Salasana unohtunut?

1. este: En löydä mentoria, jonka ura tai elämäntilanne on samanlainen kuin omani.

Ei ole tarpeen löytää yhtä ihmistä, joka on täydellisesti malliksi sopiva kaikilla elämänalueilla ja jolla on asiantuntemusta kaikissa sinua kiinnostavissa asioissa. Kokoa ympärillesi pikkuhiljaa verkostoa, josta löytyy erilaisia, eri ikäisiä, eri elämäntilanteessa olevia ja eri aloilla työskenteleviä naisia ja miehiä. Usein on hyödyllisempää saada muutamia erilaisia näkökulmia ennemmin kuin yksi kaikenkattava vastaus.

Minulla ei ole koskaan ollut ”virallista” mentoria, mutta en koe sitä ongelmana, koska ympärilläni on aina ollut kokeneita ihmisiä, joilta olen saanut sekä neuvoa että rohkaisua, kun olen sitä tarvinnut. Näitä on löytynyt kotoa (vanhemmat), ystäväpiiristä, työkavereista ja seurakunnasta. Jotkut ovat olleet elämässäni vuosikausia, jotkut yhden kohtaamisen verran. Kun kohtaan jonkun haastavan tilanteen, mietin, keneltä tai keiltä saisin juuri tähän asiaan tukea.

 

2. este: En usko löytäväni mentoria, joka olisi valmis sitoutumaan pitkäkestoiseen mentorointisuhteeseen.

Sovi yhden kerran tapaaminen, vaikka kahvittelu, sellaisten ihmisten kanssa, joilta haluaisit oppia. Jo yksi keskustelu voi olla merkittävä askel eteenpäin. Sitten voit kysyä, olisiko henkilö halukas jatkamaan keskusteluita tietyn aikaa ja tietyin väliajoin. On helpompi sitoutua konkreettisesti esimerkiksi vuodeksi kerrallaan 1–2 kuukauden välein tapahtuviin keskusteluihin kuin lupautua mentorointisuhteeseen, jota ei ole mitenkään määritelty.

Yleensä ne suhteet, joissa olen itse mentorina, alkavat yhdestä keskustelusta liittyen johonkin tiettyyn elämäntilanteeseen tai esimerkiksi työhaasteeseen. Silloin toteamme, että nyt olisi luonteva vaihe prosessoida tätä yhdessä jonkin aikaa. Varsinainen mentorointisuhde löytää silloin luonnollisen päätepisteen, kun haaste tai ongelma ratkeaa, mutta sen jälkeenkään yhteys meidän välillämme ei katkea.

 

3. este: En voi alkaa mentoriksi, koska minulla ei ole koskaan ollut mentoria.

Tämän esteen taustalla voi olla katkeruutta siitä, ettei ole itse saanut tarvitsemaansa tukea. Katkeruus täytyy käsitellä, antaa anteeksi niille, joihin katkeruus kohdistuu (vaikka sitten Jumalalle), ja valita olla itse muutoksentekijänä. Jumala ei jää meille velkaa, eikä omaa haavaamme paranna sen siirtäminen eteenpäin uusille sukupolville. Päinvastoin, tuen tarjoaminen toiselle voi olla hyvin parantava kokemus myös mentorille itselleen.

Taustalla voi olla myös tiedon puute: se, ettei tiedä, mitä mentorina pitäisi tehdä. Tässä blogissa jaamme yhdessä tietoa ja kokemuksia matalan kynnyksen mentoroinnista. Tarjolla on myös koulutusta aiheesta. Mentorointi kuitenkin alkaa kuuntelemisesta, ja paras tapa aloittaa on kohdata toinen ihminen, kysyä mitä hänelle kuuluu, ja olla läsnä kuunnellen. Vain siten voit saada tietää, millaista tukea toinen tarvitsee.

 

Suvi Kankkunen
Koulutussuunnittelija ja opettaja Suomen teologisella opistolla

Artikkelikuva: Esteet mentoroinnin tiellä voivat liittyä niin sopivan mentorin löytämiseen kuin mentorina toimimiseenkin. Kuva: Dane Deaner / Unsplash