Salasana unohtunut?

Turun konservatoriossa ammattimuusikoksi opiskelevalle Mikael Selinille, 19, laulaminen on luonteva osa musiikin tekemistä.

– Opiskelen klassisen kitaran ohella laulua, säveltämistä ja orkesterinjohtamista. Pyrkimykseni on jatkaa opintoja korkeakouluun ja työskennellä muusikkona ja säveltäjänä sekä pedagogina.

Myös kuorolaulu on ollut osa Mikaelin elämää jo usean vuoden ajan.

– Kuudentoista ikäisenä menin paikalliseen kamarikuoroon vanhempieni perässä, ja siitä muutaman vuoden päästä aloitin laulutunnit. Sing to the Lord -kuorossa olin laulamassa ensimmäisen kerran Tampereen kesäjuhlilla 2017, kun enoni, kuoron johtaja Kai Piikkilä pyysi mukaan. Aion olla mukana aikataulujen salliessa toistekin.

Jokainen instrumentti on ainutlaatuinen

Pelkästään musiikki ei täytä nuoren opiskelijan elämää vaan aikaa riittää myös muille asioille.

– Harrastan partiota ja johdan ryhmää. Muita harrastuskohteitani ovat kirjallisuus ja jonkinlainen kuntoiluhenkinen rempominen.

Myös omassa seurakunnassaan Turun vapaaseurakunnassa sekä Vapaakirkon partiotoiminnassa Mikael on päässyt käyttämään lahjaansa.

– Jouluna olin soittamassa seurakunnan joulumusiikin illassa. Versopartiossa olin Helpeen Helistäjä -suurleirin leiribändissä ja alaleirimuusikkona muutama vuosi sitten. Samoin olin musiikkivastuussa Hiljaisten Päivien musiikista Turussa viime keväänä.

Viime aikoina kuorossa laulaminen on alkanut jälleen tulla muotiin. Laulamisella on monia positiivisia vaikutuksia.

– Hienoa laulamisessa on erityisesti se, että jokaisen laulajan instrumentti on uniikki. Yhdessä laulaessa erilaisetkin äänet voivat sekoittua kauniisti yhdessä soivaksi kudokseksi. Kuorolaulussa kokee hämmästyttävää yhteenkuuluvuuden tunnetta, vaikkei tuntisikaan koko lauluporukkaa.

Kokeneempikin laulaja viihtyy kuorossa

Sing to the Lord -kuoro, joka on Vapaakirkon valtakunnallinen, kaikille avoin kokoonpano, kokoaa laulajia yhteen eri paikkakunnilta projektiluontoisesti pari kertaa vuodessa.

– On hyvä, että kuoro on eri ikäisille. Yhteenkuuluvuuden tunne yhdistää eri sukupolvet yhteiseen ylistystoimintaan. Samoin kokeneilta kuorolaisilta nuorempi voi saada arvokkaita vinkkejä laulamiseen, Mikael kertoo.

– Kesäjuhlilla laulamisessa on tietty hieno fiilis. Yleisössä on suurella todennäköisyydellä tuttuja ja ilmassa on juhlan tuntua.

Kuoroa on perinteisesti säestänyt Vapaakirkko Sinfonietta -orkesteri, niin myös tänä vuonna.

– Orkesterin kanssa laulaessa on mukava huomata, miten harmonia rakentuu koko kokoonpanon muodostamaksi kokonaisuudeksi. Orkesterin kanssa ei myöskään tarvitse pelätä laulavansa liian kovaa.

Mikael rohkaisee eri ikäisiä laulajia mukaan kuoron toimintaan.

– Sing to the Lord on hyvä alusta kokeilla kuorossa laulamista. Ja vaikka olisi jo kokeneempikin, laulamista silti riittää. Kuorossa tuntuu olevan mukavaa porukkaa ja mukavan ahkera ilmapiiri.

Anne-Maija Malmisalo-Lensu

Artikkelikuva: Sing to the Lord -kuoro ja Sinfonietta Tampereen kesäjuhlilla vuonna 2017. Mikael Selin on ylärivissä toinen oikealtaKuva: Anssi Lensu

_ _ _

Vuoden 2019 Sing to the Lord -päivä Kuopiossa 16.2. Kuoro ja orkesteri ovat mukana Vapaakirkon kesäjuhlilla Kuopiossa 5.–7.7.2019

Ks. lisää: svk.fi/sing-to-the-lord/