Salasana unohtunut?

Suomessakin eettinen joululahja on kasvattanut suosiotaan. Tavarapaljouden keskellä ihmiset haluavat muistaa niitä, joilla ei ole mahdollisuutta edes elämän perustarpeisiin, sen enempää juhlana kuin arkena.

On todella hienoa, että rakkaiden ja läheisten ihmisten lisäksi sydämeen mahtuvat myös kaukaiset lähimmäiset ja heidän hyvinvointinsa.

Sadattuhannet kehittyvien maiden aikuiset ja lapset ovat saaneet lahjaksi vuohia, puhdasta vettä, lääkkeitä, ravintoa jne. eri järjestöjen välittämänä. Jokainen tarpeeseen annettu lahja on ison kiitoksen arvoinen.

Koulutus itsestäänselvyyskö?

Intialaisessa koulussa koulupuku on välttämätön ja uuden puvun saaminen on lapselle hieno juttu.

Yksi suomalaisille itsestään selvä asia on ilmainen peruskoulu. Kaikkialla asiat eivät ole näin hyvin. Maailmanpankin tutkimuksen mukaan vuonna 2017 maailmassa oli edelleen noin 60 miljoonaa peruskouluikäistä lasta vailla koulunkäynnin mahdollisuutta. Niistäkin, jotka kehittyvissä maissa suorittavat peruskoulun, noin 60% ei opi edes perustaitoja esimerkiksi matematiikassa tai lukemisessa ja kirjoittamisessa.

Kehitysmaiden lasten koulutustuki ry (KLK) on jo 35 vuoden ajan toiminut edellä kuvattujen lasten hyväksi. Koulukummien ja yksittäisten lahjoittajien tuella lapset Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa ovat saaneet monimuotoista tukea koulunkäyntiinsä ja jatko-opintoihinsa. KLK ry:ltä voi hankkia myös eettisiä joululahjoja, joilla eri kohteissa tuetaan lasten koulutusta paikallisten tarpeiden mukaisesti.

Koillis-Intian maaseudun alakoululaiset ovat iloisia, kun heidän koulunsa on saanut uuden peltikaton ja koulun kuoppaiselle pelikentälle tasaisen pinnan. Voisivatkohan he saada ensi vuonna uuden koulupuvun tai kengät, vaikka vanhempien palkka onkin minimaalisen pieni? Koko koulupuvun saa 10 eurolla, mutta monille perheille sekin on liikaa.

Ecuadorin viidakossa kichwankieliset lapset saavat viikoittain äidinkielistä tukiopetusta ja lämpimän aterian. Leikkien, pelien ja laulujen avulla he oppivat koulussa tarvittavia taitoja. Samoin he saavat koulutarvikkeita, joita koulu voi tarjota lapsille vain niukasti. 20 euron lahjalla hankkeeseen osallistuva lapsi saa ateriat koko kuukaudeksi.

Tansanialaiset nuoret opettelevat tietokonetaitoja, joita tarvitaan nykyisin monissa ammateissa.

Tansanialaisnuoret Arushassa opiskelisivat peruskoulun jälkeen mielellään itselleen ammatin, mutta opiskelukustannukset ovat aivan liian korkeat orvoiksi jääneille tai muuten köyhistä oloista tuleville nuorille. 50 eurolla opiskelija voisi kustantaa kahden kuukauden ammattiopinnot.

Hankkisitko sinä tänä jouluna eettisen joululahjan, jolla kehittyvän maan koululainen tai opiskelija saa iloa ja hyötyä pitkäksi aikaa?

Pirjo Kuosmanen

Artikkelikuva: Chhumsurin kyläkoulun oppilaita koulunsa edessä. Kuvat: KLK

– – –

KLK:n eettisten joululahjan kautta:

• Syrjäytymisvaarassa olevat lapset pääsevät kouluun

• Koululaiset saavat ravitsevia aterioita

• Oppilaille hankitaan koulutarvikkeita ja -asuja

• Kyläkoulujen opetuksen tasoa nostetaan

• Kielivähemmistöjen lapsille järjestetään tukiopetusta

• Tuot iloa niin kortin kuin lahjan saajalle!

Lisätietoa www.klkry.net tai 050 441 3190