Salasana unohtunut?

Haastoimme kolme nuorta naista kokoamaan itselleen asukokonaisuuden kirpparilöydöistä. Budjetti on 30 euroa, mutta tarkoitus onkin löytää koko asukokonaisuus kierrätysvaatteista. Janina, Maryam ja Senja eivät haastetta säikähtäneet, sillä he ovat kaikki tottuneita kirpparishoppailijoita.

 

Kuinka pitkälle annettu budjetti riittää? Nämä nuoret leidit tietävät, että kirppariostoksilla tekee parhaat löydöt, jos kirpparilla vierailee säännöllisesti ja käy koko valikoiman läpi.

– Tuotevalikoima vaihtuu kirppareilla nopeasti. Jos jotakin ei löydy nyt, viikon päästä valikoimasta suuri osa voi olla vaihtunut, Janina vakuuttaa.

Ei siis kannata lannistua, jos et löydä etsimääsi heti.

 

Muoti- ja sisustuslöytöjä

Vaatteiden ja kenkien lisäksi Janina ostaa mielellään myös sisustustarvikkeita, huonekaluja ja elokuviakin kirpputoreilta. Kirppariostoksista ei kuulemma synny samanlaista morkkista kuin kalliista muotiliikkeiden vaateostoksista.

– Ostan jonkin verran vaatteita myös uutena, mutta se tuntuu vähän turhalta, koska yhden paidan hinnalla saa kirpparilta kassillisen hyviä vaatteita. Kirppareilta löytää myös sellaisia vaatteita, joita muilla ei ole.

Sana kirpputori antaa huonon mielikuvan, sillä se liitetään usein vanhaan roinaan. Sieltä voi löytää vaikka uuden lahjaksi saadun Iittalan astiaston, jonka joku on laittanut myyntiin, koska itsellä ei ole sille käyttöä.

– Tykkään sisustamisesta ja päivitän asuntoni ilmettä tiuhaan, siksi sisutustavaroita tulee ostettua paljon kirppareilta.

Janina on huomannut, että kirpparipöydän pitäminen itsepalvelutorilla on kätevä tapa kerryttää rahaa esimerkiksi matkakassaan.

– Kierrätän jatkuvasti käyttämättömiksi jääneitä vaatteita ja tavaroita kirpparilla. Kaikkea mahdollista voi myydä siellä, sillä ihmiset ostavat tavaroita laidasta laitaan. Itsellä kiertoon lähtee muun muassa elektroniikkaa, huonekaluja, sisustustavaroita, vaatteita ja kenkiä, Janina kertoo.

Senjalla on parhaillaankin kirpparipöydällä käytettyjä tavaroita myynnissä. 

 

Kierrätys on päivän trendi

Senja ja Maryam kertovat ostavansa kirppareilta pääsääntöisesti vaatteita, joskus toki muutakin. Kirpparivaatteita ei tarvitse häpeillä.

– Kyllä kavereille kehtaa kertoa, että vaatteet on ostettu kirpparilta. Se ei ole noloa. Se on enemmänkin jo päivän trendi, Senja toteaa. 

Kierrättämällä säästää paitsi rahaa myös luontoa.

– Monet ostavat käytettyjä tavaroita kustannussyistä, mutta yhä useammin kierrätettyjen tavaroiden ostoon liittyvät myös ekologiset arvot, Janina tarkentaa.

Afganistanissa syntynyt, mutta lapsuutensa Iranissa viettänyt Maryam on asunut Suomessa reilut 2 vuotta. Hän on mielissään Suomessa vallitsevasta kierrätyskulttuurista. 

– Iranissa kirpputoreja ei ollut paljon. Suomessa kirpputoreja on paljon enemmän, ne ovat suurempia ja valikoima on paljon laajempi. Tämä on tosi hyvä juttu.

Kaikki kolme ovat sitä mieltä, että on ainakin kolme hyvää syytä käytettyjen tavaroiden ostoon: halvat hinnat, hyvät löydöt ja ekologisuus.

Antamamme 30 euron budjetti oli näille naisille iso raha, jokainen löysi ViaDia-torilta asukokonaisuuden reilusti alle sen.

– Voi kun opiskelijat ymmärtäisivät hyödyntää kirppareita enemmänkin. Toisen roska on todellakin toisen aarre, Janina kuittaa.

Janinan (vas.) asukokonaisuus

13,50 €:

Valkoinen t-paita 2 €
Beige takki 5 €
Mustat farkut 2,50 €
Mustat maiharikengät 4 €

 

Maryamin asukokonaisuus

20,50 €:

Mustaharmaa mekko 3 €
Neuletakki 2 €
Kaulakoru 3 €
Käyttämättömät mustat nilkkurit 10 €
Sukkahousut 1,50 €
Clutch-laukku 1 €

 

Senjan asukokonaisuus

21,50 €:

Vaaleanpunainen pusero 5 €
Mustat verkkarit 3 €
Musta kevyttoppatakki 6 €
Mustat lenkkarit 4,50 €
Reppu 3 €

 

Teksti ja kuva: Karoliina Leikkari