Salasana unohtunut?

Mentorointi on juhlalliselta kuulostava sana, mutta kyse on yksinkertaisesti siitä, että joku, jolla on enemmän kokemusta ja tietoa jostakin asiasta, jakaa kokemastaan ja oppimastaan toiselle, jolla kokemusta on vähemmän. Mentorin ei tarvitse olla kaikkitietävä tuhattaituri, vaan kyse on enemmänkin siitä, että yhdessä kysellään ja etsitään tietä eteenpäin.

Mentorin tehtävänä ei ole määritellä eikä ohjailla, millaista kasvua mentoroitavassa tapahtuu. Kristillisen mentoroinnin perusajatuksena on usko siihen, että Jumala vaikuttaa kasvua ja muutosta oman suunnitelmansa mukaan. Ja jos mentori on liikkeellä oikealla sydämen asenteella, kasvua ja muutosta tapahtuu myös hänessä itsessään.

 

Lähde matkaoppaaksi toisille

Jokainen johto- ja vastuutehtävässä palveleva hyötyisi mentoroinnista. On paljon naisia, jotka kaipaavat rohkaisua omalla paikallaan ja uskaltaakseen ottaa askeleita eteenpäin. Monilla ei oman arkensa keskellä ole aikaa eikä voimavaroja tehdä jotakin asian hyväksi, mutta jos heidät kutsutaan mukaan jonkun toisen johtamaan, mielekkäältä kuulostavaan ryhmään, he ovat yleensä heti valmiita.

Tarvitaan vain niitä, jotka suostuvat olemaan haavoittuvia ja lähtevät liikkeelle. Johtajuuskirjallisuudessa puhutaan usein johtajuuden tasoista ja siitä, että et voi viedä ketään pidemmälle kuin itse olet päässyt. Tämä voi kuulostaa masentavalta, varsinkin jos kokee, että on omassa johtajuudessaan päässyt hädin tuskin kipuamaan niille alimmille tasoille. Helposti lannistumme ja ajattelemme, ettei meillä ole mitään annettavaa toisille.

Mutta entäpä jos kaivaisimme tuosta ajatuksesta esiin sen mikä siinä on myönteistä: sinä voit tuoda ihmisiä siihen asti, mihin itse olet päässyt. Miksi et siis tarjoaisi apuasi? On monia, jotka eivät ole vielä siellä asti, missä sinä olet, ja koska olet itse tehnyt tuon matkan, pystyt toimimaan matkaoppaana heille.

 

Kulje ja kasva yhdessä toisten kanssa

Hakeudu yhteyteen toisten kanssa ja ala luoda verkostoa, jossa tuette ja rohkaisette toisianne ja jonka kautta yhä useampi nainen pääsee rohkaisun piiriin. Kun rakennatte aidon nöyryyden pohjalle, verkostostanne tulee kasvualusta, josta nousee rohkeutta ja riskinottoa ja jossa lamppuja ei laiteta vakan alle eikä talentteja kaiveta maahan, vaan kaikki laitetaan peliin yhteiseksi hyödyksi ja hyvän Taivaallisen Isämme kunniaksi.

Afrikkalainen viisaus sanoo:
Nopeimmin kuljet, kun kuljet yksin. Pitkälle pääset, jos kuljet muiden kanssa.

Hyvää matkaa sinulle ja ryhmällesi!

 

Sirkka Jortikka. Kuva: Jouko Jortikka

Sirkka Jortikka
Yksi turkulaisen Hopeseurakunnan pastoreista, jolle mentoroinnin merkitys on avautunut vuosien varrella oman kyselyn ja kompastelun kautta.

Artikkelikuva: Mutta entäpä jos kaivaisimme tuosta ajatuksesta esiin sen mikä siinä on myönteistä: sinä voit tuoda ihmisiä siihen asti, mihin itse olet päässyt. Miksi et siis tarjoaisi apuasi? On monia, jotka eivät ole vielä siellä asti, missä sinä olet, ja koska olet itse tehnyt tuon matkan, pystyt toimimaan matkaoppaana heille. Kuva: Claire Nolan / Unsplash.