Salasana unohtunut?

Kaikella on aikansa, sanoo Saarnaaja. Sinun aikasi on nyt, vetoaa puolestaan Jorma Uimonen.

Aurinkorannikolla Turistikirkon pastorina toimiva Uimonen on halunnut soveltaa Saarnaajan viisauksia tämän ajan ihmisten elämään tuoreessa evankelioimiskirjassaan Sinun aikasi (Päivä 2017).

Kirja on tehty tarpeeseen, kertoo Uimonen. Aurinkorannikolla ihmiset ovat hänen kokemuksensa mukaan avoimempia ja helpommin lähestyttävissä kuin Suomessa.

– Sieltä yksinkertaisesti puuttuu materiaalia, hän toteaa.

 

Evankeliumia ilman kirkkokuntien leimoja

Jorma Uimonen toivoo kirjan tavoittavan uskosta osattomia. Senkin vuoksi lähtökohdaksi valikoituivat Salomon ajattomat sanat, jotka ovat tuttuja monille Raamattua tuntemattomillekin. Samaten hän on pyrkinyt riisumaan teoksen tunnustuskuntiin sitoutuneista opinkappaleista.

– Tällaisten kirjojen pitäisi olla vapaita opillisista korostuksista, että niitä vedettäisiin johonkin tiettyyn tunnustuskuntaan. Meillä Turistikirkossa se on onnistunut hämmästyttävästi, eikä se ole meidän ansiotamme, Uimonen selvittää.

Turistikirkko on hänen mukaansa kasvanut kodiksi monien eri seura- ja kirkkokuntien kasvateille, ja Uimonen uskoo sanoman siksi tiivistyneen oleelliseen.

– Kristuksesta löytyy ammennettavaa ilman, että meidän täytyy mainita Vapaakirkkoa tai Helluntaiherätystä tai mitään muutakaan seurakuntaa.

 

Ajattomia sanoja tähän aikaan

Pieni kirjanen on tarkoitettu jaettavaksi. Uimonen on tehyt jo aiemmin kaksi evankelioimiskirjaa, jolle Sinun aikasi on jatkumoa: Elämä on nyt (Päivä 2007) ja Valoa, iloa ja hyvää mieltä (Päivä 2012).

Tekstit ovat lyhyitä, koska Uimonen on huomannut kokemuksesta, että paksuja evankeliointikirjoja ei jakseta lukea. Toisaalta  tarvetta oli traktaatteja laajemmalle kokonaisuudelle, vaikka kirjailija myöntää lentolehtisilläkin olevan oman tehtävänsä.

– Vaikka sanoma voi niissä olla hyvin iskevä, se on pikkuisen toisen ihmisen aliarvioimista, että tässäkö kaikki? hän arvelee.

Lyhyissä teksteissä pureudutaan syviin teemoihin. Uimonen  nostaa esimerkiksi Salomon sanat siitä, kuinka on parempi mennä surutaloon kuin juhliin. Kuolema ei ole nykyihmisellekään usein miellyttävä puheenaihe, mutta siitä voi tulla vihollisen sijaan ystävä:

Salomo opettaa viisaasti, että kuolema ei ole niin tyly opettaja kuin kuvitellaan. Raamattu neuvoo keinon, jonka avulla ihminen voi tehdä kuoleman kanssa sinunkaupat. Ei tarvitse enää paeta. Silloin jälkeemme jääneet voivat lausua kauniit sanat: ”Hän nukkui rauhallisesti pois.”

 

SVL