Salasana unohtunut?

– Kieli muuttuu. Me vanhemmat olemme tottuneet sanomaan, että mahtavaa, nuoret taas sanovat huippua. Tämä konsertti oli sitä, todella aivan huippua, kehui juontajana toiminut Merja Pitkänen.

Tampere-talossa järjestettiin kesäjuhlien lauantai-iltana yhteiskonsertti. Yhteiskristillinen Braxén-kuoro ja Tampereen Vapaakirkkoseurakunnan ystävyysseurakunnan, Kiovan baptistiseurakunnan In Gloriam Dei saivat yleisön haltioitumaan.

Konsertin alussa esitettyä toivetta siitä, että kappaleiden jälkeen ei osoiteta suosiota, oli välillä todella vaikea noudattaa. Etenkin Pekka Simojoen sanoittaman, Anna-Mari Kaskisen sanoittaman ja Juha Törmän sovittaman Ilo-kappaleen jälkeen kädet olisivat tahtoneet väkisinkin taputtaa.

Kuorojen syntyhistoriat ovat varsin samankaltaiset. Kuorolaiset haluavat antaa musiikin lahjansa Jumalan käyttöön, ylistää ja kertoa Jeesuksesta musiikin keinoin.
Laulaminen on monelle rakkaan harrastuksen lisäksi palvelustehtävä.

– Laulaessa saa itsekin kokea Jumalan läsnäoloa ja toisinaan laulujen sanoista saa omiin elämäntilanteisiinsa rohkaisua, totesi Braxén-kuoron puheenjohtaja Rina Hautamäki.

Braxén –kuoro yllätti esiintymällä sekajärjestyksessä, mikä vaati laulajilta enemmän. Yleisölle äänet toistuivat tasapainoisena yhteissointuna. Kuva: Teija Loponen

Ylistyksen juhlaa

Braxén-kuoron ohjelman koostamisesta vastasi tuttuun tapaan kuoronjohtaja ja kapellimestari Juha Törmä. Teemana oli Suomi 100 -juhlavuosi. Pääosin ohjelmisto oli uudehkoa, mukana oli useita Lasse Heikkilän kappaleita Juha Törmän oivallisin sovituksin.
Rina Hautamäki kertoo kuoron lähteneen kesäjuhlien yhteiskonserttiin innostunein mielin.

– Yhteiskonsertti oli itselleni uusi kokemus, joten mielenkiinnolla odotin tapahtumaa. Oli hienoa päästä laulamaan Tampere-talolle, koska siellä en ole ennen ollut ja olin kuullut paljon hyvää sen akustiikasta. Paikka täytti odotukset. Pienessä salissa oli todella hyvä laulaa. Jos saan valita laulanko urheiluhallissa vai konserttisalissa, on vastaus selvä, puheenjohtaja naurahtaa.

– Oli myös todella hienoa päästä nauttimaan itse kuoromusiikista, kun väliajan jälkeen pääsin katsomon puolelle  kuuntelemaan upeaa In Gloriam Dein laulua.

Braxén-kuorossa on nykyään 25 laulajaa, tuorein tulokas hyppäsi mukaan viime syksynä Sotkamosta. Nyt kesäjuhlille ehti mukaan 22 kuorolaista. Kuorossa jo 21 vuotta laulaneella Martti Matilaisella on yhä vahva palo sydämessä käyttää laulunlahjaansa evankeliointiin.

– Meillä on ollut monta hyvää johtajaa. Nyt Juhan johtamassa kuorossa odotetaan aina innolla seuraavia harjoituksia ja mitä yllätyksiä hän on meille keksinyt. Tällä kertaa se oli tämä sekajärjestyksessä laulaminen, ei tutusti stemmoittain. Koen rikkautena myös sen, että laulamme niin kauppakeskuksissa, kirkoissa kuin konserttisaleissakin, Matilainen kiittelee.

Laaja musiikkikirjo

Kiovan baptistiseurakunnassa toimii lukuisia erilaisia kuoroja ja lauluyhtyeitä. In Gloriam Dei -kuorossa on mukana noin 40 laulajaa, joista vain muutama on musiikin ammattilaisia.

Kuoron johtaja Vitaliy Grigor kertoi, että he laulavat joka sunnuntai jumalanpalveluksissa sekä vierailevat paljon muissa kirkoissa ja erilaisilla kristillisillä musiikkifestivaaleilla. Laulajia yhdistää rakkaus musiikkiin, halu ylistää Herraa sekä sen tiedostaminen, että heillä on vastuu jakaa tietoa Jumalan rakkaudesta.

Kuoro esittää monenlaista musiikkia traditionaalisesta ortodoksisesta kirkkomusiikista nykymusiikkiin ja jazziin.

Kuoron jäsenissä oli myös erinomaisia pianon ja klarinetin soittajia. Vitaliy Grigor säesti itsekin pianolla taidokkaasti ja antaumuksella laulajiaan.

Useat kuoron jäsenet ovat aiemminkin vierailleet Suomessa muiden kokoonpanojen kanssa.

– Tulemme aina mielellämme uudelleen, sillä olemme tunteneet ainutlaatuista ystävyyttä tamperelaisten kanssa, kiitteli Grigor.

Tamperelaisia kuoro kehui vieraanvaraisuudesta, hymyilevistä ystävistä, hyvästä ruoasta, kauniista luonnosta ja raikkaasta ilmasta.

Viikkolehden lukijoille kuoro haluaa lähettää terveisensä ja kehottaa pysymään vahvana uskossa ja jakamaan sen muiden kanssa.

Kukkien aika. Vitaliy Grigor on johtanut kuoroaan 24 vuotta, Juha Törmä vuodesta 2009. Kukat ojentaa kesäjuhlien järjestelyvastaava Hannele Rantanen. Kuva: Teija Loponen

Teija Loponen

Artikkelikuva: Kiovalaiskuoron laulajat ovat varsin nuorta väkeä, moni heistä on laulanut aiemmin lapsi- ja nuorisokuoroissa. Kuva: Teija Loponen