Salasana unohtunut?

Tarkastelen Paavalin ja Timoteuksen työyhteyttä mentoroinnin näkökulmasta. Lähteinä ovat Timoteus-kirjeet ja Stanley & Clintonin kirja Mentorointisuhteet (Nokia Missio kustannus 2007, suomentanut Merja Jauhiainen). Kirjassa mentorointi määritellään näin: “Mentorointi on suhteeseen perustuva kokemus, jossa yksi henkilö varustaa toista jakamalla Jumalan antamia voimavaroja”.

Paavalia mentoroijana kuvaa mielestäni hyvin kirjassa esitelty intensiivisen mentoroinnin määritelmä. Se sisältää kolme osa-aluetta: opetuslapseuttaminen, hengellinen ohjaus ja valmennus.

 

Opetuslapseuttaminen

Paavali otti Timoteuksen suojelukseensa toisella lähetysmatkallaan. Hän opetti Timoteukselle perusasiat. Paavali korostaa rukoilemista sekä uskon ja hyvän omantunnon säilyttämistä. Hän kehottaa lukemaan kirjoituksia, koska jokainen Jumalan Hengestä syntynyt kirjoitus on hyödyllinen. Paavali korostaa myös kirjoitusten luotettavuutta; Timoteus tietää keneltä hän on ne oppinut. Paavali rohkaisee Timoteusta todistamaan uskostaan ja kertoo, että tämä onkin lausunut hyvän tunnustuksen monien todistajien läsnäollessa.

 

Hengellinen ohjaus

Paavali luettelee ominaisuuksia ja vaatimuksia, joita seurakunnan johtajalla täytyy olla. Ne ovat pääosin eettisiä vaatimuksia, itse asiassa sellaisia, jotka sopivat jokaiselle kristitylle. Paavali toteaakin, että uskovasta tulee astia jaloa käyttöä varten, kun hän puhdistaa itsensä kaikesta väärästä.

Harjoita itseäsi oikeaan uskoon, kehottaa Paavali. Silloin myöskään sielunvihollinen ei saa uskovaa helposti lankeamaan. Paavali uskaltaa itse sanoa olevansa esimerkki muille ja siihen hän kehottaa Timoteustakin. Puhdas ja jumalinen elämä on tärkeää myös siinä mielessä, etteivät ulkopuoliset pääse moittimaan seurakuntaa. Paavali kehottaa Timoteusta miettimään saamiansa opetuksia ja lupaa, että Herra antaa ymmärrystä. Hän kehottaa myös Timoteusta käyttämään saamaansa armolahjaa.

Hengelliseen ohjaukseen kuuluu keskinäinen avoimuus ja tilivelvollisuus. Se ei käy ilmi Timoteus-kirjeistä, mutta kaiken muun valossa on helppo uskoa, että sekin toteutui. Mentorointi ei ole vain tiedon siirtoa. Keskinäinen suhde mahdollistaa sen, että siinä tapahtuu myös todellista henkilökohtaista muutosta ja kasvua.

 

Valmentaminen

Timoteus oli vastuussa Efesoksen seurakunnasta ja hänen tärkein tehtävänsä oli harhaoppien torjuminen. Paavali motivoi Timoteusta kirjoittamalla, että seurakunnan johtajan tehtävä on jalo virka. Hän kehottaa Timoteusta pysymään järkevänä ja pitämään yllä järjestystä, koska kaaos on hyvä maaperä harhaopeille. Erityisesti Paavali korostaa opetustaitoa, koska harhaopit on sen avulla pystyttävä torjumaan. Paavali kehottaa Timoteusta siirtämään opettaessaan luotettaville vastaanottajille sen, mitä on Paavalilta oppinut.

Paavali suhtautui Timoteukseen rakkaudellisesti, kuin omaan poikaansa. Hän kehui mentoroitavaansa muillekin (Fil. 2:19–22). Mentorointi johtikin hyvään lopputulokseen. Perimätiedon mukaan Timoteuksesta tuli Efesoksen piispa.

 

Seppo Honkonen

Artikkelikuva: Paavali toteaakin, että uskovasta tulee astia jaloa käyttöä varten, kun hän puhdistaa itsensä kaikesta väärästä. Kuva: Pixabay