Salasana unohtunut?

Hedelmällisen mentoroinnin edellytys on oikea sydämen asenne, ja niin mentorin kuin mentoroitavankin tärkein ominaisuus on nöyryys. Molempien on suostuttava kohtaamaan oma epätäydellisyytensä ja uskallettava tutkia omia heikkoja kohtiaan. Mutta heidän on uskallettava tunnistaa ja tunnustaa myös omat vahvuutensa, sillä aito nöyryys ei ole itsensä mitätöimistä vaan itsensä näkemistä totuudellisesti.

 

Nöyryys ei ole piilopaikka

Rick Warren kuvaa kirjassaan Tavoitteena elämä nöyryyttä seuraavasti: Nöyryys ei ole itsensä vähättelemistä; se on itsensä ajattelemista vähemmän. (Humility is not thinking less of yourself; it is thinking of yourself less.) Aito nöyryys ei ole sitä, että yritämme olla näkymättömiä, kuulumattomia, hajuttomia, mauttomia ja värittömiä. Oikea, aito nöyryys ei ole piilopaikka, vaan se on kasvualusta, josta nousee rohkeutta ja riskinottoa, jossa lamppuja ei laiteta vakan alle eikä talentteja kaiveta maahan, vaan kaikki laitetaan peliin yhteiseksi hyödyksi.

 

Jumala peukuttaa nöyryyttä

Raamattu puhuu paljon nöyryyden merkityksestä. Nöyryys on ominaisuus, josta Jumala näyttää ”tykkäävän”, jota hän peukuttaa. Nöyryys avaa ihmiselle mahdollisuuden läheisempään suhteeseen Jumalan kanssa, luottamukseen hänen voimaansa ja mahdollisuuksiinsa ja sen myötä antautumiseen hänen käyttöönsä. Tällainen nöyryys kuuluu esimerkiksi Marian sanoissa, kun hän vastaa enkelille, joka tuo tiedon Jumalan hänelle tarjoamasta käsittämättömästä, uskomattomasta tehtävästä: ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.” (Luuk.1:38).

 

Ryhmä rohkaisee aitoon nöyryyteen

Ryhmässämme pohdimme, mitä on se oikea, aito nöyryys, joka ei ole itsensä vähättelemistä vaan itsensä ajattelemista vähemmän. Mitä se voisi tarkoittaa meille naisille, jotka yleensä toimimme juuri päinvastoin: ajattelemme ja tarkkailemme itseämme koko ajan, ja samaan aikaan ajattelemme itsestämme erittäin vähän.

Löysimme paljon asioita, joissa päätimme haastaa itseämme ja toisiamme elämään aidosti nöyrinä: lopettamaan piiloutumisen ja nousemaan rohkeasti esiin näkyviksi ja kuuluviksi. Mitä kaikkea se käytännössä tarkoittaa, siitä lisää seuraavissa blogiteksteissä.

 

Sirkka Jortikka. Kuva: Jouko Jortikka

Sirkka Jortikka
Yksi turkulaisen Hopeseurakunnan pastoreista, jolle mentoroinnin merkitys on avautunut vuosien varrella oman kyselyn ja kompastelun kautta.

Artikkelikuva: Aito nöyryys ei ole itsensä mitätöimistä vaan itsensä näkemistä totuudellisesti. Kuva: Laurenz Kleinheider / Unsplash