Salasana unohtunut?

Ensi kesänä Suomen Vapaakirkon kesäjuhlia vietetään Kuopio-hallissa 5.–7.7.2019. Lasten ja nuorten juhlien suunnitelmat ovat jo hyvässä vauhdissa.

Lasten juhlista vastaa varhaiskasvatuksen opettaja ja Kuopion vapaaseurakunnan lapsityöntekijä Pirjo Korpela (52). Hänen työparinaan toimii nuorisotyöntekijä Teppo Lehtomäki (32), jonka vastuulla on nuorten juhlat.

Teppo Lehtomäki

Lehtomäki on syntynyt uskovaan perheeseen ja kuullut lapsesta lähtien hengellisistä asioista. Nuorena hän kuitenkin ajatteli, että usko on lähinnä vanhojen ihmisten juttu. Vuonna 2009 Jumala otti hänet kotisohvalla kiinni ja hänelle tuli voimakas synnintunto.

– Kolme viikkoa pohdin, mitä ystävät sanovat, jos tulen uskoon. Tulin kuitenkin vakuuttuneeksi, että uskoontulo on paras vaihtoehto.

Evankelistan armoitus

Elämän antaminen Jeesukselle vei synnintunnon pois. Pian hengellinen kirjallisuus alkoi kiinnostaa häntä ja sen myötä aukesi uusi maailma.

– Luin Jumalan valtakunnan työstä kertovia kirjoja ja tuntui siltä, että Jumala halusi tehdä jotain samanlaista elämässäni. Osallistuin vuonna 2010 Kiponniemessä järjestetylle evankelistakurssille.

Evankeliumin levittämisestä tuli tärkeä osa hänen elämäänsä. Saarijärvellä Lehtomäki kiersi ovelta ovelle tekemässä hengellistä kyselyä ja todisti ihmisille kadulla Jeesuksesta. Vuonna 2015 hän muutti Lahteen ja toimi siellä Baptistilähetysseurakunnan pastorina.

Kuopion vapaaseurakunnan nuorisotyöntekijänä Lehtomäki aloitti elokuussa 2018. Kesäjuhlien vetovastuu ei ole hänelle ennestään tuttua, mutta juhlilla hän on ollut mukana jo nuorena poikana ja oli mukana myös edellisillä Kuopion kesäjuhlilla, vuonna 2013.

– Se oli minulle yllätys, kuinka suuri organisaatio juhlien taustalla toimii ja kuinka monta talkoolaista juhlien järjestämiseen tarvitaan. Olen iloinen siitä, että rinnallani on konkareita, joilla on järjestelyistä enemmän kokemusta.

Jumala kutsuu työhön

Korpela on johtanut 7 vuotta Kuopion kristillistä päiväkotia ja samalla palvellut vapaaehtoisena seurakunnan lapsityön vastuullisena, joko yksin tai yhdessä toisten kanssa. Lapsityön ohella hän on palvellut seurakunnassa myös musiikissa.

– Uskovan kodin lapsena hengelliset asiat ovat olleet elämässäni läsnä aina. Jo lapsesta olen oppinut, että Jumalan valtakunnan työ on merkittävä osa elämää.

– Tulin uskoon 9-vuotiaana lastenleirillä. Vaikka olen ollut ”aina” uskossa, se ei tarkoita, että elämä olisi ollut ongelmatonta tai myrskytöntä. Elämässä on ollut rankkaakin turbulenssia.

Korpela on aina kantanut jonkinlaista kutsua Jumalan valtakunnan työhön. Viime syksynä hänellä oli kaikki työssä hyvin, mutta sisimmässä alkoi syntyä tyytymättömyys. Päiväkodissa kaikki pyöri hyvin, eikä tyytymättömyys liittynyt siihen.

– Huomasin, että Jumala kutsui tekemään jotakin isommin. Tuli sisälläni roihahti.

Kuopion vapaaseurakunta kutsui Korpelan osa-aikaiseksi lapsi- ja varkkityön koordinaattoriksi.

– Kun olen palvellut seurakunnassa vapaaehtoisena, silmäni ovat auenneet näkemään, miten asioita tehdään seurakunnassamme, mutta myös sille, miten asioita voisi tehdä toisin. Keväällä piti tehdä päätös, lähdenkö kahden työpaikan kuvioon, Jumala avasi silloin asioita, joihin tuli heti puuttua. Toivon, että Jumala antaa viisautta tehdä asioita oikealla tavalla.

– Olen iloinen työpareistani, Teposta ja Tapiosta. Meillä on työstä ja sen tekemisestä hyvin samansuuntainen näky.

Tarvitaan tukiverkosto

Korpela toimi vuoden 2013 Kuopion kesäjuhlilla ensi kertaa lasten juhlien päävastuullisena. Tulevana kesänä lasten juhlien teemana on Tuhlaaja poika, sama aihe kuin kesän leirimateriaalissa.

– Olen ottanut tavaksi olla joka vuosi mukana joko lasten tai varkkien juhlilla. Kun ottaa muutaman vuoron, auttaa kaveria, mutta samalla saa ideoita siitä, miten muut ovat juhlia toteuttaneet.

Lapsi- ja varkkityön Lava-verkosto sekä Vapaakirkon nuorisosihteeri Nana Kivimäki ovat Korpelan mukaan arvokkaita tukipilareita lasten juhlien järjestäjälle, joka pyörittelee juhlia jo kovasti päässään.

– Aina välillä nousee esiin joitakin ideoita, joita voisi toteuttaa. Kuljen silmät ja korvat auki ja kirjaan ideoita luonnoksiin. Esimerkiksi Tuhlaaja poika -teemaan on jo asioita ideoituna.

Hän on saanut mukaansa muitakin vastuunkantajia, mutta vielä tarvitaan lisää tekijöitä.

– Olen oppinut, että kaikkea ei tarvitse tehdä yksin, eikä kaikki langat tarvitse olla omissa käsissä, vaan asioita voi delegoida ja antaa vastuuta muillekin. Toivon, että tekijöitä tulee mukaan niin muista vapaaseurakunnista kuin myös lähialueen muista kirkkokunnista, Korpela kertoo.

Aktiot tavoittavat

– Suunnitelmissamme on järjestää evankelioimisaktioita Kuopiossa juhlien alla. Sitä kautta haluamme kertoa ihmisille Jeesuksesta ja kutsua heitä samalla mukaan juhlille. Erityisesti perjantain ja lauantain iltatilaisuudet ovat ei-uskoville suunnattuja. Rukoukseni on, että ihmisiä tulee uskoon juhlilla, Lehtomäki unelmoi.

Vaikka juhlat vaativat paljon työtä ja suunnittelua, sekä Korpela että Lehtomäki pitävät ykkösasiana rukousta.

– Jos ei Herra ole mukana juhlilla, turhiksi jää suunnitelmat ja touhut, Lehtomäki toteaa.

– Jumala vaatii meiltä myös vaivannäköä, emme voi vain rukoilla ja odottaa, että kaikki tapahtuu itsestään. Tarvitaan siis molempia, valmistelua ja rukousta. Haluamme, että juhlista jää myös hengellisesti jotain taskuun, Korpela päättää.

Karoliina Leikkari

Artikkelikuva: Kesäjuhlien valmistelussa rukous ja suunnittelu ovat keskeisiä. Kumpaakin tarvitaan. Kuvat: Karoliina Leikkari