 23.–30. lokakuuta.

SEN:n Vastuuviikon koordinaattori Sarah Tiainen: onko vuodesta 1979 asti vietetyllä Vastuuviikolla ollut pysyviä vaikutuksia kristillisten seurakuntien, kirkkokuntien ja järjestöjen toimintaan?

– Vastuuviikko tavoittaa vuosittain tuhansia seurakunta-aktiiveja SEN:n jäsen- ja tarkkailijakirkkojen sekä yhteistyökumppaneiden kautta. Idea on tuoda erilaiset kristityt yhteen toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta, ja monissa seurakunnissa Vastuuviikon eri tapahtumista onkin tullut rutiinia.

– Vastuuviikko on myös monesti ollut yhteiskunnassa käytyjen keskustelujen ytimessä tai jopa ennakoinut niitä. Esimerkiksi vuonna 2017–2018 Vastuuviikolla käsiteltiin naisten ja tyttöjen oikeuksia, ja sitä vietettiin juuri kun MeToo nousi esiin yhteiskunnallisessa keskustelussa. 

 

Kohtuullisuus oli teemana jo viime vuonna. Millaista uutta näkökulmaa aiheeseen on tänä vuonna löydetty?

– Teema pohjautuu YK:n Agenda 2030 kestävän tulevaisuuden 17 tavoitteeseen. Aiheen laajuuden vuoksi päätettiin jo aikoinaan, että kampanja olisi kaksivuotinen. Nyt tuodaan mukaan uusia sisältöjä kuten eläinteologisia aiheita.

– Kohtuullisuus on ajankohtainen teema tänäkin vuonna, kun ajattelee maailman kriisien vaikutuksia myös täällä koto-Suomessa. Hintojen nousu haastaa monien taloutta tulevana talvena. Kristittyinä meidän on uskallettava ajatella näitä kysymyksiä myös hengellisestä näkökulmasta. Keneen turvaudumme, kun maailmalla tuulee? Uskallammeko luottaa siihen, että Herra huolehtii meistä, vaikka joudumme luopumaan joistain asioista?

– Kestävän tulevaisuuden tematiikan laajuuden vuoksi Vastuuviikolla esitellään tulevina vuosina muutamia tavoitteita vuosittain. Ensi vuonna käsitellään esimerkiksi Agenda 2030 -tavoiteohjelman 16. tavoitetta eli rauhaa, oikeudenmukaisuutta ja hyvää hallintoa. Tämä sopii SEN:n periaatteisiin ja vuoden 2023 strategisiin painopisteisiin, jotka ovat kotimainen ekumenia ja yhdessä vaikuttaminen. Ensi vuonna juhlitaan satavuotiasta suomalaista uskonnonvapauslakia, joka on yksi tapa taata yhteiskuntarauha. Vaalivuonna on lisäksi hyvä puhua oikeudenmukaisuudesta ja hyvästä hallinnosta.

 

Miten Vastuuviikkoa voidaan viettää paikallisseurakunnassa?

SEN:n kantava periaate on, että se mitä voidaan tehdä yhdessä, tulee tehdä yhdessä. Sen takia me kannustammekin seurakuntia tekemään yhdessä asioita Vastuuviikolla. Nämä asiat voivat oilla ns. hengellisiä, kuten jumalanpalveluksia, hartauksia, rukoushetkiä, raamatuntunteja teeman parissa aina nuorten iltoihin saakka, tai ihan käytännön asioita, kuten yhteisiä tempauksia, konkreettisia haasteita kestävän tulevaisuuden tavoitteiden saavuttamiseksi, roskienkeruutalkoot, jne. Yksi konkreettinen tapa on miettiä esimerkiksi seurakuntatilojen lämpötilojen laskemista asteella tai parilla. Sillä säästyy niin euroja kuin sähköäkin.

Yksi konkreettinen tapa on järjestää esimerkiksi raamattutuntisarja kestävän tulevaisuuden tavoitteiden teemojen parissa. Siihen on konkreettista materiaalia Vastuuviikon kotisivuilla, kuten esimerkiksi viime vuonna julkaistu Vastuullisuuskirja.

Vastuuviikkoa viettäessä saa ja tulee käyttää luovuutta ja mielikuvitusta, ja toivottavaa olisi, että niin nuoret kuin nuoret aikuisetkin kutsutaan mukaan niin suunnittelutyöhön kuin toteutukseenkin.

JAA ARTIKKELI: