Salasana unohtunut?

Kristillinen teatteriyhdistys Kristy on kuluneen syksyn ajan ahkerasti etsinyt harjoituksissaan erilaista näkökulmaa jouluevankeliumiin eläytymällä erityisesti Joosefin elämän kokemuksiin ja tunnemylleryksiin.

Teatteriesityksen käsikirjoittajan Jaakko Pihlajamäen mukaan tavoitteena on tuoda näyttämölle elävät ihmiset ja todelliset tunteet, joulun keskushenkilöä Jeesusta unohtamatta.

Matteuksen jouluevankeliumi on toiminut innoittajana käsikirjoitukselle, jonka pohjalta ohjaaja Maiju Vainionpää on yhdessä työryhmän kanssa rakentanut puhuttelevan esityksen tuoden tutun jouluevankeliumin eloon Joosefin näkökulmasta. Näytelmässä Joosefia esittää Pauli Hentilä ja Mariaa Heidi Poikonen.

Ensi-illassa tunteiden kirjo oli pinnassa

Perjantaina 7.12. ensi-illassa yleisö sai todellakin kokea tunteiden kirjoa välillä nauraen ja välillä liikuttuen ihmeestä, joka toteutui niin arkisissa ja inhimillisissä olosuhteissa. Karun yksinkertaiset lavasteet valo- ja ääniefekteineen loivat lavalle hyvää tunnelmaa ja luontevat siirtymät eri rooleihin, yleisön ottaminen mukaan lauluihin ja hyvä äänenkäyttö pitivät tunnin mittaista esitystä kiitettävästi kasassa. Ensi kommenttina esityksen jälkeen, eräs nuori mies totesi, että esitys oli hauska ja koskettava. Ei ehtinyt pitkästyä.

Aili Aheron suunnittelemat ja Eila-Tuulikki Toikan ja Marja Mäkelän, kierrätysmateriaalista toteutetut puvustukset ansaitsevat erityismaininnan. Asujen kautta oli saatu roolihahmoihin sopivasti erityispiirteitä esille ja puvustojen pienet yksityiskohdat kertoivat tekijöidensä hyvästä taiteellisesta silmästä ja toteutuksesta.

Esityksiä on jäljellä vielä viisi, joista viimeinen on loppiaispäivänä klo 15.

Teatteri sai alkunsa kesäjuhlista

Kristillisen teatteriyhdistyksen juuret ovat vuodessa 1995, jolloin näyttelijä Anna-Liisa Tiesuu kokosi ryhmän esittämään Vapaakirkon kesäjuhlilla Saara Karppisen kirjoittaman näytelmän Mikä elämä. Näytelmä sai varsin suopean vastaanoton ja tiimille syntyi halu jatkaa evankeliumin sanoman välittämistä näyttämötaiteen keinoin. Yhteiskristillinen teatteriyhdistys perustettiin vuonna 1998.

Vuosien aikana yhdistyksen produktioissa on esiintynyt kymmeniä ihmisiä eri seurakunnista. Yhdistyksen toiminta-ajatuksena on kristillisen sanoman julistaminen ja kristillisten arvojen esilläpitäminen. Samalla yhdistys haluaa tehdä hyvää teatteria. Esitysten korkea laatu on teatterin intohimo ja sen eteen näyttelijät ovat valmiita ponnistelemaan.

Anna-Liisa Tiesuu on koko teatteri toiminnan ajan luonut teatterin henkeä, opastanut ja kannustanut, mutta ohjannut ryhmää myös kovaan työtekoon ja asettanut laaturiman korkealle.
– Emme koe, että laatu ja sanoman välittäminen olisivat ristiriidassa keskenään, päinvastoin, Jaakko Pihlajamäki kertoo.

Ari Urhonen / SVL

Artikkelikuva: Pauli Hentilä ja Heidi Poikonen johdattavat katsojat tarkastelemaan jouluevankeliumia uusin silmin Joosefin Joulu -näytelmässä. Kuva: Teatteriyhdistys Kristy