Salasana unohtunut?

Vapaakirkon kesäjuhlilla päälavan tilaisuuksien välissä oheisohjelmaa tarjoili Backstage. Kulissien taakse viittaava Backstage tarjoili kolmen toimijan kattauksen apologiaa, muusikoiden ja kirjailijoiden puheenvuoroja sekä Vapaakirkon lähetyksen vartteja.

Konsepti oli tuttu jo edellisvuodesta, mutta keskeisempi sijainti ja laajuus olivat uutta.

Areena ajankohtaisille kysymyksille

Ensimmäisen kerran Backstage järjestettiin kesäjuhlilla vuonna 2017, pelkästään Suomen teologisen opiston hankkeena. Tuolloin tavoitteena oli koota nuoria ja nuoria aikuisia älyllisesti haastavien kysymysten pariin, kertoo opiston opettaja Juhani Ilkka.

Apologeettivarteista vastasi pastori ja lähetysjärjestö Operaatio Mobilisaation aluejohtaja Juhani Ahola. Hän oli mukana myös tänä vuonna ja piti lyhyitä alustuksia muun muassa seksuaalisuudesta, evoluutiosta, uskon ja tieteen suhteesta sekä fundamentalismista. Teemat olivat osittain samoja kuin edellisvuonna.

Ilkan mukaan yksi vuoden 2017 tavoite oli käsitellä sellaisia päivänpolttavia kysymyksiä, joita ei päälavan tilaisuuksissa otettu esille, kuten sukupuolineutraalia avioliittoa.

Tänä vuonna Backstagen ohjelmasta vastasivat Suomen teologisen opiston lisäksi Vapaakirkon lähetys ja Päivä Osakeyhtiö.

Apologeettivarttien lisäksi opisto esitteli tulevan syksyn tarjontaansa, kuten seksuaalisten väärinkäytösten vähentämiseen pyrkivää #turvallinenseurakunta-symposiumia ja Pastoraaliseminaaria, joka antaa työkaluja eri tavoin rikkinäisten ihmisten kohtaamiseen. Lähetyksen varteilla kuultiin esimerkiksi erään nuoren kuulumisia lyhytaikaisesta lähetystyöstä Lähi-idässä. Päivä Osakeyhtiö taas toi lavalle haastateltaviksi kirjailijoita ja muusikoita, kuten Pekka Simojoen ja Paul Raja-ahon.

Muusikot houkuttelivat kuulijoita

Backstagen juonnosta, miksauksesta ja aikatauluista vastannut Jeremia Klinga toteaa, että aluksi ihmiset eivät hoksanneet tulla kuuntelemaan, mutta lauantaina yleisöä oli jo paljon enemmän.

– Musiikki on ollut suosituinta, Klinga sanoo viitaten erityisesti Pekka Simojokeen ja Jukka Salmiseen.

Läpi juhlien jatkunut ohjelma piti Klingan kiireisenä.

– Koko paketin ylläpito on ollut haaste, mutta onneksi ei tullut isompia muutoksia aikatauluihin, hän toteaa hymyillen.

Pia Korhonen

Artikkelikuva: Backstagen yleisöä kesäjuhlilla. Harmaapuseroinen Jeremia Klinga vastasi aikatauluista, juonnosta ja miksauksesta. Eturivissä istuva Marjo Mitsutomi oli esittelemässä #turvallinenseurakunta-symposiumia. Kuva: Markku Pitkänen