Salasana unohtunut?

Ilman myötätuntokykyä on mentoroinnissa mahdotonta osoittaa ohjattavalle aitoa ymmärrystä ja tukea. Myötätunnolla on myös varjopuolensa. Toisen kohtaaminen tunnetasolla herättää itsessäkin joskus tuskallisia ja hämmentäviä ajatuksia.

Tämä tunnepuolen kuormittavuus ja erilaiset prosessit ovat luonnollinen osa tätä työtä. Miten voisin suojautua uupumista vastaa?

 

Keskeinen asia on varmaan pyrkiä tekemään havaintoja omista tavoista tuntea ja oppia myös ymmärtämään omia käyttäytymismallejaan tilanteissa, joissa osoittaa ymmärrystä. Mitä herkempi ihminen on sisäisesti, sen suurempi vaara on, että hän ohjautuu myötäelämään liian syvästi toisen ihmisen asioita. Otamme liikaa vastuuta toisen ihmisen tunteista ja ratkaisuista.

Jos samaistuminen on niin voimakasta, että oma tunnetila alkaa ohjata omia tulkintoja tilanteesta ja toisen tarpeista, voi olla vaikeaa hahmottaa kokonaisuutta ja tukea ohjattavan voimaantumista. Toisen tunteista tulee minun omia tunteitani.

Siksi rinnalle tarvitaan kykyä ajatella ja kuulla toisen tarina. Tällöin on helpompi hahmottaa kokonaiskuvaa ja palauttaa ohjattavalle jäsentyneenä se, mitä olemme kuulleet.

 

Kokemuksen ja määrätietoisen työskentelyn kautta on mahdollista vähitellen oppia suojaamaan itseään ja ylläpitämään omia rajojaan. Tietynlainen jatkuva jännite riittävän myötäelämisen ja terveellisten rajausten välillä näyttää kuitenkin säilyvän läpi elämän.

On myös hyvä tiedostaa, että kaikki ihmiset eivät tarvitse empatiaa samalla tavalla tai samassa määrin. Jokaiseen tilanteeseen ei tarvitse mennä niin sanotusti ”takki auki”. Hyvä on kysyä itseltään, pystynkö huomioimaan sen mitä keskustelukumppani myötäelämiseltä tarvitsee?

 

Entä sitten, jos voimakkaat tunteet ja hämmentyneet ajatukset kuitenkin vyöryvät päälle? Mitä silloin tulee tehdä? Parasta tietenkin on, jos voi myöntää niiden olemassaolon ja tutkia reaktiotaan. Mitä minussa tapahtuu? Millaisia asioita sisimmässäni liikkuu? Kenen tunteita ja kokemuksia kannan, kun suljen tapaamispaikan oven?

Ilman ammatillista jakamisen mahdollisuutta myötätuntostressin hallinta jää helposti toiveeksi. Mitä haastavampia tilanteita joudumme kohtaamaan, sen suurempi vaara on uupua. Itsensä armahtaminen päivittäin tulisi kuulua jokaisen empatian harjoittajan arkiajatteluun. Silloin siitä tulee myös voimavara itselle.

Ari Urhonen. Kuva: Juha-Pekka Niemelä

Ari Urhonen
Seinäjoen vapaaseurakunnan johtava pastori, jonka 32 vuoden työhistoriaan kuuluu toisten voimaannuttamista, uupumista sekä sielunhoidon — ja johtamisen koulutusta.

Artikkelikuva: Mitä herkempi ihminen on sisäisesti, sen suurempi vaara on, että hän ohjautuu myötäelämään liian syvästi toisen ihmisen asioita. Otamme liikaa vastuuta toisen ihmisen tunteista ja ratkaisuista. Kuva: Craig Whitehead / Unsplash

– – –

Nuorten vinkkejä pastorin pukeutumiseen

Miltä näyttäisi pastorin muodonmuutos? Ari Urhosen päivitetty tyyli eli kuvamanipulaatiot ovat Johannes Hentilän käsialaa:

 

Rento, mutta asiallinen palaverityyli.

Aina ajaton musta pukee pastoriakin.

Katutyyli syntyy yksinkertaisista elementeistä.