Salasana unohtunut?

Rakkaudellinen ja hyväksyvä ilmapiiri houkutteli kristittynä kasvaneen Kirsi Mannisen new age -piireihin. 

Rakkaus, hyväksyminen, hyvyyden osoittaminen jokaiselle ihmiselle. New age -liikkeessä moni asia tuntui hyvältä, oikealta ja Raamatunkin mukaiselta.

– En ole ollut koskaan niin hyväksyvä tai rakastava, Kirsi Manninen kertoo.

Rakkaus ja hyvyys vetivät puoleensa

Nuorisopsykiatrialla työskentelevä tamperelainen Kirsi Manninen sai lapsuudesta vankan seurakuntataustan, Nokian helluntaiseurakunta oli uskovan perheen lapselle kuin toinen koti. Aikuisiällä ja naimisiin menon myötä seurakuntaelämä ja usko jäivät taka-alalle.

Viitisen vuotta sitten hän päätyi mukaan piireihin, joihin liittyi muun muassa henkisen kasvun etsintää, energiahoitoja ja joogaa. Manninen oli kummastellut erästä läheistään, joka koki vaikean elämänmuutoksen mutta vaikutti silti hämmästyttävän hyvinvoivalta ja onnelliselta.

Samalla häntä askarrutti kysymys helvetistä: jos taivaaseen pääsee vain uskomalla Jeesukseen, miksi Jumala on luonut ihmiskunnan, josta vain murto-osa kuulee evankeliumin ja pelastuu? Hän ei saanut kysymyksiinsä tyydyttäviä vastauksia.

New agen ajatusmaailma houkutteli, sillä se on täynnä hyvyyttä ja rakkautta, kirjallisuudessa siteerataan jopa Raamatun jakeita. Helvettiin tai persoonalliseen pahaan ei uskota, vaan ihminen itse luo oman elämänsä — oman taivaansa tai helvettinsä — ajatuksillaan ja käytöksellään.

– Koko ajan tutkitaan omaa itseä, ikinä ei etsitä syitä kenestäkään muusta, hän kuvaa.

– Jos joku toimii kylmästi minua kohtaan, opetettiin, että rakkaudellisella suhtautumisella pystyn muuttamaan hänet.

Retriiteissä tapahtui ihmeitä

Mannisen tapauksessa kyseessä ei ollut järjestäytynyt liike selkeine oppijärjestelmineen. Piireissä liikkui saman henkistä porukkaa, jolla saattoi keskenään olla hyvin erilaisiakin uskomuksia.

– Ihminen, joka on new agessa ei tiedä, että on new agessa, sehän on vain niin hienoa ja kaunista, Kirsi Manninen toteaa.

Jossain vaiheessa Manninen veti retriittejä, joissa käsiteltiin tietoista läsnäoloa, itsensä rakastamista ja totuudellisuutta. Ihmeitäkin tapahtui: yksi parani paniikkihäiriöstä ja toisen syöpäkasvain alkoi pienentyä retriittiviikonlopun jälkeen.

Jälkeenpäin hänelle on ollut suurin shokki se, että hän johti toisiakin harhaan.

Manninen ajattelee, että hyvinvointia ja henkistä kasvua korostava new age houkuttelee uteliaita taustasta riippumatta.

– Se on tuleva valtauskonto ja vetää ihmisiä kuin imuri roskia.

Omat rajat löytyivät

Kirsi Manninen kuvaa paluutaan New Agesta havahtumiseksi. Puolitoista vuotta sitten hänen läheinen, samoissa piireissä vaikuttanut ystävänsä kiinnostui Raamatusta ja tuli lopulta uskoon. Samalla Manninen huomasi ajautuneensa kauas Jumalasta. Hän uskoo, että hänen äitinsä esirukoukset vetivät hänet pois liikkeen parista, sillä mitkään puheet tai varoittelut eivät tehonneet.

– Se oli havahtuminen, että tuo vei kauniisti harhaan totuudesta.

Käänteellä oli myös eräs yllättävä seuraus: hänen perheenjäsenensäkin totesi, että Mannisesta tuli paljon ”kylmempi ja kovempi ihminen”. Pelkästään rakkauteen ja hyväksyvyyteen perustuvan käytösmallin sijaan hän alkoi tiedostaa omat rajansa.

– Minusta on tullut ihmisenä paljon suorempi. Nytkin pyrin kohtaamaan ihmisiä rakkaudella, mutten hyväksy itseni enkä kenenkään muun kaltoinkohtelua, Kirsi Manninen kertoo.

Teksti ja kuva: Pia Korhonen

Artikkelikuva: ”Nyt uskon siihen, etten luo itse elämääni, vaan Jumalalla on minulle suunnitelma.”

———

New age

New age -liikkeen nimi tarkoittaa ”uutta aikakautta”: tällä viitataan koko ihmiskuntaa koskevaan, ihmisen mielessä ja tietoisuudessa tapahtuvaan muutokseen. 1960-luvulla syntyneen liikkeen pohjalla vaikuttaa länsimainen vaihtoehtouskonnollisuus..

Nykymuodossaan new age -liikkeessä haetaan vaikutteita idän uskonnollisista perinteistä, erilaisista varhaiskantaisista kulttuureista ja humanistisesta psykologiasta eri terapialiikkeineen. Erityisesti korostetaan henkistä kehitystä. Ajatellaan, että ihmisellä on jumalallinen ja puhdas sisin, jonka päälle kertyy kuoria, erilaisia rooleja ja tottumuksia. Tämä on ”ego”, josta on pystyttävä irrottautumaan.

Lähde: uskonnot.fi