Salasana unohtunut?

Kun mentorointiryhmässämme pohdimme, mitä on todellinen nöyryys ja miten se näkyy käytännössä, oivalsimme, että nöyryys on hyvin usein haavoittuvaksi suostumista. Asetumme alttiiksi haavoittumiselle aina kun uskallamme tulla jollakin tavalla näkyviksi ja kuuluviksi.

 

…. kun kerromme avoimesti heikkouksistamme

Asetumme alttiiksi haavoittumiselle, kun paljastamme toisille epäonnistumisiamme ja heikkouksiamme. Tällainen tapa olla haavoittuva on naisille tuttu ja hyväksi koettu keino rakentaa syvempää yhteyttä ja luottamusta ihmisten välille. Oma avoimuutemme rohkaisee myös toisia olemaan haavoittuvia ja avoimia.

 

… kun olemme valmiita ottamaan riskejä ja kokeilemaan uusia asioita

Monia naisia kalvaa itseluottamuksen puute. Vähättelemme osaamistamme ja vältämme riskien ottamista ja uusia haasteita. Heikkoutemme myöntäminen saattaakin olla meille paljon helpompaa kuin se, että astumme esiin ja ilmoitamme olevamme käytettävissä johonkin tehtävään. Silloin asetamme itsemme alttiiksi varsinaiselle raskaan sarjan haavoittumiselle.

Erityisen haavoittuvia noissa tilanteissa olemme, jos tiedämme jonkun, joka on lahjakkaampi ja paremmin soveltuva tuohon tehtävään. Mutta jos en koskaan suostu tai tarjoudu tekemään mitään, koska tiedän, että on olemassa muita, jotka ovat minua lahjakkaampia, se ei ole nöyryyttä, vaikka yritän itselleni niin uskotella. Käytökseni osoittautuu yllättäen ylpeydeksi, koska se kertoo siitä, että en halua tehdä mitään, jollen tiedä varmasti onnistuvani ja pystyväni suoriutumaan yhtä hyvin tai mielellään paremmin kuin toiset. Aidosti nöyrä ihminen suostuu prosessiin, jossa hän voi etsiä lahjojaan ja vahvuuksiaan ja harjoitella niiden käyttöä. Näin tehdessään hän suostuu ottamaan sen riskin, että hän epäonnistuu.

 

…. kun uskallamme olla hankalia

Naisille on usein luontaista haluta mieluummin miellyttää muita kuin olla hankalia. Suostumme tulemaan haavoittuviksi, kun uskallamme tarvittaessa olla myös hankalia. Ehkä nostamme esiin tärkeän asian, joka uhkaa tulla sivuutetuksi tai josta muut mieluummin vaikenisivat. Tai tuomme esiin oman mielipiteemme, vaikka kaikki toiset tai joku meille tärkeä henkilö olisikin eri mieltä. Hankalina tulemme aivan eri tavalla näkyviksi ja kuuluviksi –  ja myös haavoittuviksi.

 

… kun astumme vastuunkantoon ja johtajuuteen

Johtajuus on riskinottoa, ja riskien ottaminen on haavoittuvaksi suostumista. Lähtemistä liikkeelle, vaikka ei voi olla varma, seuraako kukaan. Menemistä eteenpäin, vaikka ei näe seuraavaa askelta. Matkan jatkamista silloinkin kun muut tuntuvat luovuttavan. Sitkeästi paikallaan pysymistä, kun on sen aika. Päätösten tekemistä tietoisena siitä, että ne eivät ole kaikille mieleen. Kun suostumme astumaan johtajuuteen, kohtaamme jatkuvasti tilanteita, joissa olemme haavoittuvia.

Aito nöyryys on rohkeutta ja riskinottoa. Se on suostumista haavoittuvaksi tulemiseen, eikä se ole helppoa. Siksi tarvitsemme siihen rohkaisua toisiltamme. Mentorointiryhmä on loistava ympäristö siihen tarkoitukseen.

 

Sirkka Jortikka. Kuva: Jouko Jortikka

Sirkka Jortikka
Yksi turkulaisen Hopeseurakunnan pastoreista, jolle mentoroinnin merkitys on avautunut vuosien varrella oman kyselyn ja kompastelun kautta.

Artikkelikuva: Johtajuus on riskinottoa, ja riskien ottaminen on haavoittuvaksi suostumista. Lähtemistä liikkeelle, vaikka ei voi olla varma, seuraako kukaan. Menemistä eteenpäin, vaikka ei näe seuraavaa askelta. Matkan jatkamista silloinkin kun muut tuntuvat luovuttavan. Sitkeästi paikallaan pysymistä, kun on sen aika. Kuva: Denys Nevozhai / Unsplash