Salasana unohtunut?

Vuoden 2016 keväällä järjestimme Tampereen Vapaakirkkoseurakunnan Live-nuortenillassa järjestyksessään toisen mentorointiruletin. Illan nimeksi tuli Transferline, jonka puuhanainen Sonja Pusa kehitti muutama vuosi aikaisemmin Teen Street-leirin jälkimainingeissa. Halusimme luoda työkalun, jonka avulla siirrämme oppimaamme nuoremmalle sukupolvelle. Pyrimme antamaan nuorelle kokemuksen, että ”Minun puoleeni voi kääntyä, kun elämä tuntuu haastavalta”.

Käytännössä homma toimi siten, että rekrytoimme kahdeksan kokenutta ja luotettavaa eri ikäistä seurakuntalaista nuorteniltaan mukaan. Mietimme Sonjan kanssa sopivia henkilöitä ja sovimme, kuka pyytää ketäkin. Osa aikuisista tarvitsi rohkaisua, sillä he eivät palvele seurakunnassa kovin näkyvissä tai inhimillisesti ajateltuna ”hengellisissä” tehtävissä. Kohtuullisen isosta seurakunnasta oli kuitenkin helppo löytää sopivia henkilöitä.

Pidin nuortenillan aluksi opetuksen aiheesta ”Miksi ja miten etsiä neuvonantajia”. Sen jälkeen nuoret ilmoittautuivat listaan ja ryhmän täytyttyä heidät ohjattiin viereiseen saliin. Muut jatkoivat rukoilemista ja ylistämistä. Salissa pöydät oli järjestetty ympyrän muotoon. Pöydän ulkoringillä istui mentori koko ajan omalla paikallaan ja sisäringille istuutui kahdeksan nuorta omille paikoilleen. Nuorilla oli noin 4 minuuttia aikaa kysyä edessään olevalta aikuiselta mitä tahansa elämän ja kuoleman väliltä. Mentori oli ennalta laatinut kolme omaa erityisosaamistaan koskevaa kysymystä pöydällä olevaan korttiin, jolloin nuori saattoi turvautua niihin oman kysymyksen puuttuessa. Tässä joitakin mallikysymyksiä.

 • Pitäisikö rukoillessa tuntea tai kokea jotain?
 • Millaista on olla naimisissa pastorin kanssa?
 • Miten avioliitto voi kestää?
 • Täytyykö uskovaisen olla aina kiltti?
 • Mitä uskovan tulisi ajatella omasta ulkonäöstään?
 • Täytyykö aina antaa anteeksi?
 • Voiko kristitty olla masentunut?
 • Miten Jumalaa voi palvella ”maallisessa työssä”?
 • Olenko tarpeeksi pyhä, jotta Jumala voi käyttää minua?
 • Miten kohdata pelko, kipu tai sairaus?
 • Millaisia hengellisen elämän haasteita sinulla on?

 

Kun aika oli loppumassa, annoin merkkiäänen viimeisiä sanoja varten, sitten nuoret nousivat ylös ja siirtyivät myötä päivään seuraavan pöydän luo. Näin uudet kysymykset pääsivät valloilleen. Ruletin jälkeen päätimme illan yhteisesti loppusanoihin, jossa rohkaisimme jokaista etsimään itselleen turvallisen neuvonantajan.

Tänä keväänä kuulin, että ainakin yksi mentorisuhde oli jäänyt elämään. Illan aikana rulettiin halusi osallistua kolme ryhmää ja kun jokaisen ryhmän kanssa meni reilu puoli tuntia, koko setti oli ohi reilussa parissa tunnissa.

Palautteen perusteella kaikki, ujoimmatkin nuoret sekä mentorit kokivat ruletin hedelmälliseksi. Seurakuntalaiset, jotka eivät ole työssään tekemisissä nuorten kanssa, tarvitsevat tällaisia onnistumisen kokemuksia. Heillä on paljon annettavaa, mikäli Jumala on saanut kypsyttää luonteen ja asenteet haluamakseen. Joskus meidän tehtävämme on vain tuoda eri ikäiset ihmiset kasvotusten jakamaan elämäänsä ja luottaa Jumalan johdatukseen.

Tällainen mentoriruletti olisi hyödyllinen työkalu nuorisotyössämme säännöllisesti, 1–2 kertaa vuodessa. Se tosin vaatii jonkin verran järjestelytyötä, aikaa ja mentoroinnin tärkeyden ymmärtäviä ihmisiä.

 

Kuva: Pia Korhonen

Juhani Huuskonen
Tampereen Vapaakirkkoseurakunnan pastori
juhani.huuskonen@svk.fi

Artikkelikuva: Ruletin jälkeen päätimme illan yhteisesti loppusanoihin, jossa rohkaisimme jokaista etsimään itselleen turvallisen neuvonantajan. Kuva: Krissia Cruz / Unsplash