Salasana unohtunut?

Kesäjuhlilla pohdittiin kutsumusta paneelikeskustelussa, joka oli otsikoitu: Mistä tiedän, mitä Jumala tahtoo minun elämääni?

Lauantaina 30. kesäkuuta Porin vapaakirkon penkit täyttyivät kesäjuhlavieraista, joita kiinnosti Jumalan kutsun löytäminen. Paneelissa keskustelivat Seinäjoen Houm-seurakunnan perustaja, pastori Johannes Saranpää, Porin Ässien hyökkääjä Tuomas Huhtanen ja uravalmentaja, ylistyksenjohtaja Kaisu Paloheimo Tampereelta. Paneelin juontaja Aki Ruotsala johdatteli keskustelua ja yleisö sai esittää kysymyksiä nimettömänä.

Saranpää kertoi olleensa nuorempana jalkapalloilija, josta kukaan ei olisi uskonut tulevan pastoria.

– Olemalla uskollinen siellä, missä olen kulloinkin ollut, Jumala on johdattanut elämääni sinne, missä nyt olen, hän sanoi.

Huhtanen mainitsi tärkeimmäksi kutsumuksekseen perheensä. Hän kertoi tarvitsevansa paljon viisautta uskovana urheilumaailmassa.

Urheilu-uraa miettivälle nuorelle Huhtanen totesi, ettei se välttämättä ole helppoa, mutta kaikilla meillä on paikkamme ja jos Jumala avaa oven, se aukeaa.

Paloheimo kertoi, että hän auttaa työkseen ihmisiä tunnistamaan oman kutsumuksensa.

Kutsumuksen löytäminen

Kuinka sitten kutsumuksensa voi löytää? Paloheimon mukaan olisi hyvä, jos seurakunnassakin autettaisiin nuoria tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja siten löytämään kutsumustaan. Huhtanen toi esiin sen, että nuorena ja uutena uskovana on hyvä juurtua Jumalan sanaan ja seurata vanhempien uskovien esimerkkiä.

Saranpää muistutti, että seurakunnassa jokaisella on jotain annettavaa. Tärkeintä ei ole se, mitä teemme, vaan miksi teemme: siksi, että ihmiset tuntisivat Jeesuksen. Kun päämäärä on selvä, tehtävällä ei ole niin väliä.

Yleisöstä kysyttiin, mitä tehdä, jos kutsumusta ei löydy. Saranpää rohkaisi, että valintojen tekemistä ei tarvitse pelätä. Vaikka kutsumuksen toteuttaminen ei aina näytä siltä, mitä olisimme ajatelleet, se ei tarkoita, että olisimme harhautuneet kutsusta.

Yleisökysymykseen ”missä elämänvaiheessa kannattaisi mennä opetuslapseuskouluun” panelistit vastasivat, että se riippuu kokonaistilanteesta. Toisen asteen jälkeen voi lähteä tai kesken opintojen tai niiden jälkeen, mutta vakituisen työn ja lasten kanssa lähteminen voi olla vaikeampaa.

Mistä tunnistaa Jumalan kutsuvan johonkin? 

Paloheimo kertoi, että hänellä Jumalan kutsu ilmenee usein sisäisenä kutkutuksena johonkin asiaan. Saranpää vinkkasi, että ne asiat, jotka ärsyttävät meitä, ovat usein sellaisia, joissa Jumala kutsuu meitä toimimaan.

Huhtanen on huomannut, että kun Jumala kutsuu johonkin, niin asiasta ei saa rauhaa, ennen kuin se on hoidettu. Jos et tiedä mitä haluat, mieti rauhassa, lähde kokeilemaan ja lopulta tee joku valinta, panelistit rohkaisivat.

Loppusanoina Saranpää kehotti yleisöä kokeilemaan asioita seurakunnassa ja tavoittelemaan unelmia. Huhtanen muistutti, että Jeesuksen seuraaminen on kovan jätkän hommaa, vaikka pilkkaa tulisikin. Paloheimo painotti lopuksi, ettei kannata jäädä yksin pohdintojen kanssa.

Artikkelikuva: Panelistit Johannes Saranpää (vas.), Kaisu Paloheimo ja Tuomas Huhtanen (oik.) keskustelivat Aki Ruotsalan johdolla kutsumuksen löytämisestä. Kuva: Anna Kangasjärvi