Salasana unohtunut?

Haastattelussa Vapaakirkon kesäjuhlien 2018 isäntä, Porin vapaaseurakunnan pastori Mika Tapio. Juhlille saapuvien vieraiden on hyvä opetella etukäteen vähän porin slangia ennen kuin saapuvat karhukaupunkiin, joten tässä hiukan alkulämmittelyä. Tapion puhe ei ainakaan toistaiseksi ole porilaistunut, vaikka hänkin on kaupungissa jo yli kymmenen vuotta asunut.

Kui monet kesäjuhlat sul ny sit itel’ o takan’?

– Kaiken kaikkiaan noin 20 juhlilla olen ollut mukana. 13:na vuotena olen ollut työni puolesta mukana auttamassa sielunhoidossa, rukouspalvelussa ja kokouksen juontajana.

Kui sä oot pruukannu sin kesäjuhlil mennä?

– Kyseessähän on vapaakirkollisen kansan vuosittainen tapahtuma, ja siellä näkee aina ystäviä. Kohtaaminen on tärkeää ja saa myös virvoittua kokousten annista.

Onks ne juhlat tua noi, kui hyvi reeras?

– Kesäjuhlien järjestely aloitettiin alkukeväällä 2017, mutta oikeastaan kun myönteinen päätös juhlista tuli 2016, tilat laitettiin heti sinä syksynä varaukseen.

Nyt erilaisilla kokoonpanoilla palavereja on pidetty suunnilleen 100. Meillä on ollut päätoimikunnan lisäksi sellainen epävirallinen työnjako, että Pertti Hannula ja Leo Jokisalo ovat vastanneet käytännön järjestelyistä ja Reino Alho ja minä olemme rekrytoineet vapaaehtoisväkeä talkooryhmiin.

Eri tiimeissä on yhteensä noin 20 ryhmänvetäjää. Juuri tarkistin ilokseni, että talkoolistalle on jo nyt kertynyt ainakin 150 nimeä. Työ etenee hyvässä vauhdissa laajalla rintamalla koko ajan, ja suuri osa työstähän tehdään ennen kuin juhlat edes alkavat. Esimerkiksi markkinointi ja tiedotus pitää tehdä ajoissa etukäteen.

Sanny tost’ viä yhtäkkii lisää, millai asiat o luonannu?

– Itse koen, että pitkä valmistautumisaika on ollut tarpeen, koska Porissa viimeksi vuonna 1974 pidetyistä kesäjuhlista on niin kauan aikaa, että lähestulkoon kaikki on muuttunut juhlien luonteesta lähtien. Tuolloin kyseessä oli enemmän nuorisojuhlat ja ne pidettiin teltoissa. Nykyään väkimääräkin on varmaan kymmenkertaistunut siihen verrattuna.

Näiden asioiden vuoksi koko koneisto on pitänyt rakentaa nollasta lähtien. Prosessi on ollut siunaava, vaikka ei vastoinkäymisiltä olla vältytty. Olemme saaneet kokea olevamme juhlien teeman mukaisesti Korkeimman siunaavan käsien suojassa.

Kui varte sin tarttis lähtee vapaaehtoseks?

– Vapaakirkkohan on suurilta osin maallikkoliike. Ajattelen, että olkoonpa kyse paikallisseurakunnan työstä tai kansanjuhlasta, joka on vuosittainen kohokohta, niin yhtä lailla molemmissa kukin palvelee oman armoituksensa mukaan.

Juhlia ei saada järjestettyä ilman vapaaehtoisten joukkoa. Se on Jumalan valtakunnan työn palvelusta, jota Jumala ei jätä palkitsematta, kun olemme siinä uskollisia. Antaessaan saa itsekin siunatun olon.

Kokouksien annistakaan ei jää paitsi, koska ne tallennetaan nettiin niin, että ne voi jälkikäteenkin kuunnella rauhassa kotona.

Millai ekstiä, nää vapaaehtoset piretää reeras ettei änkiotto** iske?

– Tietysti väkeä huolletaan niin, että jaksaa palvella. Riippuen hiukan vapaaehtoisen tuntimääristä on mahdollista saada kahvi- ja lounaslippuja.

Muuten talkoolaiset saavat tietysti rentoutua ja nauttia juhlien sisällöstä aina, kun eivät ole palveluksessa.

Millasii tyyppei te sin sit tarviitte?

– Tietysti tarvitaan alan ammattilaisia hoitamaan joitakin erityisiä tehtäviä, kuten vaikkapa ensiavussa tai järjestyksenvalvonnassa.

Toisaalta voi halutessaan tehdä jotain ihan muuta, mikä poikkeaa tavallisesta työstä: joku insinööri  voi haluta palvella keittiössä tai liikenteen ohjauksessa, ja sekin on hyvä ja virkistävä vaihtoehto.

Tässä on huomannut konkreettisesti, että kun on iso organisaatio, niin pitää tehdä paljon ryhmätyötä ja tarvitaan paljon ihmisiä, että näin iso juhla voi toteutua.

Juhlien rakentaminen aloitetaan 28.6. torstai-aamuna ja sunnuntaina on heti juhlien jälkeen myös tehtävä koko juhla-alueen siivous.

Sanny ihmees, kui sin juhlil ny tarttis poiket ja tul duunii?

– Haluan rohkaista sellaista henkilöä, joka vielä miettii asiaa, käytännön tehtävien tekemiseen Jumalan valtakunnan työssä. Ei erikseen tarvitse koetella, kun kyse on viikonlopun mittaisesta palveluksesta — enemmän kyse on mielestäni alttiudesta.

Jos on joku oma alue, jossa on hyvä ja jossa haluaisi palvella juhlilla, niin haluan rohkaista tulemaan mukaan. Kaikkiin tehtäviin ei tarvita ammattiosaamista joten sopiva tehtävä varmasti löytyy jokaiselle. Antaessaan saa. Tervetuloa sekä uudet että vanhat!

Mä täs räknäsi et millai sin voi ilmottautuu?

– Reino Alholle voi laittaa sähköpostia osoitteessa reino@alho.fi tai suoraan palvelutiimien vetäjille, joiden yhteystiedot löytyvät kesäjuhlien kotisivuilta: www.kesajuhlat.fi 

Niina Mannila

Artikkelikuva: – Olkoonpa kyse paikallisseurakunnan työstä tai kansanjuhlasta, molemmissa kukin palvelee oman armoituksensa mukaan, toteaa pastori Mika Tapio. Kuva: kotialbumi

Pori–suomi-käännökset:

* reeraa = kuntoon

** änkiotto = väsymys, tympääntyminen

Porin murretta voi opiskella itsenäisesti osoitteessa: www.muporiokaunis.fi

Raatihuoneen puisto, joka on kesällä kuuluisa kukkaloistostaan. Kuvat: Niina Mannila

Porin Raatihuone, ja vaakunassa lukee Deus Protector Noster: Jumala varjelkoon meitä.

Porin kaupungin perustajan, Juhana Herttuan patsas