Salasana unohtunut?

Mentorointiryhmässämme pohdimme, mitä kaikkea on oikea, aito nöyryys, joka ei ole piiloutumista, vaan kasvualusta, jolta nousemme rohkeasti ottamaan oman paikkamme. Yksi löydöistämme oli, että nöyryys on sen ymmärtämistä, että en ole yksityisyrittäjä, vaan olen osa laajempaa verkkoa, jonka muodostavat toiset ihmiset ympärilläni. Vaikutan siinä ja sen kautta.

 

Heitän unelman, ja toinen ottaa kopin

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että voin heittää unelman ilmaan, ja joku toinen ottaa siitä kopin ja lähtee tekemään unelmasta totta. Minun ei tarvitse saada kunniaa ideoista, vaikka ne olisivatkin alun perin minun. Voin iloita siitä, että hyvät jutut kasvavat ja leviävät toisten kautta, enkä odota, että kaikessa pitää näkyä minun puumerkkini.

 

Aina ei tarvitse pärjätä yksin

Olla osa laajempaa verkkoa, se tarkoittaa myös sitä, että aina ei tarvitse pärjätä yksin. Moitimme usein miehiä siitä, että he eivät hevillä suostu kysymään neuvoa tai pyytämään apua. Mutta ei avun pyytäminen ja vastaanottaminen meille naisillekaan ole mikään helppo juttu. Suomalainen nainen kun on tunnetusti vahva ja tottunut selviämään yksin – vaikka marttyyrin kruunu joskus tuntuukin painavalta.

Aito nöyryys on haavoittuvaksi suostumista. Sitä, että tunnustaa, että tarvitsee muita selvitäkseen tämän elämän läpi. Sinä tarvitset toisia ja toiset tarvitsevat sinua. Kukaan meistä ei selviä yksin. On tärkeää rakentaa keskinäisen luottamuksen ja rohkaisun verkkoa naisten välille. Sellaista hyvä sisko -verkostoa, joka ei sulje ketään ulkopuolelleen ja joka rakentuessaan vahvistaa myös miehiä ja rakentaa ja lujittaa miesten ja naisten kumppanuutta.

Mentorointiryhmän aloittaminen on yksi hyvä tapa alkaa rakentaa tuollaista verkkoa. Kuka sitten voi toimia mentorina? Ajatuksia ryhmän aloittamisesta seuraavassa blogitekstissä.

 

Sirkka Jortikka. Kuva: Jouko Jortikka

Sirkka Jortikka
Yksi turkulaisen Hopeseurakunnan pastoreista, jolle mentoroinnin merkitys on avautunut vuosien varrella oman kyselyn ja kompastelun kautta.

Artikkelikuva: Yksi löydöistämme oli, että nöyryys on sen ymmärtämistä, että en ole yksityisyrittäjä, vaan olen osa laajempaa verkkoa, jonka muodostavat toiset ihmiset ympärilläni. Vaikutan siinä ja sen kautta. Kuva: Tim Marshall / Unsplash