Salasana unohtunut?

19-vuotiaana Henri Hermunen oli seurakuntanuori, jonka asiat olivat ulkoisesti kunnossa. Sisäisesti hän oli kuitenkin itsekeskeinen ja kovan kuoren suojassa, kunnes kuoreen tuli särö, josta Jumalan rakkaus pääsi muuttamaan häntä.

– Jumalan läsnäolossa, korkeimman suojassa, kaikki muuttuu.

Suomen Youth With A Missionilla työskentelevällä Hermusella oli haastava tehtävä aloittaa nuorille suunnattu Summerhope-ohjelma perjantai-iltana. Hän lähestyi yleisöä omakohtaisten kokemusten kautta.

– Kaksi asiaa estävät meitä tulemasta Jumalan läsnäoloon. Olen kokenut molemmat niistä.

Hän totesi, että syyllisyys ja häpeä estävät ihmisiä tulemasta Jumalan muuttavaan läsnäoloon. Hermunen kannusti nuoria juoksemaan juuri niissä tilanteissa Jumalan luokse.

Oikeudenmukaisempaa elämää kohti

Nyt kolmatta vuotta nuorten Summerhope-tilaisuudet olivat päälavalla, elimellisenä osana muuta ohjelmistoa. Tilaisuuksissa noudateltiin Psalmin 91 jakeita, jotka toimivat punaisena lankana läpi kesäjuhlien.

Summerhopen puheet eivät useinkaan noudatelleet tiiviisti jakeiden sanoja, vaan ne oli rakennettu selkeämmin puhujille etukäteen annettujen otsikoiden varaan. Henkilökohtaisen jumalasuhteen merkitys ja kasvu Jeesuksen tuntemisessa korostuivat kaikissa puheissa, mutta yhteiskunnallisiakin asioita sivuttiin.

Rebekka Zidbeck puhui oikeudenmukaisuudesta. Hän ammensi myös kokemuksistaan työssä Vapauta uhri -yhdistyksessä.

– Erityisesti sen kautta, kun olen saanut tehdä töitä ihmiskaupan uhrien parissa, olen ymmärtänyt paremmin, miten Jumalalle jokainen kipu, jokainen tuska tässä maailmassa, on henkilökohtaista.

Zidbeck antoi varsin konkreettisia neuvoja oikeudenmukaisuuden toteuttamiseen — mieti kulutusvalintojasi, lopeta juoruamisen ja pahanpuhumisen kierre, rukoile säännöllisesti, lahjoita, lähde vapaaehtoiseksi — mutta ydin oli jokaisen oman sydämen muuttumisessa.

– Me usein haluamme muuttaa maailmaa tuolla jossain, ulkopuolella, mutta se kaikki lähtee meidän sydämestämme ja siitä, miten paljon annamme Jumalan liikkua [sydämessämme], jotta hän voi meidän kauttamme liikkua [maailmassa].

Kenen varaan rakennat jumalasuhdettasi?

Henri Hermunen ja parhaillaan Tampereelle perustettavan Houm-seurakunnan pastori Johannes Saranpää keskittyivät ennen kaikkea jumalasuhteen syventymiseen.

Johannes Saranpää puhui energisellä tyylillään ”Johanneksen salaisuudesta”. Hän viittasi opetuslapsista nimikaimaansa tilanteessa, jossa opetuslapset pakenivat Jeesuksen viimeisillä hetkillä Getsemanen puutarhassa.

– Pietari rakentaa omaa jumalasuhdettaan omien esitystensä varaan. Johannes rakentaa omaa jumalasuhdettaan sen varaan, miten Jeesus rakastaa häntä. Onko yllättävää, kummalla näistä kahdesta on rohkeus kohdata Jeesus ristillä? Saranpää kysyi.

– Molemmat mokaavat, jättävät Getsemanessa Jeesuksen. Mutta näistä kahdesta Johannes on ainoa, joka täysin epäonnistuneena tulee Jeesuksen luo.

Muutos ei tapahtu kauhistelemalla

Sunnuntain ehtoollisjumalanpalveluksessa ja samalla Summerhope-tilaisuuksista viimeisessä puhui Vapaakirkon nuorisotyönjohtaja Tommi Koivunen. Yleisölle, joka ehtoollisjumalanpalveluksessa koostui kaikenikäisistä, hän esitti vetoomuksen panostaa lapsiin ja nuoriin.

– Jos sinä haluat muuttaa Suomen, se ei tapahdu kauhistelemalla asioita. Mutta meillä on yhä mahdollisuus kääntää maallistumiskehitys, jos panostamme kaikin voimin nykyisiin lapsiin ja opetamme heidät Jumalan tuntemiseen.

Pia Korhonen

Artikkelikuva: Summerhopen musiikista vastasivat House of Worship, Joona sekä Houm Worship (kuvassa). Kuva: Pia Korhonen

_ _ _

Nuorten hengailutila sai kiitosta

Emilia Kärkelä (vas.), Emma Pystykoski ja Olivia Shemeikka viihtyivät nuorille rakennetussa hengailutilassa. Kuva: Pia Korhonen

Kihniöläiset, 12–13-vuotiaat Olivia Shemeikka, Emma Pystykoski ja Emilia Kärkelä olivat löytäneet tiensä nuorille tarkoitettuun hengailutilaan. Karhuhallin moukarinheittopaikka oli eristetty muusta juhlahälinästä kankailla ja vuorattu matoin ja säkkituolein.

Sisällä oli pistokkeita puhelimien lataamista varten, pöydällä pinkka tarjouskuponkeja läheiseen hampurilaisravintolaan, joka oli iltatilaisuuksien päätyttyä monen nuoren jatkopaikka. Verkkoon saattoi kiinnittää omat terveisensä pienellä lapulla.

Shemeikka, Pystykoski ja Kärkelä odottelivat hengailutilassa illan Summerhope-tilaisuuden alkamista.

– Täällä on paljon laturipaikkoja, se hyvä. Myös tarjouskupongit ovat ehkä käytössä tänään, he arvioivat.

Olivia Shemeikalle oli itsestäänselvä päätös lähteä kesäjuhlille, sillä perhe on käynyt aktiivisesti yhdessä seurakunnassakin.

Emilia Kärkelä tuli erityisesti viettämään kavereiden kanssa aikaa ja kuuntelemaan perjantai-iltana esiintynyttä Exitiä.

– Niillä on menevää, hengellistä musaa, ja sitä on tullut pienestä asti kuunneltua.

Pia Korhonen