Salasana unohtunut?

Evankeliointi ja lähetystyö nousi mediassa esiin, kun neljä suomalaista turistia vangittiin Malesiassa evankelioivan materiaalin jakamisesta.

Malesiassa islam on virallinen uskonto ja etnisen enemmistön, malaijien, käännyttäminen muihin uskontoihin on kiellettyä. Miten kohdemaan kulttuuri ja lainsäädäntö otetaan huomioon Suomen Vapaakirkon harjoittamassa lyhytaikaisessa lähetystyössä?

– Vapaakirkon lähetystyössä olemme kautta aikojen painottaneet paikallisen kulttuurin ja kielen tuntemusta ja kunnioitusta pitkäaikaisen vaikuttavuuden saavuttamiseksi niin lyhyt- kuin pitkäaikaisessa työssä. Nämä ovat myös erityisen ajankohtaisia asioita meille, kun ensi kesäkuussa olemme järjestämässä Legacy Project 2019 -aktioita, jolloin lähetämme 100 osallistujaa kuuteen eri maanosaan yhden sanoman kanssa (ks. legacyproject.fi).

Haluamme kaikessa työssämme toimia vastuullisesti, ja siksi esimerkiksi yksi Legacyn arvoista on eettisyys, joka määritellään: ”Lähetystyössä tarkoitus ei pyhitä keinoja, vaan kaikella tekemisellä haluamme olla palvelemassa pitkäjänteistä työtä, paikallisia yhteisöjä ja heikoimmassa asemassa olevia.”

Millaisia lyhytaikaisen lähetystyön muotoja Suomen Vapaakirkko harjoittaa? 

– Lyhytaikaisen lähetystyön ja esimerkiksi aktioiden sisältö voi olla hyvin erilaista riippuen kohdemaasta, kulttuurista ja paikallisesta yhteistyökumppanistamme. Kun kohdemaassa saa julistaa evankeliumia avoimesti, perinteiset katukokoukset musiikkiesityksineen ja puheineen ovat mahdollisia. Maissa, joissa tämä ei ole mahdollista, aktio saattaa pitää suurimmaksi osaksi sisällään esirukousta ja käytännön palvelua talojen maalaamisesta seurakunnan siivoamiseen tai lasten hoitamiseen. Aktiokohteessa olevan pitkäaikaisen työntekijämme tai yhteistyökumppanin kanssa suunnittelemme etukäteen, millä tavalla tiimi voi palvella lahjoillaan parhaiten.

Vangitut suomalaiset vapautettiin tiistaina 27. marraskuuta ja he saapuivat Suomeen keskiviikkona. Heitä vastassa oli paljon ystäviä, median edustajia ja poliittisia vaikuttajia. Vangitseminen vieraassa maassa on varmasti aiheuttanut paljon pelkoa ja traumoja, miten ne tulisi ottaa huomioon kotiin palattaessa?

– Työntekijöidemme hyvinvointi on meille tärkeää. Paluu kotimaahan lyhyen tai pitkän lähetysmatkan jälkeen vaatii sopeutumista, jossa meillä on apuna paluukeskustelut ja tarvittaessa alan asiantuntijoita. Traumaattisen tapahtuman jälkeen on erittäin tärkeää tarjota palaajille ympäristö ja ammattiapua, jossa he saavat käsitellä tapahtunutta turvallisesti, rehellisesti ja rauhallisella aikataululla ilman ulkopuolisia paineita.

Nanna Rautiainen

 Kuva: Ida Erkkilä

_ _ _

Neljä suomalaista pidätettiin Malesiassa

Malesian poliisi kertoi saaneensa ilmoituksen, jonka mukaan epäillyt olivat jakaneet uskonnollista aineistoa työntekijöille ja kauppiaille. Epäillyiltä takavarikoitiin 336 muistikirjaa, jotka sisälsivät Raamatusta tekstejä, 47 kynää ja kaksi matkalaukkua. Matkailijoita uhkasi jopa 2–5 viiden vuoden vankeus, jos heidät olisi todettu oikeudessa syyllisiksi. Matkailijoiden mukana ollut materiaali ei ollut malaijin kielistä. Kahdeksan päivän pidätys laukesi siihen, että Malesian viranomaiset päästivät suomalaiset vapaaksi ilman oikeudenkäyntiä.

Malesiassa on periaatteessa uskonnonvapaus, mutta islam on valtionuskonto eivätkä etniset malaijit voi kääntyä muihin uskontoihin. Maassa harjoitetaan myös buddhalaisuutta, kristinuskoa ja hindulaisuutta. / KL