Salasana unohtunut?

Palvelevasta johtajuudesta on viime vuosina puhuttu paljon. Käsitettä on myös kyseenalaistettu toteamalla, että ei ole olemassa erikseen palvelevaa johtajuutta, vaan kaiken johtajuuden tulisi olla palvelevaa. Oli kuinka oli, johtajana toimiva mies saattaa saada osakseen ihailua ja kunnioitusta, kun hän osoittaa palvelijan sydäntään vaikkapa keittämällä kahvia tai tiskaamalla. Samaan aikaan samoja tehtäviä hoitava nainen jää ilman sädekehää, koska naisilta tätä kaikkea odotetaan usein itsestäänselvyytenä. Ja hyvin usein me naiset itse pidämme yllä tätä mielikuvaa ja käytäntöä.

 

Oletko palveleva marttyyri?

Nainen ajautuu helposti toimimaan jatkuvasti palvelijana ja uhrautujana. Mutta jos aina laitan kaikkien toisten tarpeet ja toiveet omieni edelle ja sitten palvelen heitä marttyyrin viittaa kantaen, se ei ole aitoa nöyryyttä.

 

Olenko voinut valita palvelemisen?

Jotta voimme palvella aidosti nöyrällä sydämellä, on tärkeätä pystyä valitsemaan palveleminen. Kun pystyn tekemään tietoisen valinnan luovuttaa itseni palvelemaan toisia, silloin pystyn palvelemaan ilman katkeruutta myös niissä paikoissa ja tilanteissa, joissa se muuten tuntuisi ylivoimaisen raskaalta tai vastenmieliseltä. Aito nöyryys on sitä, että vaikka minulla olisi muitakin vaihtoehtoja, valitsen vapaaehtoisesti antaa itseni toisten palvelukseen.

 

Palvelenko laskelmoiden?

Jos olemme rehellisiä, meidän on myönnettävä, että joskus palvelemisemme on hyvin laskelmoitua. Palvelemme toisia vain siksi, että tiedämme siitä olevan meille itsellemme jotakin hyötyä, olipa se sitten ihailevia katseita tai laajempia työmahdollisuuksia tulevaisuudessa. Mutta aito nöyryys palvelee myös silloin, kun siitä ei ole meille itsellemme mitään hyötyä.

 

Muista, ketä palvelet!

On hyvä muistaa, että palvelemme aina ennen kaikkea ja viime kädessä Jumalaa, emme ihmisiä. Tee kaikki niin kuin tekisit sen Herralle, on ohje, joka antaa mielekkyyden kaikkeen palveluun ja auttaa jaksamaan vaikeissakin tilanteissa.

Miten palvelen juuri nyt?

Kannattaa myös kysyä Jumalalta, miten hän haluaa, että palvelen häntä. Ehkä hänellä on minulle tänään varattuna jokin tehtävä, joka ei liity tavalliseen päiväohjelmaani. Tai ehkä hän haluaa, että alan toimia aivan uudella alueella tai jollakin aivan uudella tavalla.

Nöyryys on rohkeutta ja riskinottoa, ja se liittyy myös palvelemiseen. Aina välillä on hyvä pysähtyä kyselemään, olisiko nyt aika astua jollekin uudelle alueelle ja alkaa palvella toisia uudella tavalla.

 

Sirkka Jortikka. Kuva: Jouko Jortikka

Sirkka Jortikka
Yksi turkulaisen Hopeseurakunnan pastoreista, jolle mentoroinnin merkitys on avautunut vuosien varrella oman kyselyn ja kompastelun kautta.

Artikkelikuva: Jotta voimme palvella aidosti nöyrällä sydämellä, on tärkeätä pystyä valitsemaan palveleminen. Kun pystyn tekemään tietoisen valinnan luovuttaa itseni palvelemaan toisia, silloin pystyn palvelemaan ilman katkeruutta myös niissä paikoissa ja tilanteissa, joissa se muuten tuntuisi ylivoimaisen raskaalta tai vastenmieliseltä. Aito nöyryys on sitä, että vaikka minulla olisi muitakin vaihtoehtoja, valitsen vapaaehtoisesti antaa itseni toisten palvelukseen. Kuva: Andrew Haimeri / Unsplash